La carrera cap a la Casa Blanca
1.237, el número màgic i endimoniat per a Trump
L'empresari, favorit en cinc primàries aquest dimarts, és l'únic amb opcions reales de sumar els delegats que garanteixen la nominació republicana
Les maniobres de Cruz i el complex i divers sistema de selecció de representants mantenen la possibilitat d'una convulsa convenció oberta
mbenach33670139 u s republican presidential candidate donald trum160426200253 /
En política, moltes vegades guanyar no és solament qüestió de vots. Aquesta màxima que tan bé coneixen a Espanya els que recolzen forces castigades per la llei D’Hondt també es compleix en el complex sistema electoral dels Estats Units i en les seves primàries. I Donald Trump és la seva potencial última víctima.
El magnat immobiliari novaiorquès és, de1s de fa temps, el clar favorit per aconseguir la nominació del Partit Republicà i, matemàticament, és l’únic que té opcions reals d’aconseguir els 1.237 delegats que li garantirien acabar sent coronat candidat en la convenció conservadora de juliol a Cleveland. En les primàries que cinc estats de la costa est han celebrat aquest dimarts hi arribava, segons les enquestes, amb un còmode avantatge, suficient per seguir augmentant la distància amb què els 844 delegats acumulats el separen de Ted Cruz (543 delegats) i John Kasich (148), ara aliats a la desesperada. Però les coses no són tan senzilles com seguir sumant.
Per arribar a aquest número tan màgic com aquest any endimoniat de 1.237, Trump necessita guanyar totes les cites que li queden amb el 57% dels vots, una possibilitat factible però no fàcil. I per complicar les coses, part dels delegats que queden en joc són els anomenats unbound o solts, que tenen llibertat per votar qui vulguin en la convenció, independentment de qui hagi guanyat en el seu estat portant-los a ells fins al Quicken Loans Arena. Aquest tipus de delegat representa aproximadament el 5% del total de 2.472 i és particularment important a Pennsilvània, un dels estats que vota aquest dimarts, on són 54 dels 71 que es reparteixen.
Trump ja té problemes amb aquests delegats no compromesos i en sondejos que han fet diferents mitjans nord-americans entre els 63 elegits fins ara, almenys 26 han dit que votaran Cruz i només un ha confirmat el seu suport a l’outsider. Però, a més, aquest no és l’únic repte de Trump, que passa angúnies per altres particularitats del sistema.
Campanyes paral·leles
Notícies relacionadesDiferents estats elegeixen els delegats obligats a votar per un candidat amb diferents mètodes (alguns se seleccionen directament a les primàries, però uns altres són nomenats per líders del partit o en convencions locals i estatals). La seva obligació de vot s’esvaeix si cap candidat és elegit en la primera votació en la convenció i s’obren altres rondes (fet que no es viu des de l’any 1976). Per això Trump, Cruz i Kasich estan realitzant dues campanyes paral·leles: la del vot directe i la de festeig per col·locar delegats que els puguin resultar favorables en cas que s’arribi a una convenció oberta. I en la segona, Cruz li està guanyant la partida a Trump.
No estranya que l’empresari hagi denunciat com a «arreglat» un sistema on, tret de donar diners, diu que es pot fer el que sigui per «comprar delegats». I fins i tot per a algú com ell –que diu que pot «jugar aquest joc millor que ningú» i ha parlat de muntar-los als seus avions i portar-los als seus complexos hotelers a Florida o a Califòrnia–, «està mal fet, estàs comprant eleccions».
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia