Obama carrega contra Trump armat de ràbia i de lògica

En una intervenció apassionada i memorable, denuncia el "perillós" discurs de la por i la discriminació del candidat republicà

orlando / {Atlas}

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Era, suposadament, una aparició davant la premsa per donar l'última informació al poble nord-americà sobre la situació del combat contra l'Estat Islàmic, especialment rellevant després de la massacre de diumenge a Orlando (Florida), però la intervenció que ha ofert aquest dimarts Barack Obama ha sigut molt més.

Tan enfadat com carregat amb les armes de la lògica, tan president com guerrer de campanya en contra del candidat republicà a succeir-lo, Obama ha fet un dels seus discursos més apassionats i encesos, que ja és molt, per a un mandatari que en set anys i mig de mandat, i fins i tot abans d'arribar a la Casa Blanca, ha destacat per l'oratòria.

I ha sigut tant una defensa total de la seva estratègia en la lluita contra el terrorisme i de la seva filosofia política i social com un atac frontal a la islamofòbia i la demagògia de Donald Trump, a qui ha acusat d'abonar una actitud “perillosa”.

Obama ha aprofitat les queixes freqüents del virtual nominat republicà (que també han sortit de boca d'altres líders del partit conservador) pel fet que no faci servir el terme “islam radical” per obrir la seva descàrrega.

PREGUNTES AMB SARCASME

“Diuen que aquest és la clau, que no podem vèncer l'EI tret que els anomenem islamistes radicals”, ha dit abans de llançar una ràfega de preguntes plenes de sarcasme però també de serioses consideracions. “¿Què s'aconseguiria, exactament, utilitzant aquesta etiqueta?”, ha plantejat retòricament. ¿Què canviaria exactament? ¿Faria l'EI menys compromès a intentar matar americans? ¿Faria que se'ns sumessin més aliats? ¿Hi ha una estratègia militar a la qual ajudaria?”

Ell mateix ha contestat: ”La resposta és negativa a totes les preguntes. Anomenar una amenaça per un nom diferent no fa que desaparegui. És una distracció política”.

I aquesta ha sigut, tan sols, l'arrencada d'una bateria de descàrregues plenes de tanta indignació com de lògica. 

“No hi ha hagut un moment en els set anys com a president en què no hagi sigut capaç de seguir una estratègia perquè no utilitzéssim l'etiqueta 'islam radical'", ha dit, tornant a recórrer a un sarcasme demolidor. “Ni una sola vegada un assessor m'ha dit ‘home, si féssim servir aquesta frase ho arreglaríem. Ni una. ¿Algú es pensa seriosament que no sabem contra el que estem lluitant?”

Amb la defensa de la seva estratègia i la crítica a la guerra de paraules sobre terrorisme liquidada, Obama ha entrat després en l'atac frontal al “perillós” discurs de Trump, però sense mencionar-lo pel nom en cap moment però deixant clara la seva diana al parlar de “polítics que tuitegen i apareixen en els noticiaris de televisió”. 

“Tenim propostes de qui segurament serà el candidat republicà per a president dels EUA de prohibir a tots els musulmans immigrar a Amèrica. Sents paraules que assenyalen als immigrants i suggereixen que comunitats religioses senceres són complaents amb la violència.

PART VERGONYOSA

“L'assassí d'Orlando, un dels assassins de San Bernardino, l'assassí de Fort Hood... Tots eren ciutadans nord-americans. ¿Començarem a tractar tots els nord-americans musulmans diferent? ¿Començarem a sotmetre'ls a vigilància especial? ¿Començarem a discriminar-los per la seva fe?”

Obama no només estava apuntant a Trump, sinó a tot el partit conservador, on tot i que alguns líders s'han oposat als comentaris més polèmics del candidat, el repudi no ha sigut definitiu. I els ha preguntat directament: “¿Hi estan d'acord els càrrecs republicans?”.

Notícies relacionades

Obama ha tancat la intervenció recordant que els EUA “han passat a través de la seva història per moments en què s'ha actuat per por, i hem arribat a lamentar-ho”, esmentant com “el Govern havia maltractat ciutadans” i assegurant que és “una part vergonyosa” de la història del país.

I ha reivindicat la nació com una “de fundada en les llibertats bàsiques, incloent-hi la religiosa”. “Si alguna vegada abandonem aquests valors”, ha sentenciat, “no només farem molt més fàcil que es radicalitzi la gent aquí i al món, sinó que també haurem traït les mateixes coses que estem intentant protegir”.