Obama aterra a Cuba per segellar la nova era de les relacions

L'històric viatge del president dels EUA arrenca amb un passeig per La Habana Vieja

L'agenda inclou reunió amb Raúl Castro, un discurs al poble i una trobada amb dissidents

Obama a Cuba

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La història no té marxa enrere i aquest diumenge ha fet un dels seus passos cap endavant a l'Havana. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha aterrat a l'aeroport internacional José Martí i amb la seva arribada a Cuba ha fet més palpable el procés de normalització de les relacions bilaterals que, després de més de cinc dècades d'enfrontament, aspira a fer “irreversible”.

Molts cubans el reben amb el mateix entusiasme que la pluja que ha alleugerit un diumenge que s'ha presentat de bon matí calorós i feixuc. I això que el passeig del mandatari nord-americà i la seva família per La Habana vieja representava el principi d'un malson logístic de dos dies per als habitants de la capital. Les mesures de seguretat són tan fortes que els mateixos cubans fan broma dient que “Obama no veurà cap cubà perquè tot són policies i segurosos”.

HISTÒRIA, SIMBOLISME I POLÍTICA

La visita és un gest d'enorme pes històric i important càrrega simbòlica. Aquest dilluns, per exemple, Obama farà

Obama  farà una ofrena floral al monument a José Martí, a la plaça de la Revolución, la mateixa on Fidel Castro va pronunciar molts dels discursos contra els Estats Units

una ofrena floral al monument a José Martí a la plaça de la Revolución, la mateixa on Fidel Castro va pronunciar molts dels seus discursos més carregats contra els Estats Units, on en una desfilada es va mostrar per primera vegada armament soviètic, on Raúl Castro va fer el seu primer discurs després de rellevar el seu germà en la presidència o on Joan Pau II, en la seva també històrica visita del 1998, va implorar: “Que el món s'obri a Cuba i que Cuba s'obri al món”.

Una feina laboriosa

El viatge té també, encara que en dosis més moderades, càrrega política concreta. Obama i Raúl Castro es reuneixen després de l'ofrena en una bilateral en què el mandatari nord-americà plantejarà directament al seu homòleg cubà el tema dels drets humans, segons va avançar fa uns dies un dels assessors de seguretat nacional de la Casa Blanca, Ben Rhodes.

Però la negociació de l'agenda ha sigut una feina laboriosa i complicada i mostra encara algunes de les moltes i enormes diferències que separen els dos països retrobats. Encara que després de la bilateral hi haurà declaracions dels dos líders, no se celebrarà la roda de premsa que Obama acostuma a fer després d'aquest tipus de trobades.

L'oportunitat d'Obama de dirigir-se directament als cubans arribarà en un discurs d'uns 50 minuts dimarts. Part transcendental d'aquesta al·locució serà recordar la història complicada que ha separat els dos països i les tensions que encara separen molts cubans a l'illa dels de l'exili. Però a més Obama presentarà la seva visió de futur i, segons va avançar també Rhodes, en aquest terreny “deixarà clar que és el poble cubà el que ha de decidir" aquest futur, un missatge de no ingerència que sens dubte serà benvingut.

Amb els dissidents

Notícies relacionades

En un viatge històric carregat de gestos i amb important focus en les possibilitats econòmiques i comercials de la nova relació a pesar de la persistència de l'embargament i gràcies en part al recent aperturisme cubà, el president llançarà també un important missatge al celebrar just després del discurs una reunió a l'ambaixada nord-americana amb representants de la societat civil cubana a la qual han sigut convidats dissidents, un dels punts que més han tensat les negociacions de la visita.

Aquest diumenge, la tradicional protesta que organitzen cada diumenge les Damas de Blanco i altres opositors polítics ha acabat en enfrontaments entre aquests i defensors del règim i uns 50 activistes han sigut detinguts. Abans d'aquests arrestos, Aniuska Gómez García protestava contra la visita d'Obama. “Va dir que visitaria si hi havia un canvi i el que ha passat ha sigut el contrari”, va denunciar, “s'ha intensificat la pressió”.