Trump i Clinton s'acosten a la nominació

El republicà arrasa als cinc estats en disputa i la demòcrata guanya en quatre

TVA995. FILADELFIA (EE.UU.), 26/04/2016.- La precandidata presidencial demócrata a la Presidencia de Estados Unidos, Hillary Clinton, saluda a sus simpatizantes hoy, martes 26 de abril de 2016, durante un evento de campaña en el Centro de Convenciones de Pensilvania, en Filadelfia (EE.UU.). La ex secretaria de Estado Hillary Clinton se anotó hoy otra victoria en las primarias del Partido Demócrata en el noreste de EE.UU. al conquistar el estado de Pensilvania, según las proyecciones de los principales medios estadounidenses. EFE/Tracie Van Auken / TRACIE VAN AUKEN (EFE)

TVA995. FILADELFIA (EE.UU.), 26/04/2016.- La precandidata presidencial demócrata a la Presidencia de Estados Unidos, Hillary Clinton, saluda a sus simpatizantes hoy, martes 26 de abril de 2016, durante un evento de campaña en el Centro de Convenciones de Pensilvania, en Filadelfia (EE.UU.). La ex secretaria de Estado Hillary Clinton se anotó hoy otra victoria en las primarias del Partido Demócrata en el noreste de EE.UU. al conquistar el estado de Pensilvania, según las proyecciones de los principales medios estadounidenses. EFE/Tracie Van Auken
NEW YORK, NY - APRIL 26: Republican presidential candidate Donald Trump speaks to supporters and the media with New Jersey Governor Chris Christie behind him at Trump Towers following the conclusion of primaries Tuesday in northeastern states on April 26, 2016 in New York, New York. Trump again gained more delegates to move him closer to the Republican presidential nomination.   Spencer Platt/Getty Images/AFP

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Cap dels dos ho té fet matemàticament, però la possibilitat que qualsevol dels seus rivals els prengui la nominació és cada vegada menys realista. Donald Trump es va imposar de manera incontestable a les cinc primàries disputades ahir a la nit, en què va superar el 60% dels vots en dos dels estats i va posar de manifest que, cada vegada que el partit s'uneix per fer-li la traveta, els votants el rescaten a les urnes. En el bàndol demòcrata, Hillary Clinton també va tornar a imposar el seu domini, i va superar Bernie Sanders en quatre dels estats, tots ells del nord-est. A la “revolució política” del socialdemòcrata se li acaba l'alè.

“Això s'ha acabat. Pel que fa a mi, s'ha acabat”, va dir Trump al dirigir-se als seus seguidors des del gratacel que porta el seu nom a Manhattan. L'empresari té ara el 77% dels delegats que necessita perquè ningú li pugui discutir la nominació, segons el recompte d'Associated Press, però ahir a la nit va donar per fet que serà el candidat. La seva victòria va ser incontestable. Va guanyar amb més del 55% dels vots a Pennsilvània i Connecticut, dos estats castigats per la desindustrialització on ressonen amb força els seus missatges proteccionistes i les seves promeses per repatriar els llocs de treball que van volar amb la globalització. Però també es va imposar amb comoditat a Maryland, on viuen molts dels funcionaris i professionals liberals que treballen a Washington, un territori teòricament afí a l'aparell republicà.

El centrista John Kasich va quedar segon en quatre dels cinc estats en joc, encara que en cap va arribar a fer-li ombra. El 'showman' li va treure com a mínim uns 30 punts d'avantatge. Per a Ted Cruz va ser un desastre sense pal·liatius i, com fa últimament, va culpar els mitjans de comunicació de les seves misèries. Cruz s'ha aliat amb Kasich perquè surti del mig a Indiana el 3 de maig, però el pacte amb què aspira a aglutinar el vot anti-Trump està trontollant. 

Hi havia curiositat per saber quin Trump compareixeria davant els mitjans, si el vers lliure escrit amb dinamita que ha captivat les bases conservadores o el polític moderat i presentable que vol fer d'ell el seu últim fitxatge de campanya. El que es va veure va ser una barreja de tots dos. El ‘showman’ no va insultar els seus rivals republicans, però tampoc va llegir un discurs al teleapuntador. Els atacs els va reservar per al seu més que possible rival al novembre. “Jo li dic Hillary la deshonesta. Seria una presidenta horrible. No sap res de creació d'ocupació”. I també la va acusar de no tenir més actius polítics que el fet de ser dona. “Si Hillary Clinton fos un home, no crec que tragués més del 5% del vot”. Només fa uns anys, alabava la seva experiència i la seva preparació i la descrivia com una bona secretària d'Estat.

Notícies relacionades

Vuit anys després, Clinton té la candidatura a la butxaca. Suma el 90% de delegats necessaris per aconseguir el tron del partit, si s'hi inclouen els superdelegats que ja s'han compromès a recolzar-la en la Convenció Demòcrata de Filadèlfia. Sanders no tira la tovallola i pretén com a mínim arribar fins a Califòrnia, que celebra les primàries el 7 de juny, però des de la seva campanya es comença a especular que podria “reavaluar” aviat la seva candidatura. El mateix Sanders, que només va guanyar al diminut estat de Rhode Island, va reconèixer en una entrevista que l'aritmètica s'ha tornat pràcticament impossible. “El camí (a la nominació) és molt estret”, li va dir a l'agència AP. Hauria de guanyar a tots els estats restants per marges molt grans, sempre superiors als 10 punts.

En les victòries de Clinton ahir a la nit, va ser decisiu el suport de les dones i de les minories. Els mateixos negres que li van prendre la nominació per dona-la a Barack Obama el 2008, l'hi estan tornant ara. En el seu discurs, Hillary va tornar a posar la vista al novembre, i va donar implícitament per fet que serà la candidata i va allargar la mà al seu rival per tancar la fractura que s'ha obert al partit. “Són moltes més les coses que ens uneixen al senador Sanders i a mi que les que ens separen”. Gairebé amb tota seguretat Bernie no serà el candidat, però ha obligat Hillary a desplaçar-se a l'esquerra i ha convertit la desigualtat econòmica i la reforma del finançament electoral en els mantres centrals del Partit Demòcrata.