CONFLICTE ARMAT A L'ÀFRICA ORIENTAL

Violacions massives al Sudan del Sud

El país més jove del món està sumit en una terrible guerra civil que ha reduït tràgicament la població des del desembre del 2013

Les dones s'han convertit en moneda de canvi del Govern sud-sudanès, i els nens, en un recurs fàcil per omplir el seu Exèrcit

Vídeo de l’ONU explicant la cruesa de la guerra al Sudan del Sud. / periodico

3
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ / BARCELONA

Milers de civils del Sudan del Sud han sigut assassinats, torturats, cremats vius, castrats o penjats. Els seus cossos han sigut abandonats, enterrats en fosses comunes, i fins i tot s'han arribat a documentar casos de canibalisme per inanició extrema. Aquests escenaris resumeixen la cruesa de la guerra civil que castiga aquest país africà des del desembre del 2013.

Aquest divendres, l'ONU ha difós un estudi ONU ha difós un estudi que xifra en 50.000 les víctimes directes del conflicte, malgrat que Hervé Lasdaus, cap de les operacions humanitàries de l'organització, ha reconegut que "s'ha perdut el compte" de tota la gent que ha mort. 

"El nivell i la intensitat de la violència són molt superiors a tot el que havíem vist fins ara", explica en aquest informe un treballador humanitari establert en una de les zones del conflicte. 

'AGAFA EL QUE PUGUIS'

"Fes el que puguis, agafa el que puguis". Diners, propietats i, sobretot, dones són moneda de pagament per al Govern sudanès, segons l'informe emès per l'ONU. "El Govern del Sudan del Sud paga als seus milicians amb dones. Tristament, la violació s'ha convertit en una pràctica acceptable per part dels soldats i del Govern", assegura a EL PERIÓDICO Cécile Pouilly, portaveu de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Ra'ad Al-hussein

La violència extrema contra les dones i les violacions sistemàtiques s'han convertit en una de les armes de guerra més utilitzades en aquest conflicte. Milers de dones han sigut violades, explotades sexualment o obligades a casar-se amb els soldats que han assassinat part de les seves famílies. 

ALLISTAR-SE O MORIR

La situació també és un malson per als nens. Allistar-se o morir. Així ho veuen molts menors sud-sudanesos, que després d'haver perdut les seves famílies o trobar-se en una situació d'extrema pobresa, veuen en la lluita armada la seva única oportunitat de poder fer almenys un àpat al dia. El reclutament de menors per lluitar en els conflictes armats és il·legal al Sudan del Sud, però tant el Govern com l'oposició porten a terme àmplies campanyes de reclutament de nens i joves per fer créixer les seves files.

"No sabem exactament quants nens han sigut reclutats de forma il·legal per lluitar, però sabem que el Govern els està reclutant i que porta a terme grans campanyes per aprofitar-se de la vulnerabilitat dels més petits", explica la portaveu de l'ONU. 

SENSE ACCÉS

"La falta d'infraestructures, la inseguretat del país en general i la gran dificultat d'acostar-se a les zones que pateixen els atacs ens ha impossibilitat donar una xifra exacta de morts causades pel conflicte", explica la portaveu de l'alt comissionat. Malgrat la dificultat de donar una xifra exacta, segons els treballadors humanitaris instal·lats a la zona de guerra, les morts causades pel conflicte ronden les 300.000, agreujades també per la falta de recursos, d'aliment i d'hospitals. 

Actualment hi ha més de dos milions de persones desplaçades o desaparegudes "les vides dels quals no es poden donar per perdudes i que no podem considerar mortes", explica Pouilly. "A més, la destrucció d'hospitals i la fragilitat de l'administració pública compliquen, encara més si és possible, la tasca d'accedir als registres", assegura la portaveu de l'ONU. 

EL PAPER GOVERNAMENTAL

El Govern del Sudan del Sud, concretament el seu president, Salva Kiir, va firmar "amb grans reserves" un acord de pau amb els rebels opositors l'agost del 2015. L'acord estava destinat a posar fi als gairebé 21 mesos (en el moment de la firma) de la guerra civil que ha deixat milers de morts després de la declaració històrica d'independència del país el 2011.

Notícies relacionades

"El Sudan del Sud necessita un compromís real de cessament de la violència, però el seu Govern està orquestrant i recolzant la guerra. Així no es pot aturar el patiment de tantes persones", explica David Marshall, coordinador de la missió de l'ONU al Sudan del Sud, en el vídeo que resumeix l'informe. "La maquinària de la violència està principalment dirigida per l'Estat, cosa que impossibilita qualsevol intenció de pacificació", afegeix Marshall. 

"Al país només hi ha dues opcions: recolzes el Govern o no", resumeix el coordinador de la missió al país africà. “En cas de formar part de la segona categoria, només es pot esperar el pitjor: detencions arbitràries, persecució, tortura, violació o la mort", sentència Marshall.

La guerra en xifres

Segons el mateix estudi de l'ONU, el 63% dels sudanesos han perdut un familiar pròxim, el 18% de les famílies ha perdut un nen a l'Exèrcit, el 14% de la població ha sigut torturada, i el 33% té un familiar desaparegut.