ELS 'PAPERS DE PANAMÀ'
La Comissió Europea aposta per crear una única llista negra de paradisos fiscals
L'escàndol financer deriva en un conflicte diplomàtic entre França i Panamà
El Govern panameny rebutja la reinscripció del seu país en la llista de paradisos fiscals i amenaça amb mesures recíproques
mbenach33428692 panama s cabinet chief alvaro aleman right and d160406181314 /
L'escàndol dels 'papers de Panamà' ha recordat la necessitat "urgent" de la Unió Europea d'elaborar una "llista negra" única de paradisos fiscals sobre la base de criteris comuns als 28 Estats membres, ha declarat aquest dimecres Pierre Moscovici, comissari europeu d'Afers Econòmics.
Aquesta llista "paneuropea" de "jurisdiccions no cooperatives" en matèria fiscal no hauria de ser una simple "recopilació" de llistes nacionals existents, ha precisat Moscovici davant els periodistes a Brussel·les.
El comissari ha recordat que la Comissió Europea havia realitzat un "primer pas" al publicar el juny del 2015 una llista de 30 paradisos fiscals elaborada sobre la base de les llistes negres dels països membres (i que incloïa Panamà). Però aquesta llista, ha recordat, va ser "fortament criticada", considerada incompleta o basada en dades insuficientment actualitzades.
CRISI DIPLOMÀTICA
De moment, l'escàndol de Panamà ja ha provocat el primer conflicte diplomàtic. França ha decidit reinscriure el país centreamericà en la llista de paradisos fiscals i ha demanat a l'OCDE seguir el seu exemple. Panamà ha replicat de seguida, amb sorpresa i indignació, que respondrà amb la mateixa moneda a tots aquells països que facin el mateix. El país del Canal, ha ressaltat el seu Govern, no està disposat a deixar-se “trepitjar” ni a carregar amb la responsabilitat de les accions il·legals dels ciutadans d'altres nacions.
París va fer el primer pas dimarts en una nova lluita contra l'opacitat fiscal i el control de països ‘ovelles negres’, començant per Panamà, i va demanar al grup de països desenvolupats que el segueixin. “No hem d'estar sols, això ha de ser un moviment general”, ha repetit dimecres el ministre francès de Finances, Michel Sapin. Per assenyalar: “Desafortunadament, Panamà està massa habituat a fer vaivens, a fer-se l'agradable i després fer-se el dolent”.
“No acceptarem que s'usi Panamà com a boc expiatori en les accions i responsabilitats de tercers; cada Estat ha de fer complir a les seves empreses i ciutadans les seves lleis i reglamentacions”, ha assenyalat el ministre panameny de Presidència, Álvaro Alemán. “Panamà no és un paradís fiscal, rebutgem frontalment aquesta qualificació; tres quartes parts dels ingressos del Govern provenen dels impostos que paguen els panamenys i els residents”, ha sostingut el ministre d'Economia i Finances, Dulcidio de la Guardia.
LLEI DE RETORSIÓ
Notícies relacionadesEn una roda de premsa convocada d'urgència després de l'anunci francès de tornar a considerar un paradís fiscal el país centreamericà, un vehement Álvaro Alemán ha dit: “A Panamà existeix una llei de retorsió contra els que incloguin el país en llistes grises. El Govern ha d'analitzar la situació i haurà de prendre una sèrie de mesures, entre les quals evidentment hi ha les de retorsió”. També el ministre De la Guardia s'ha mostrat “sorprès” després d'haver complert les clàusules d'intercanvi d'informació financera estipulades en el tractat bilateral del 2011, quan París va excloure Panamà de la llista negra.
Però ja, de cara a la reunió del G-20 de la setmana que ve, el ministre Sapin ha assenyalat: “Això no pot continuar”.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista