ELECCIONS A LA CAPITAL DEL REGNE UNIT

Un candidat musulmà, favorit per a l'alcaldia de Londres

Sadiq Khan, laborista d'origen pakistanès, supera en els sondejos l'aspirant conservador, el multimilionari jueu Zac Goldsmith

 

  / AFP / JUSTIN TALLIS / LEON NEAL

2
Es llegeix en minuts
BEGOÑA ARCE / LONDRES

Els problemes dels conservadors es poden agreujar si aquesta setmana perden l’alcaldia de Londres. Tret que es produeixi un gir inesperat o un error greu en els sondejos, el successor de Boris Johnson en el càrrec serà el candidat laborista, Sadiq Khan.

    La capital més gran i important d’Europa comptarà així per primera vegada amb un alcalde musulmà. El seu contrincant, Zac Goldsmith, ha fet de la religió de Khan i les seves presumptes simpaties pels extremistes islàmics l’eix central d’una campanya tan bruta que ha sigut criticada fins i tot per alguns dels seus col·legues de partit, com la baronessa Sayeeda Warsi.

    Goldsmith no va tenir escrúpols a utilitzar ahir una foto dels atemptats terroristes a Londres per il·lustrar un article a The Mail on Sunday sobre les conseqüències de votar Khan. «¿Dijous realment entregarem la més gran de les ciutats al partit laborista, que pensa que els terroristes són els seus amics?», es preguntava l’aspirant conservador. 

    Els dos candidats que lluiten per l’alcaldia no poden tenir un historial més oposat. Goldsmith, de 41 anys, és multimilionari, hereu d’una dinastia de banquers i està casat amb una Rothschild. Jueu no practicant, es va educar a Eton, el col·legi privat més elitista del país, al qual també van anar David Cameron i Boris Johnson.

    Va créixer en una mansió al barri de Richmond, districte pel qual va obtenir l’escó el 2012. Anteriorment havia dirigit una revista ecologista d’un oncle seu. En una entrevista a la BBC, va ser incapaç de respondre preguntes simples com noms d’equips de futbol, d’una estació de metro o l’adreça d’un museu.  

Historials oposats 

Khan, de 46 anys, és fill d’un conductor d’autobusos pakistanès i d’una mare cosidora. Es va criar amb sis germans i germanes en un habitatge social, va estudiar en un col·legi públic i va aconseguir arribar a la universitat i convertir-se en advocat. Com a lletrat, va treballar en una organització de Drets Humans i, el 2004, es va convertir en diputat pel seu barri de tota la vida, Tooting. Està casat amb una altra advocada.

    Goldsmith és un conservador de la línia tradicional. Porta l’euroescepticisme a la sang. El seu pare, James Goldsmith, va ser el fundador en la dècada dels 90 del Partit del Referèndum, per fer sortir el Regne Unit de la Unió Europea. El seu fill està a favor del Brexit.

    Khan, considerat com un socialdemòcrata de centre esquerra, és un defensor d’Europa, circumstància que a Londres compta. A la capital hi ha uns 500.000 residents europeus amb dret a vot que poden utilitzar l’elecció municipal per fer sentir la seva veu indirectament sobre un referèndum com el d’Europa, que els afecta, però en el qual estan vetats. 

    Malgrat les diferències personals, entre els programes dels dos candidats hi ha moltes similituds. En tots dos, els temes són l’escassetat d’habitatge, l’elevat cost dels transports i el problema de la contaminació de l’aire.

Notícies relacionades

    Ni Khan ni Goldsmith són estrelles carismàtiques de la política, ni compten amb gran experiència. En un editorial, el Financial Times parla de dos «lil·liputencs», amb una plans per a «una ciutat de global importància» que «són lamentablement inadequats».

    Al laborista el podria perjudicar un escàndol al partit sobre suposats comentaris antisemites de l’exalcalde, Ken Livingstone, suspès de militància.