CRÍTIQUES AL REGNE UNIT

Cameron es defensa: "No tinc participacions. Només tinc el meu sou i uns estalvis"

El Govern britànic intenta desviar l'atenció després de divulgar-se que el difunt pare del 'premier' va crear fons d'inversió 'offshore' per gestionar la fortuna familiar

 

  / REUTERS / JOSHUA ROBERTS

2
Es llegeix en minuts

Davant la creixent pressió política i mediàtica, el primer ministre britànic, David Cameron, ha hagut de sortir al pas de les revelacions dels papers de Panamà. "No tinc participacions. Tinc el meu sou com a primer ministre i tinc alguns estalvis, amb els quals obtinc interessos, i també tinc una casa", ha afirmat el 'premier' britànic. 

Cameron estava al centre de la polèmica després que es conegués la inclusió del seu difunt pare a la llista de clients que van utilitzar els serveis del bufet Mossack Fonseca al paradís fiscal de Panamà i ha assenyalat que investigarà les dades que s'han filtrat.

El pare del 'premier' britànic, Ian Cameron, i membres del Partit Conservador figuren entre els milers de rics i famosos a nivell mundial que apareixen citats en la macrofiltració de documents del despatx de Mossack Fonseca, que mostren com molts clients van evadir i van blanquejar diner negre.

Els documents, que han sortit a la llum després d'una investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d'Investigació (ICIJ) i el diari alemany 'Süddeutsche Zeitung', suposen un cop per a Cameron, que en públic sempre ha criticat l'evasió fiscal.

El 2012, els mitjans britànics van informar que el pare de Cameron va desenvolupar una xarxa de fons d'inversió 'offshore' per ajudar a construir la fortuna familiar. En cap cas van suggerir que fes res il·legal.

No obstant, al ser preguntada aquest dilluns sobre les inversions dels Cameron i sobre si encara conservaven diners en aquests fons, la portaveu del 'premier' britànic va eludir comentar la qüestió i només va afirmar: "Això és un assumpte privat".

CÒPIA SOL·LICITADA

El departament britànic d'impostos i duanes ha comunicat que ha sol·licitat una còpia dels arxius filtrats per poder examinar la informació i actuar en conseqüència.

"Nosaltres ja hem rebut una gran quantitat d'informació de les companyies 'offshore', incloent-hi les de Panamà, d'una àmplia varietat de fonts, que actualment és objecte d'una intensa investigació", ha declarat en un comunicat Jennie Granger, directora general d'aplicació i compliment al departament d'impostos.

"Hem demanat a l'ICIJ que comparteixi amb nosaltres les dades filtrades que han obtingut. Examinarem a fons aquestes dades i actuarem de forma ràpida i apropiada", ha afegit Granger.

CRÍTIQUES LABORISTES

La reacció del Govern britànic no ha evitat les crítiques de l'oposició. El líder laborista, Jeremy Corbyn, contrari a l'existència dels paradisos fiscals, preveu renovar els atacs a Downing Street per aquesta qüestió, que al seu parer demostra que hi ha "un tipus de normes per als rics i unes altres per a la resta de nosaltres".

El portaveu de finances del Partit Laborista, John McDonnell, ha insistit que els 'papers de Panamà' demostren que Cameron no ha posat fi al secret fiscal ni ha acabat amb el funcionament de les firmes 'offshore', i ha exigit una "acció real".

RÈPLICA GOVERNAMENTAL

Notícies relacionades

Però el Govern ha assenyalat que el Regne Unit ha aconseguit repatriar més de dos milions de lliures (2.840 milions de dòlars) d'evasors fiscals des que Cameron va assumir el càrrec el 2010, i que el país "està al capdavant a nivell internacional" en la lluita contra l'elusió fiscal.

Segons la investigació de l'ICIJ, Ian Cameron va ajudar a crear i desenvolupar Blairmore Holdings Inc. a Panamà el 1982, i va estar implicat en aquest fons d'inversió fins a la seva mort el 2010. Al dirigir-se als inversors, en els seus fullets promocionals, aquesta societat 'offshore' destacava que estava gestionada per eludir impostos.