RELLEU A DOWNING STREET
May nomena un Govern ultraconservador amb Boris Johnson a Exteriors
La flamant 'premier' britànica en substitució de Cameron atorga algunes de les carteres més importants a destacats partidaris del 'brexit'
L'extitular d'Interior promet "un nou paper audaç i positiu" per al Regne Unit fora de la Unió Europea
Theresa May es va convertir ahir en la primera ministra britànica que conduirà el Regne Unit fora de la Unió Europea (UE). Sense perdre ni un minut després de ser investida al càrrec per la reina Isabel II, May va començar a anunciar els nomenaments del seu nou Govern, en què va atorgar algunes de les carteres més importants als destacats partidaris del 'brexit'.
La més xocant de les designacions va ser la de Boris Johnson com a ministre d’Afers Estrangers. Johnson va ser la cara més famosa en la campanya a favor de la sortida. El seu triomf en el referèndum l’havia de conduir a substituir David Cameron al capdavant del Govern. La traïció del seu col·laborador, Michael Gove, l’hi va impedir i el va deixar humiliat. May ara el recompensa amb un gran premi de consolació, que el retorna al primer pla de la política nacional i internacional.
Johnson no s’encarregarà de les negociacions amb Brussel·les sobre la sortida del Regne Unit de la UE. May ha creat un departament especial per al 'brexit' on, al capdavant, hi ha col·locat un ultraconservador euròfob recalcitrant, David Davis, que en el passat va intentar sense èxit liderar els conservadors.
Philip Hammond, un col·laborador pròxim a May, que ocupava la cartera d’Exteriors, passa a ser el ministre de Finances. Una dona, Amber Rudd, s’encarregarà d’Interior. Michael Fallon seguirà al capdavant de Defensa i un altre famós euroescèptic, Liam Fox, s’encarregarà del nou departament de Comerç Internacional.
CONCESSIONS
La primera impressió és que May ha hagut de fer grans concessions als sectors més dretans del partit i a la vella guàrdia, cosa que fa dubtar de la llibertat de moviment a l’hora de poder imposar la seva pròpia agenda. En el seu primer discurs després de prendre possessió del càrrec, la flamant primera ministra va prometre afrontar el desafiament del 'brexit' amb èxit i construir «un nou paper audaç i positiu» per al país fora de la UE.
Davant la famosa porta del número 10 de Downing Street, May va marcar les prioritats del seu mandat. La primera va ser defensar la unió del país, un missatge molt clar dirigit especialment als independentistes escocesos. «No tothom ho sap, però el títol complet del meu partit és conservador i unionista i aquesta paraula, 'unionista', és molt important per a mi. Significa que creiem en la molt preciosa unió entre Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord».
May va sorprendre la incrèdula audiència quan va assegurar que el gran objectiu del seu Govern serà aprofundir en la justícia social. La dona a qui un comentarista satíric anomena 'Tory Terminator' –dient que «si unirà el país, serà contra els pobres»–, va prometre ser líder d’«un Govern que treballi per a tothom i no per a uns quants privilegiats».
La trepidant jornada havia començat amb l’última compareixença de Cameron com a primer ministre en la sessió setmanal de preguntes i respostes a la Cambra dels comuns. L’agressivitat habitual entre rivals polítics va cedir el pas a l’humor, les anècdotes, les batusses suaus i les paraules d’agraïment. «A part d’una reunió aquesta tarda amb sa majestat la reina, la meva agenda per a la resta del dia està increïblement lliure», va declarar com a introducció l’encara primer ministre, entre les rialles dels diputats, que es van prolongar durant la mitja hora que va durar la sessió.
El líder de l’oposició, Jeremy Corbyn, va elogiar l’ajuda de David Cameron per alliberar un dels presos de Guantánamo i la legalització del matrimoni entre parelles del mateix sexe.
Notícies relacionadesCameron va comparar el líder laborista amb el Cavaller Negre, un personatge de la sèrie dels Monty Python, que no es rendeix encara que l’escorxin viu. «Reconec que començo a admirar la seva tenacitat», va afirmar, referint-se a la resistència de Corbyn a dimitir, malgrat no comptar amb el suport del seu grup parlamentari.
«Una vegada vaig ser el futur», van ser les últimes paraules de Cameron al tancar la sessió amb els diputats drets, acomiadant-lo entre aplaudiments. Després de sis anys i 72 dies al càrrec, va abandonar l’escena, deixant el 'brexit' com el llegat més inquietant del seu mandat.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034