COMICIS A ITÀLIA

Virginia Raggi, una indignada per a Roma

La candidata del Moviment 5 Estrelles és la millor situada en els sondejos en les eleccions municipals d'Itàlia

 

  / EFE / MASSIMO PERCOSSI

3
Es llegeix en minuts
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

«Tenen por, ens temen», diu i repeteix. Virginia Raggi, que complirà 38 anys d’aquí un mes, és mare d’un fill, advocada, i la primera dona que es presenta com a candidata a l’alcaldia de Roma. També és la favorita en els comicis d’avui i l’aspirant del Moviment 5 Estrelles (M5S) –una cosa així com el Podem d’Itàlia–, que podria posar la capital en mans del moviment polític dels indignats fundat pel còmic Beppe Grillo.

    «És el moment de recuperar la nostra història, de prendre’ns la revenja», diu Raggi a uns romans traumatitzats pel que es coneix com a Mafia Capitale, que va obrir la capsa de Pandora dels secrets inconfessables d’una trama de criminals, feixistes, conservadors, moderats i progressistes que, a les ordres d’un exfeixista transformat en criminal, s’havia infiltrat a tots els ganglis del municipi. Es lucraven amb cada refugiat, gitano, pobre que dinava als menjadors socials i fins i tot amb cada esvoranc a la via pública. «La dreta i l’esquerra no estimen els ciutadans, sinó que vetllen pels seus interessos, els lobbies», diu.

    Els sondejos –de valor relatiu quan hi ha un terç d’indecisos– donen a Raggi el 27,5% dels vots contra el 22,5% de Roberto Giachetti, el candidat dels progressistes (PD). Els altres set aspirants a penes compten, a excepció de Giorgia Meloni, embarassada de vuit mesos, que podria catalitzar els vots d’una dreta que, òrfena de Silvio Berlusconi, es presenta dividida en mitja dotzena de partits.

    Si hi ha segona volta (el 19 de juny), els sondejos oficials donen Raggi com a vencedora amb el 55,4% davant el candidat progressista. Encara que en les últimes hores els sondejos privats dels progressistes presentaven un resultat favorable a Giachetti.

    «Mafia Capitale ens ha demostrat que a Roma la verdadera política no la fan els partits sinó els ciutadans romans, els que es lleven cada dia a les cinc del matí i esperen hores abans que passi l’autobús que els porta a la feina», afirma Raggi, que promet coses assenyades, com una transparència total –la bandera dels grillets–, i també algunes extravagàncies, com la introducció municipal de l’intercanvi, els autobusos urbans acolorits, bolquers rentables per als nadons i una moneda paral·lela a l’euro.

    Sobre la candidatura de Roma per als Jocs Olímpics del 2024, Raggi ha dit que ni parlar-ne, cosa que ha aixecat les ires de totes les institucions esportives i, sobretot, dels constructors, un dels poders fàctics més importants de la capital. «És una candidata contra l’establishment», ha escrit el Financial Times.

    «Sí, m’estic separant del meu marit» o «no, no sé què respondre a aquesta pregunta». Són algunes de les seves franques respostes a qüestions insidioses. ¿Va treballar per a un bufet d’advocats judicialment condemnats? «Hi feia d’aprenent», respon. Passen un vídeo de Berlusconi en una vella campanya electoral amb ella al seu costat: «No era jo, només treuen mentides».

«Decisions concertades»

Mentre estudiava va treballar com a cangur i cambrera. Somriu a cada moment, però aquesta cara agradable es torna dura quan treu la tenacitat del seu caràcter. Escampa idees com gotes en un dia de pluja i ha finançat la seva campanya electoral amb uns aperitius oberts al centre de Roma.

Notícies relacionades

    El seu desavantatge davant els electors és la falta d’independència del Moviment 5 Estrelles, on la direcció no tolera autonomies. «Les decisions seran concertades», diu. Com tots els candidats del M5S, va firmar un contracte pel qual haurà de pagar una multa si provoca «danys d’imatge» a la formació i també s’haurà de sotmetre al que  anomenen l’staff de Grillo totes les decisions importants.

    Va ser elegida en unes primàries anomenades «municipàries». S’hi van presentar 200 candidats i la selecció en va deixar cinc. Raggi va guanyar amb 1.764 vots sobre 3.862 participants. En diuen «democràcia directa».