en clau europea

Un judici per silenciar filtracions

Luxemburg vol enviar a prisión a quienes desvelaron els seus pactes secrets amb multinacionals

3
Es llegeix en minuts
Eliseo Oliveras

Mentre els ciutadans encara estan digerint la gravetat de l’evasió fiscal dels 'papers de Panamà', aquesta setmana Luxemburg ha iniciat el judici contra els que van revelar el mes de novembre del 2014 el sistema organitzat pel seu Govern perquè les multinacionals paguessin artificialment escassos impostos, privant així altres països de la Unió Europea de la recaptació que els corresponia i agreujant els ajustos en educació, sanitat i protecció social.

    Mentre Luxemburg segueix ajudant les multinacionals a eludir impostos, al banc dels acusats s’asseuen dos antics treballadors de l’auditora PricewaterhouseCoopers (PwC), Antoine Deltour Raphaël Halet, i el periodista francès Edouard Perrin, del Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació.

    Luxemburg i l’auditora utilitzen el judici com a exemple per prevenir noves filtracions que segueixin revelant l’estreta connivència de determinats governs, bancs, auditores i bufets amb l’ocultació de patrimonis, transaccions dubtoses o il·legals i l’evasió fiscal. Els tres acusats s’enfronten a penes de presó de fins a 10 anys i a multes que pugen a 1,25 milions d’euros.

    Amb la nova directiva sobre secrets empresarials que acaba de ratificar el Parlament Europeu encara serà més fàcil emprendre accions judicials contra filtracions com els 'papers de Panamà' o 'Swiss Leaks'. Malgrat que es va corregir una part dels excessos del projecte de la Comissió Europea, la directiva donarà poders reforçats a les empreses per perseguir judicialment qui reveli informacions secretes.

    La directiva fa servir una definició àmplia de secret comercial: tota informació que sigui «secreta, tingui valor pel seu caràcter secret i que hagi sigut objecte de mesures per mantenir-la secreta». Encara que els eurodiputats van matisar que les empreses no podran reclamar si aquests secrets han sigut filtrats en l’exercici de la llibertat d’informació per revelar activitats il·legals, incorrectes o indegudes, la directiva trasllada la càrrega de la prova als que revelin informacions considerades secretes per les empreses. Donats els ingents recursos de les empreses per plantejar denúncies milionàries amb el suport dels millors bufets, la directiva actuarà com una llosa per frenar filtracions, ja que investigadors, periodistes i mitjans de comunicació no podran afrontar plets costosos.

    La directiva no només afectarà la informació financera i fiscal, sinó que també impedirà que es puguin revelar pràctiques indegudes de les farmacèutiques, denuncien les associacions de periodistes i les organitzacions civils, com Healt Action International, Transparency International Corporate Europe Observatory, entre moltes altres.

    Les quatre grans auditores (PwC, Deloitte, Ernst and Young i KPMG) s’han especialitzat a assessorar els governs i la Comissió Europea en l’elaboració de les lleis econòmiques i financeres. Les auditores deixen suficients forats en la nova legislació per poder oferir després als seus clients models d’enginyeria comptable i entramats de societats per seguir eludint els impostos i operant en paradisos fiscals amb impunitat, com detalla, per exemple, Owen Jones al seu llibre 'The Establishment'.

Notícies relacionades

    Perrin va rebre el premi Louise Weiss de Periodisme Europeu pel seu paper en la investigación dels 'Lux Leaks' i Deltour va rebre el premi del Ciutadà Europeu del Parlament Europeu. Malgrat això, a nivell polític, només el Govern francès i els grups Verds i Esquerra Unitària del Parlame nt Europeu han recolzat de forma activa els tres processats.

    La comissària europea de competència, Margarethe Vestager, que havia lloat la tasca dels processats, va rebutjar intervenir en el judici com a testimoni de la defensa. Vestager depèn jeràrquicament del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que precisament era primer ministre de Luxemburg i ministre de Finances quan es van negociar els acords secrets amb les multinacionals. «És incomprensible per al ciutadà que els que van revelar l’evasió fiscal estiguin al banc dels acusats, mentre que els que hi van contribuir segueixin intocables als seus llocs», lamenten els eurodiputats Benedek Javor (Verds) i Fabio de Massi (Esquerra Unitària).