CRISI POLÍTICA AL GEGANT SUD-AMERICÀ

Brasil: ¿Potència global o república bananera?

En tans sols 24 hores, el procés d''impeachment' contra Rousseff és suspès i reaprovat pel president de la Cambra dels Diputats

El culebró en què s'ha convertit la política del país ha perjudicat seriosament la seva imatge a l'escenari internacional

4
Es llegeix en minuts
Edu Sotos
Edu Sotos

Periodista

ver +

Falten 87 dies perquè el Brasil aculli els primers Jocs Olímpics en la història de Sud-amèrica. Quan el 2009 el projecte olímpic del gegant amazònic es va imposar a ciutats com Chicago, Tòquio o fins i tot Madrid, ho va fer sobre la imatge d'una potència emergent amb una excel·lent salut democràtica. El lideratge de l'expresident Luiz Inácio 'Lula' da Silva, referent de la nova esquerra a l'Amèrica Llatina, l'entrada del país al bloc BRICS i els seus programes socials, que van fer sortir de la misèria 36 milions de persones, n'eren les principales credencials. 

Els grans esdeveniments esportius del Mundial de Futbol de la FIFA el 2014 i els Jocs Olímpics de Rio 2016 serien la cirereta del pastís en un cicle gloriós iniciat el 2003 amb l'arribada dels governs del Partit dels Treballadors (PT). Fins i tot el president nord-americà, Barack Obama, després d'unes tensions amb la presidenta Dilma Rousseff per l'escàndol d'espionatge de la NSA el 2013, va reconèixer fa tot just un any que el Brasil s'havia convertit en una "potència global".

Aquest mateix dimecres, el Senat rematarà la moribunda imatge d'èxit del Brasil. Els 81 senadors brasilers votaran sobre l'establiment de l''impeachment' o judici polític contra Rousseff per haver utilitzat tècniques de "maquillatge comptable" per amagar l'enorme dèficit del seu Govern el 2015. Una majoria simple de 41 vots provocaria la suspensió temporal del seu mandat per 180 dies i facilitaria l'establiment d'un Govern interí liderat pel vicepresident, Michel Temer. Un polític amb estrets vincles amb la maçoneria brasilera que va liderar durant anys el Partit del Moviment Democràtic del Brasil (PMDB) i que promet imprimir un profund gir conservador i neoliberal a les polítiques del país.

COP SUAU

Però més que la caiguda de Rousseff, la gestió de la qual amb prou feines gaudeix del 10% de popularitat, el que realment ha rebentat la imatge internacional del Brasil ha sigut la manera com ha sigut concebut i conduït el procés d''impeachment". Un judici polític que la majoria del poble brasiler no ha arribat entendre mai i que ha sigut qualificat de "cop suau" per nombroses personalitats com el periodista nord-americà guanyador del premi Pulitzer Glenn Greenwald o el Nobel de la pau argentí, Adolfo Pérez Esquivel.

Per començar, dijous passat el Suprem brasiler va decidir retirar del seu càrrec com a president de la Cambra dels Diputats el polèmic impulsor del procés, Eduardo Cunha. Considerat com l'autèntic inspirador del procés, arribant a explicar com hauria de ser la petició d''impeachment' als juristes Miguel Real, Janaína Paschoal i Hélio Bicudo, Cunha va ser apuntat per la presidenta Rousseff com el "líder de la conspiració". Segons la versió oficialista, el maquiavèl·lic polític del PMDB va fer servir l''impeachment' com a forma de "venjança personal" contra Rousseff per no ajudar-lo a superar les investigacions en contra seva per vinculació amb l'escàndol a Petrobras.

PENOSA VOTACIÓ

Assegut a la seva butaca de la Cambra dels Diputats, Cunha va dirigir la penosa votació que va recolzar el 17 d'abril l'inici de l''impeachment' contra Rousseff. Aquell dia, diputats enfundats en banderes del Brasil, crucifixos i altres adorns folklòrics van dedicar el vot a la glòria de Jesucrist, la pau mundial o, com va se el cas del diputat Jair Bolsonaro, considerat el Le Pen del Brasil, al gran torturador de la dictadura militar brasilera, el coronel Ustra. Un espectacle carnavalesc que va deixar en entredit la serietat de les institucions del Brasil i que va arribar a ser anul·lat dilluns passat pel nou president interí de la Cambra dels Diputats, Waldir Maranhao.

Notícies relacionades

Sense consultar ningú, aquest polític pràcticament desconegut va decidir acceptar el recurs de l'advocat de l'Estat i suspendre el procés d''impeachment'. No obstant, la seva decisió no va durar ni 12 hores i després de ser qualificada de "broma" i "disbarat" pel president del Senat, Renan Calheiros, va rectificar a última hora deixant el camí lliure a la votació de dimecres i que promet emocions fortes, ja que podria durar al voltant de 20 hores. Desesperat, l'advocat de l'Estat, José Eduardo Cardozo, va anunciar un recurs d'urgència davant el Tribunal Suprem perquè posi una mica de seny en el procés i aturi la polèmica votació. Un últim cartutx amb escasses possibilitats de prosperar.

La política del Brasil s'ha convertit en un autèntic culebró impossible d'explicar en un sol volum. Cada dia la situació evoluciona cap a un nou escenari surreal sense que pugui albirar-se la llum al final del túnel. Encara que tot fa pensar que Rousseff no presidirà la cerimònia d'inauguració dels Jocs de Rio 2016, que se celebrarà el 5 d'agost vinent a l'estadi de Maracaná, encara no hi ha res decidit. En la 'república bananera' del Brasil, acabada de fundar, 24 hores són tot un món.

Un procés impulsat per un imputat per corrupció

L'ara expresident de la Cambra dels Diputats, Eduardo Cunha, és qui va dirigir la penosa votació del 17 d'abril passat que va recolzar per 367 vots l'inici del judici polític contra Rousseff. No va importar gens la seva imputació per corrupció, blanqueig de capital i ocultació de patrimoni davant el Suprem, els seus quatre comptes bancaris a Suïssa per valor de 4,2 milions de dòlars o l'aparició de diverses de les seves empreses 'offshore' entre els 'papers de Panamà'. Un detall més si pensem que 303 dels 513 diputats de la Cambra baixa responen a investigacions criminals que van des del frau fiscal fins a l'homicidi qualificat.