Hollande i Cameron escenifiquen la importància de la vinculació britànica a Europa en el centenari de la batalla del Somme

Una setmana després del 'brexit', la cerimònia es converteix en un acte d'amistat francobritànica

From L, French President Francois Hollande, Britain’s Prime Minister David Cameron, Britain’s Prince Charles are followed by Britain’ Prince William and his wife Catherine, the Duchess of Cambridge and Prince Harry as they arrive to attend a ceremony at the Franco-British National Memorial in Thiepval near Albert, during the commemorations to mark the 100th anniversary of the start of the Battle of the Somme, northern France, July 1, 2016. REUTERS/Philippe Wojazer

From L, French President Francois Hollande, Britain’s Prime Minister David Cameron, Britain’s Prince Charles are followed by Britain’ Prince William and his wife Catherine, the Duchess of Cambridge and Prince Harry as they arrive to attend a ceremony at the Franco-British National Memorial in Thiepval near Albert, during the commemorations to mark the 100th anniversary of the start of the Battle of the Somme, northern France, July 1, 2016. REUTERS/Philippe Wojazer / PHILIPPE WOJAZER (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El vendaval provocat pel 'brexit' no amaina però aquest divendres els missatges polítics han deixat pas als gestos a la petita localitat francesa de Thiepval, símbol del sacrifici de tota una generació en la batalla més mortífera de la primera guerra mundial, la que van lliurar soldats britànics i francesos contra l'Exèrcit alemany a prop del riu Somme ara fa un segle.

La commemoració del centenari de l'ofensiva, organitzada per primera vegada conjuntament pels dos països, ha reunit el primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, François Hollande, just una setmana després del ‘no’ a la Unió Europea arribat de l'altra banda del canal de la Mànega.

Per un mer atzar del calendari, la memòria de la Gran Guerra -que tant ha marcat la història europea- coincideix amb l'allunyament del Regne Unit del continent en què l'Exèrcit britànic va patir una de les seves pitjors tragèdies.  

Les relacions bilaterals

Inicialment estava previst que fos el primer ministre francès, Manuel Valls, qui assistís a la commemoració, però el resultat del referèndum ha alterat els plans a l'Elisi, que veu en l'efemèride una bona ocasió per mostrar la importància de les relacions bilaterals entre París i Londres, més enllà del divorci britànic amb els seus socis europeus.

Els actes han començat a les 07.28 hores a Ovillers la Boisselle. Va ser allà on l'1 de juliol de 1916 britànics i francesos van intentar dinamitar les defenses del front alemany amb tres tones d'explosius que van deixar un enorme cràter de gairebé 91 metres de diàmetre, avui la ferida més visible de l'hecatombe.

Autoritats britàniques i alemanyes han pronunciat discursos de reconciliació en un ambient de recolliment i sota un cel gris i plujós, mentre que a Londres s'han guardat dos minuts de silenci.

Ha sigut poc després del migdia quan Hollande i Cameron, acompanyats per membres de la família reial britànica, han rendit homenatge al milió dos-cents mil morts, ferits o desapareguts en els sis mesos que va durar una contesa que va servir únicament per recuperar uns 12 quilòmetres. Van caure 400.000 britànics -20.000 només el primer dia de l'ofensiva-, 400.000 alemanys i uns 200.000 francesos.

Hollande ha arribat davant l'imponent Memorial on figuren els noms de 72.000 soldats flanquejat pels prínceps Carles i Enric. Darrere seu ho ha fet Cameron amb el príncep Guillem i la seva dona, Kate Middleton. Després s'han succeït les lectures de textos i les ofrenes florals davant 10.000 convidats i 600 estudiants -300 de britànics i 300 de francesos- el mateix nombre de tombes que hi ha a la necròpolis de Thiepval.  

En el centenari han estat representades totes les nacions que van participar en la batalla del Somme integrades en l'Exèrcit britànic: Austràlia, el Canadà, l'Índia, Nova Zelanda, el Pakistan i Sud-àfrica. També hi han assistit diferents líders religiosos.

Les notes de ‘God Save the Queen’ i ‘La Marsellesa’ han posat fi a l'acte després del qual Hollande i Cameron han celebrat un dinar informal.

LA IDEA EUROPEA

En el programa no estava prevista cap al·locució. No obstant, el president Hollande, en un missatge difós aquest dijous per l'Elisi, ha aprofitat l'ocasió per subratllar no només la importància de la relació francobritànica, sinó també una idea d'Europa que ha sigut responsable de set dècades de pau. Una manera de parlar del 'brexit' sense mencionar-lo.

Notícies relacionades

“Vull recordar la força dels llaços que ens uneixen al Regne Unit. Els seus soldats van lluitar colze a colze amb els soldats francesos per alliberar el territori francès tant en la gran guerra com durant la segona guerra mundial”, assenyala.

“També vull recordar que ha sigut la idea europea la que ha permès superar les divisions i rivalitats entre Estats i ens ha aportat la pau des de fa 70 anys”, afegeix el missatge del president.