La carrera cap a la Casa Blanca

Clinton i Trump enfonsen els seus rivals a Nova York

MIKE SEGAR (REUTERS)

Clinton i Trump enfonsen els seus rivals a Nova York
Republican U.S. presidential candidate Donald Trump holds a press conference in Trump Tower in the Manhattan borough of New York, U.S., April 19, 2016. REUTERS/Carlo Allegri

/

4
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Nova York ha donat a Hillary Clinton Donald Trump el que necessitaven i ho ha fet en gran. Amb les respectives victòries contundents davant els rivals a les primàries d'aquest dimarts, la candidata demòcrata i el republicà consoliden la condició de favorits que en les últimes cites electorals havien enfosquit els avanços de Bernie Sanders i Ted Cruz. Amb triomfs més grans fins i tot del que predeien els seus equips i les enquestes, augmenten més el seu avantatge en el nombre de delegats necessaris per aconseguir la nominació. I l'explosiu duel Clinton-Trump a les presidencials del novembre cada vegada es veu menys com una hipotesi.

Per Trump, nascut al barri de Queens i forjat en el mercat immobiliari i mediàtic novaiorquès, l'aclaparadora victòria a casa és absolutament rellevant. Els sòlids resultats (amb el 98% de l'escrutini portava el 60,5% dels vots) li garanteixen pràcticament els 95 delegats que estaven en joc a Nova York i el converteixen ja en l'únic republicà amb opcions de sumar els 1.237 necessaris, una xifra ja inabastable per a Ted Cruz i John Kasich. "No queda gaire carrera. El senador Cruz està pràcticament eliminat matemàticament", ha dit el mateix Trump en el seu discurs de celebració a la torre que porta el seu nom a la Cinquena Avinguda, on s'ha mostrat menys exaltat i ha intentat  presentar-se més presidencial que en ocasions anteriors.

El triomf de Trump a Nova York és qüestió de números i matemàtiques electorals i li ha servit per allunyar el fantasma d'una convenció oberta o, almenys, per recordar a l'aparell del partit i a Cruz que han de respectar la voluntat dels votants i no utilitzar estratagemes d'un sistema que Trump denuncia com a "manipulat". Però la victòria representa, també, una qüestió més etèria. Li permetet recuperar-se després de la crisi d'errors i problemes de missatge i imatge que van culminar en un revés a Wisconsin, i també és la reivindació d'una candidatura que va llançar justament en aquesta mateixa torre Trump al juny i que gairebé ningú va creure que arribaria tan lluny. 

Encara que el més moderat Cruz li ha fet ombra en zones com Manhattan, Trump ha obtingut a Nova York el suport de la majoria de tots els blocs de votants republicans, sense importar edat, gènere, raça ni nivell educatiu i d'ingressos. I amb el seu equip reforçat i bones perspectives en les cites electorals que queden fins al 7 de juny, Trump ha començat a exhibir més control. En el discurs a Nova York no hi ha hagut insults i sí focus en la creació d'ocupació o els pactes comercials, un missatge clarament dirigit als votants dels cinc estats de l'est que voten dimarts que ve (Pennsilvània, Connecticut, Delaware, Maryland i Rhode Island). Aquesta vegada tampoc ha ofert una de les seves rodes de premsa. 

També per a Hillary Clinton ha sigut transcendent i "personal" la victòria a Nova York, l'estat on va obrir la seva carrera política després d'exercir el paper de primera dama primer a Arkansas i després a la Casa Blanca i pel qual va ser senadora vuit anys. S'ha bolcat com en pocs altres llocs en la campanya, i ha mostrat el seu costat més personal i desenfadat jugant a dòmino a East Harlem, ballant merengue amb hispans a Washington Heights o menjant gelat a l'East Village. I l'esforç i els llaços amb la comunitat han donat fruit.

Notícies relacionades

Com el 2008, quan va guanyar Barack Obama en les primàries novaiorqueses per 17 punts, aquest dimarts ha aconseguit un contundent resultat davant Bernie Sanders (gairebé el 58% dels vots davant el 42% del senador de Vermont), recolzada en grans resultats amb blocs de votants com les dones i els negres (mentre que Sanders ha seguit mostrant la seva força amb homes i menors de 45 anys). Però, a diferència del que va passar fa vuit anys, aquesta vegada ella és la clara favorita per aconseguir la nominació del partit en la convenció aquest estiu.

Clinton, que porta un avantatge de més de 200 delegats en la carrera amb Sanders i a Nova York ha sumat la gran majoria dels 247 en joc, es resisteix a donar aquesta nominació per segura per evitar tornar a ser vista com a arrogant. No fa, com sí que fan molts dels seus seguidors, crides a Sanders perquè tiri la tovallola. I encara que ha utilitzat el seu discurs en un hotel de Manhattan per llançar dards al seu rival ("no n'hi ha prou diagnosticant els problemes, també s'ha d'explicar com es resolen"), també ha començat a fer una crida als votants del senador amb frases com "és molt més el que ens uneix que el que ens divideix". La seva vista està clarament posada en el novembre i en els republicans, especialment en Trump i Cruz, a qui ha acusat "d'impulsar una visió per al país que divideix i és francament perillosa".