EL BRASIL EN CRISI

Rousseff enfronta la seva setmana més difícil com a presidenta del Brasil

La votació del procés d'"impeachment" diumenge que ve amenaça de donar inici a la pèrdua de mandat

La tensió entre els manifestants als voltants del Congrés Nacional marcarà la jornada de votacions

Rousseff enfronta la seva setmana més difícil com a presidenta del Brasil

REUTERS / ROBERTO STUCKERT

2
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

La carismàtica presidenta de la República del Brasil, Dilma Rousseff, va iniciar ahir la setmana més difícil de la seva carrera política. Un repte d’unes dimensions tals que ni tan sols la seva experiència com a guerrillera en el Comando d’Alliberament Nacional (Colina), durant els temps de la dictadura militar, l’hauria preparat per enfrontar. Un desafiament que podria acabar amb el seu mandat presidencial i, de passada, amb l’herència política i social dels governs del Partit dels Treballadors (PT) i de l’expresident, Luiz Inácio Lula da Silva.

    Diumenge que ve, 17 d’abril, els 513 membres de la Cambra dels Diputats votaran sobre el procés d’impeachment o judici polític a la presidenta, que podria finalitzar amb la inhabilitació o pèrdua del mandat presidencial en els pròxims mesos. Mentrestant, les desenes de milers de manifestants a favor i en contra de la caiguda de Rousseff que s’esperen diumenge convertiran els voltants del Congrés Nacional en una autèntica olla a pressió. Una bona prova d’això és que quan faltaven set dies per a la votació desenes de manifestants van començar a acampar als voltants de l’Esplanada dels Ministeris, nucli de les institucions de la república.

    Per evitar incidents similars als de les manifestacions del 2013, la denominada Primavera brasilera, els principals edificis governamentals de Brasília van aparèixer ahir de bon matí blindats per barreres de metall. Especialment el palau de Planalto, una meravella arquitectònica dissenyada per Oscar Niemeyer per servir de residència oficial de la Presidència a Brasília i que es va convertir en l’objectiu central de l’esquema de seguretat de la Força Nacional.

Ambient bipolar

Notícies relacionades

Les pancartes de «No hi haurà cop, hi haurà lluita» i «Fora PT, fora corrupció», van ser la primera mostra de l’ambient bipolar que es viurà en la democràcia més gran de l’Amèrica Llatina diumenge que ve. Mentrestant, Rousseff i els seus aliats polítics no van perdre temps per aconseguir suports de cara a la votació. Malgrat que la Comissió Especial d’Impeachment va acabar amb un informe en què es va responsabilitzar Rousseff de diverses maniobres de «maquillatge comptable» i va recomanar la seva pèrdua de mandat, hi ha motius per a l’esperança en el Govern. 

    El suport d’última hora d’una part important dels diputats del Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB), antic aliat del Govern ara a l’oposició, i del Partit Progressista (PP) podrien garantir la seva permanència al Planalto. En concret, fonts governamentals assenyalen que Rousseff aconseguirà sumar els 172 vots necessaris per a l’arxivament del procés. El cert és que tot dependrà del 28% dels diputats que segons l’Institut Datafolha continuen indecisos. El Brasil és un barril de pólvora esperant l’espurna que calarà  foc diumenge que ve.