DECLARACIONS A 'LE MONDE'
Manuel Valls: "El meu Govern no crearà un Guantánamo a la francesa"
El primer ministre francès admet "errades" judicials en la lluita antigihadista, però considera "inacceptable" empresonar individus per meres sospites
mbenach34834793 french prime minister manuel valls l and french interior m160729123405 /
El Govern de François Hollande s'enfronta, des de fa setmanes, a una allau de crítiques. L'atemptat de Niça, comès el 14 de juliol, i la barbàrie perpetrada a la població normanda de Saint-Étienne-du-Rouvray, han posat en entredit l'eficàcia de l'estat d'emergència i el treball dels serveis d'intel·ligència de França.
En aquest context, el primer ministre francès, Manuel Valls, no ha tingut més remei que donar explicacions. En una entrevista concedida al diari 'Le Monde', Valls ha reconegut que la posada en llibertat d'Adel Kermiche, un dels dos protagonistes de l'últim atemptat que ha sacsejat França, va ser “un error” judicial i “cal reconèixer-lo”.
Adel Kermiche, de 19 anys, va ser condemnat el 2015 a l'haver intentat, en dues ocasions, viatjar a Síria per unir-se a les files de l'autoanomenat Estat Islàmic (EI). No obstant, va ser posat en llibertat, amb assignació a domicili i controlat amb un braçal electrònic, el mes de març passat. Una decisió, explica Valls, “ordenada en primera instància per un jutge d'instrucció especialitzat en gihadisme, i confirmada per un tribunal d'apel·lació format per tres magistrats, també amb experiència”.
DEFENSA DE L'ESTAT DE DRET
Un error que continua alimentant la polèmica i les crítiques de l'oposició. Una oposició, encapçalada per Els Republicans i el Front Nacional, que acusa l'Executiu d'Hollande d'abanderar una política massa laxa davant l'amenaça terrorista. Per al primer ministre, només existeix una línia infranquejable: “l'Estat de dret”. Un Estat de dret en el qual seria inadmissible empresonar sospitosos: "L'empresonament d'individus per una simple sospita és moralment i jurídicament inacceptable”.
Així, Valls ha assegurat que no serà el seu Govern “qui crearà un Guantánamo a la francesa”. Tota una declaració de principis per rebutjar públicament la proposta de Nicolas Sarkozy, líder d'Els Republicans, de “sortir” del marc jurídic actual, considerant que davant la “barbàrie”, “l'esquerra està paralitzada”.
CREACIÓ D'UNA GUÀRDIA NACIONAL
Davant la polèmica, la por generalitzada i una amenaça terrorista constant, François Hollande assegura que França combatrà l'EI “per tots els mitjans”. La prolongació de l'estat d'emergència, instaurat després dels atemptats del passat dia 13 de novembre, no sembla suficient. La creació oficial d'una Guàrdia Nacional ha sigut l'última mesura proposada pel Govern francès. Les reserves operatives de civils voluntaris i militars jubilats formaran aquest nou cos de seguretat. Una proposta evocada en nombroses ocasions, especialment després de l'atemptat de Niça, i finalment, reafirmada per Hollande.
Aquest cos “no té vocació de substituir les forces de seguretat -va puntualitzar Hollande el 28 de juliol en el seu discurs a Rivesaltes, al sud de França-, "sinó de recolzar-les i reforçar-les”. El setembre vinent la proposta serà sotmesa a “la consulta de comissions parlamentàries”, amb la idea que sigui operacional “com més aviat millor”. Segons el Ministeri de l'Interior, des del passat 14 de juliol, ja s'han presentat més 250.000 voluntaris per unir-se a les files d'aquesta nova Guàrdia Nacional.
RELACIÓ AMB L'ISLAM
Si bé la seguretat i l'eficàcia dels serveis d'intel·ligència es troba en el primer pla de la polèmica, apareix també el debat sobre la radicalització, el racisme, la islamofòbia o el problema de la integració.
En aquest context, Manuel Valls ha anunciat que “per un període a determinar, no podrà haver-hi més finançament estranger en la construcció de mesquites”. El primer ministre considera que “cal crear una nova relació amb l'islam a França” i que és “indispensable ser intransigent amb el qüestionament de la laïcitat, les ideologies integristes, i amb tots aquells que, sota discursos fonamentalistes, preparen els esperits per a la violència”.
Mesures i propostes que miren de fer callar els dubtes sobre la fermesa de l'Executiu en la seva lluita contra l'amenaça terrorista. Una amenaça que, a ulls de Valls, haurà de ser combatuda des de “l'Estat de dret”, fugint “de la por” i “del populisme”.
NOU DETINGUT PER NORMANDIA
Notícies relacionadesUna nova persona ha sigut detinguda en la investigació oberta sobre l'atemptat de dimarts contra l'església de Saint-Étienne-du-Roubray (Normandia), mentre que dues més han sigut posades en llibertat. L'últim arrestat és un sirià de 20 anys, demandant d'asil, el passaport del qual va ser trobat al domicili d'Adel Kermiche, un dels dos autors d'aquell atac, en el qual va morir decapitat un capellà de 86 anys.
Segons el diari local 'La Montagne', el jove va ser detingut aquest dijous en un centre d'acollida a demandants de Cusset, al centre del país. Els dos alliberats són la germana d'Abdel Malik Petitjean, el segon terrorista de Normandia, i un amic de la noia, al no trobar els agents elements que demostrin la seva implicació en el cas. En total, segons fonts judicials, continuen retingudes tres persones que encara estan sent interrogades.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Tres hores que van canviar el Barça
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia