CONSEQÜÈNCIES DEL COP D'ESTAT FRUSTRAT A TURQUIA
Erdogan es reuneix amb opositors i continua la purga enmig d'acusacions de tortura
El prokurd Partit Democràtic dels Pobles, exclòs de la trobada al palau Presidencial
Amnistia Internacional denuncia tortures i pallisses entre els detinguts, que sumen 10.000 des del motí
SDT04 ANKARA (TURQUÍA) 25/07/2016.- Fotografía facilitada por la oficina de prensa de la Presidencia de Turquía que muestra a su titular, el presidente Tayyip Erdogan (c), durante su reunión con el líder del opositor Partido Republicano del Pueblo (CHP), Kemal Kiliçdaroglu (2-i), y con el líder del también opositor Movimiento Nacionalista (MHP), Devlet Bahçeli (d), en Ankara, Turquía, hoy, 25 de julio de 2016. Erdogan se reunió hoy con los líderes del partido gobernante y de dos de las tres formaciones opositoras representadas en el Parlamento para tratar sobre el fallido golpe militar del pasado día 15 y las medidas tomadas contra los supuestos responsables. EFE/Presidencia De Turquía SOLO USO EDITORIAL, NO VENTAS /
Cimera atípica al polèmic Palau Presidencial de Turquia. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, es va reunir ahir amb el líder de l’oposició, el socialdemòcrata laic Kemal Kiliçdaroglu, i amb el líder del Partit del Moviment Nacionalista (dreta reaccionària), Devlet Bahçeli, en presència també del primer ministre, Binali Yildirim. Segons fonts de Presidència, «van intercanviar punts de vista en el procés futur». «El president va escoltar les opinions dels líders sobre les mesures cautelars que s’han d’adoptar en el futur», al mateix temps que «van acordar utilitzar mecanismes de diàleg polític», van afegir.
Erdogan va deixar fora de la reunió el tercer partit del Parlament (en nombre d’escons), l’esquerrà i prokurd Partit Democràtic dels Pobles (HDP) «pels seus continus vincles amb el PKK» (en referència al grup armat kurd del Partit dels Treballadors del Kurdistan), va explicar la font. El colíder de l’HDP, Selahattin Demirtas, va assegurar que l’absència del seu partit en la reunió «mostra que els problemes de Turquia no es resoldran amb facilitat». «El detonant del cop va ser l’estratègia que va deixar la resolució del problema kurd en mans de soldats i Exèrcit», va opinar Demirtas, en declaracions recollides pel diari local 'Hürriyet'.
Mentrestant, continua la purga de suposats simpatitzants dels colpistes a Turquia. Les autoritats van emetre ahir una ordre d’arrest contra almenys 42 periodistes locals, aprofundint les restriccions a la llibertat de premsa que el país eurasiàtic està patint especialment en els últims dos anys, des de l’ascens d’Erdogan a la presidència.
El futur dels arrestats no és gens favorable, tenint en compte l’informe publicat aquest diumenge per Amnistia Internacional (AI), amb casos documentats de maltractament i tortura durant el període de custòdia policial.
«Hi ha informacions sobre abusos, que inclouen pallisses i violacions durant la custòdia, i són molt alarmants. En especial, tenint en compte el volum de detencions que hem vist aquesta última setmana», va afirmar el director d’AI a Europa, John Dalhuisen.
Des del 15 de juliol, dia de l’intent colpista, més de 10.000 persones han sigut detingudes i, sota l’estat d’emergència, es va augmentar el temps de detenció sense càrrecs a 30 dies, un fet que AI considera molt preocupant, donats els resultats de les seves investigacions. Incomunicació, pallisses, denegació de menjar i aigua, d’accés a un advocat i falta d’informació a les famílies dels afectats són algunes de les pràctiques que Ankara està portant a terme, segons AI.
«Una advocada va dir que alguns dels detinguts que va veure patien una angoixa emocional aguda», informa el text d’AI. «Un detingut va intentar llançar-se de la finestra d’un sisè pis i un altre picava la paret amb el cap de manera contínua», afegeix. De moment, almenys tres arrestats s’han suïcidat durant el període de detenció.
CONDEMNA
Per Dalhuisen, «no condemnar el maltractament i la tortura en aquestes circumstàncies (per part de les autoritats) equival a aprovar-la». Fonts oficials consultades van negar amb rotunditat que practiquin maltractaments o tortures als presoners acusats de colpisme.
El còmput total de detinguts i acomiadats de la seva feina per suposats vincles amb el moviment del predicador musulmà Fethullah Gülen (a qui Ankara acusa d’estar darrere del cop) supera els 60.000. A afegir a aquesta nòmina, més d’un centenar de treballadors –entre personal de bord i administratius– de l’aerolínia turca de bandera, Turkish Airlines. També l’operadora telefònica semipública Türk Telekom va prescindir de 198 treballadors pel mateix motiu.
I els acomiadaments continuaran entre la carrera diplomàtica. El ministre turc d’Afers Estrangers, Mevlüt Çavusoglu, va avançar que «hi haurà acomiadaments (del Ministeri), fins a nivell d’ambaixadors», encara que, per ara, el cap de la diplomàcia turca no va especificar ni noms, ni xifres.
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Malestar a sant adrià La violència i la falta de relleu redueixen l’autoritat dels patriarques de la Mina
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Es trenca el tabú dels sacerdots enamorats
- "Ansu hauria pogut ser Lamine Yamal"