AVANÇ DE LA XENOFÒBIA A EUROPA
Faika El Nagashi, portaveu del partit d'Els Verds: "La islamofòbia sempre ha existit a Àustria però ara ha explotat"
La responsable de la formació progressista reconeix que al país s'ha fet menys esforç de memòria amb el nazisme que a Alemanya
faika-el-nagashi- -carles-planas-2
–¿Què passa amb la ultradreta?
–Els populistes són molt influents i carismàtics en aquest país. Els anys 90, el Partit per la Llibertat (FPÖ) va tenir molta força amb Haider, que va coquetejar amb aspectes del nazisme. El líder d’ara, Heinz-Christian Strache, encara és pitjor.
–¿Una part de la culpa és dels partits tradicionals?
–Totalment. Els partits clàssics actuen com a dinosaures, Aquí els socialdemòcrates no han tingut un moviment social fort al seu costat i la gent ha perdut interès per la política.
–I va arribar la crisi financera.
– I als escàndols d’alguns bancs i als casos de corrupció hi afegim l’augment de preus i la congelació de salaris. El Govern va aplicar unes polítiques d’austeritat que encara van reforçar més aquest escepticisme en l’elit política i van abonar el discurs de l’FPÖ.
–¿I la ultradreta en dóna la culpa als immigrants?
–El mantra de l’FPÖ ha sigut repetir durant anys que la culpa és dels estrangers, i ha fet forat.
–L’arribada dels refugiats encara ha aprofundit més aquest discurs.
–L’estiu passat la situació va empitjorar quan la gent va veure que a la seva frontera els refugiats estaven amuntegats en molt males condicions. No entenia que aquest drama passés aquí, de manera que hi va haver una reacció social increïble i molts van anar amb els seus vehicles des de Viena a portar-los menjar i roba. El Govern no va fer res perquè volia enviar el senyal que no hi cabia més gent.
–¿Com s’entén llavors que al setembre obrís la porta?
–L’acció ciutadana i la pressió d’Angela Merkel el va forçar a donar un missatge conjunt. Llavors vam veure com Hongria començava a prendre mesures que trencaven les regles democràtiques de la Unió Europea, com construir tanques i tractar malament els refugiats. El Govern de Víktor Orbán es va convertir en el dimoni del continent. Àustria es va voler identificar com el costat oposat, favorable als drets humans.
–¿Va afavorir això a l’FPÖ?
–No, però els atemptats a París i els atacs sexuals de Nochevieja a Colònia fueron l’excusa perfecta pera rellançar el seu missatge gràcies als mitjans i vincular als refugiats amb el terrorisme.
–I quan la ultradreta es fa poderosa, els altres partits giren a la dreta per no perdre vots.
–El problema és que els partits del Govern només pensen com mantenir-se en el poder de cara a les eleccions del 2018. Els partits de la gran coalició (socialdemòcrates i conservadors) han mimetitzat els gestos dels populistes fins al punt de veure com els socialdemòcrates canvien absolutament la seva posició migratòria construeixen tanques a la seva frontera amb Itàlia o com el Partit Popular (ÖVP) distribueix aerosols de pebre contra els refugiats el dia de la dona. En mig any, el Govern austríac ha passat de parlar dels drets humans a ser l’arquitecte del que passa a Idomeni. És increïble.
–¿Tots aquests factors han disparat la xenofòbia?
–Sempre hi ha hagut xenofòbia i islamofòbia a Àustria, però ara ha explotat gràcies a la pensada estratègia de l’FPÖ. Jo vaig arribar als anys 90 i la situació amb els estrangers ja era molt tensa.
Notícies relacionades–¿Àustria no ha curat les ferides del nazisme com Alemanya?
–No, no s’ha fet tant esforç de memòria. Àustria va acceptar l’annexió a l’Alemanya nazi amb els braços oberts.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista