ILLA OFEGADA PEL DEUTE
Els EUA fan el primer pas per enviar els seus 'homes de negre' a Puerto Rico
El Congrés tramita una llei per imposar una junta de control fiscal que gestionarà l'economia illenca
El mecanisme obriria la porta perquè es reestructuri part del deute
monmartinez34168881 sjp02 san juan puerto rico 05 06 2016 ciudad160610094052 /
Als Estats Units s'ha venut com una vàlvula d'escapament per ajudar Puerto Rico a sortir de la situació de fallida tècnica que manté asfixiada la seva economia i li impedeix pagar el deute. A l'illa s'interpreta, en canvi, com un cop a la seva sobirania, la imposició d'un règim elegit a dit pels buròcrates de Washington que gestionarà les seves finances durant els quatre anys vinents.
Amb una àmplia majoria, la Cambra baixa del Congrés dels EUA ha aprovat un projecte de llei per imposar una junta de control fiscal a Puerto Rico, un govern a l'ombra elegit a Washington que dictarà la política econòmica del territori lliure associat i tindrà fins i tot potestat per canviar les seves lleis. La creació de la junta, que haurà de ser reafirmada pel Senat perquè es converteixi en una realitat, obre la porta a reestructurar el deute de 72.000 milions de dòlars que l'illa és incapaç de pagar, però porta associat un peatge onerós. Els seus set tecnòcrates tindran més poder en els afers econòmics que el Govern elegit democràticament pels porto-riquenys. És la versió 'gringa' i amb esteroides dels ‘homes de negre’ que van imposar el seu dictamen a Grècia i Portugal.
“És molt humiliant”, assegura la secretària de Salut de Puerto Rico, Ana Rius, durant una entrevista al seu despatx. “Això és com una dictadura. Perds tota la capacitat com a país democràtic de regir-te per l'estat de dret que el teu Govern t'ofereix”. El seu Executiu buscava una fórmula a Washington per renegociar el deute i estava disposat a acceptar un organisme supervisor nomenat pel Congrés. Però s'ha trobat amb molt més del que buscava, en part per la pressió dels creditors, que han fet una intensíssima campanya de 'lobby' els últims mesos.
No hi ha un pla b, els va dir el president Barack Obama a diversos congressistes aquesta setmana. “És això o res”, segons van explicar ells més tard. El desenllaç de les negociacions ha generat rebuig i estupor entre els partits porto-riquenys. Cap el recolza. Ni el centrista i governant Partit Popular Democràtic. Ni el dretà Partit Nou Progressista, la principal formació opositora. Ni els socialdemòcrates del minoritari Partit Independentista Porto-riqueny.
Des de Washington, l'acord es considera un èxit. Encara que alguns el considerin imperfecte, és una de les poques mesures adoptades amb consens bipartidista durant l'última legislatura. “Els porto-riquenys són americans com nosaltres. Paguen els nostres impostos i lluiten en les nostres guerres. No podem deixar que passi això”, els va dir el republicà i president de la Cambra de Representant, Paul Ryan, als seus col·legues perquè recolzessin el projecte de llei. La junta de control fiscal negociarà amb els creditors i els tribunals per reestructurar part del deute. El pla no és un rescat. Al contribuent nord-americà no li costarà ni un centau.
Puerto Rico no és innocent en tot això. Els seus governs fa més d'una dècada que emeten deute de forma massiva per finançar els desfasaments pressupostaris derivats de la mala gestió i la incapacitat de l'economia illenca per créixer. Des del 2006 està en recessió, fet que ha provocat l'onada immigratòria més important als EUA des dels anys 50 del segle passat. La metròpolis els ho va posar fàcil a l'eximir els títols de deute porto-riquenys dels impostos federals, estatals i locals que es paguen als EUA.
Aquestes condicions van fer que fos un producte enormement atractiu. No solament per comprar els fons de pensions i d'inversió, sinó també els anomenats fons voltor ('hedge funds' o d'alt risc), que la van engolir a preu de saldo i han liderat la campanya per impedir quasevol gest de benevolència del Congrés. Segons diverses estimacions, els fons voltor tindrien com a mínim el 20% del deute porto-riqueny.
Notícies relacionadesL'illa, amb els seus 3.5 milions d'habitants, té un estatus polític complex. No és ni un país independent ni un estat dels EUA. És més semblant a una colònia en el sentit clàssic, com van reconèixer al seu dia les Nacions Unides i com va suggerir ahir mateix el Tribunal Suprem al determinar que la seva sobirania última resideix en el Congrés i els tribunals federals. Tot això li impedeix recórrer a la llei de fallides per reestructurar el seu deute, disponible en canvi per als municipis i els estats nord-americans de ple dret.
Tret que el Senat tombi la llei, una possibilitat poc probable, a l'illa l'esperen temps molt difícils. “La junta de control fiscal és una agència de cobrament per als creditors”, assegura l'economista José Villamil, expresident de la Cambra de Comerç de Puerto Rico. “Aquesta és la seva funció principal i tindrà implicacions terribles per a Puerto Rico, perquè imposarà programes d'austeritat molt durs”. Encara que s'han fet retallades socials, el Govern illenc havia prioritzat fins ara els serveis a la població sobre el pagament als creditors.
- La xacra de la corrupció El jutge deixa en llibertat Aldama després de detallar pagaments a càrrecs del PSOE
- Aliat de Trump Matt Gaetz renuncia a ser fiscal general pels escàndols sexuals
- Guerra a l’est d’Europa Putin admet haver disparat un míssil balístic hipersònic contra Ucraïna
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra