LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA

Ciberatac a un sistema d'anàlisi de dades que usa la campanya de Clinton

L'equip de la candidata demòcrata confirma que pirates informàtics van tenir accés a informació dels seus votants

mbenach34870278 democratic presidential candidate hillary clinton and vice p160730194249

mbenach34870278 democratic presidential candidate hillary clinton and vice p160730194249 / Alex Driehaus

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

El tema del ciberespionatge i la teoria que Rússia és al darrere d’atacs informàtics vinculats al procés electoral dels Estats Units han irromput amb força en la campanya. Divendres passat, l’equip de Hillary Clinton va confirmar que, com a part d’un atac anterior al Comitè Nacional Demòcrata, els pirates van tenir accés a un programa d’anàlisi de dades amb informació dels seus votants. El Comitè Demòcrata de Campanya per al Congrés, òrgan de recaptació de fons, també va informar que la seva xarxa havia sigut assaltada.

L’equip de Clinton assegura que l’atac no va comprometre el seu propi sistema informàtic sinó un d’extern que fa servir la campanya i diu que els pirates tampoc han accedit a dades personals dels seus votants, com el número de la Seguretat Social o de les targetes de crèdit.

Notícies relacionades

El que ha passat, però, dispara les tensions per allò que la campanya de Clinton ha denunciat com a ingerència de Rússia a les eleccions dels EUA, que segons la seva versió tindria com a objectiu afavorir Donald Trump. El candidat republicà ha tirat llenya a aquest foc amb unes polèmiques declaracions en què va animar el ciberespionatge, tot i que després va dir que estava sent «sarcàstic».

Com diversos experts informàtics, l’equip de Clinton apunta que Moscou és al darrere de les incursions, cosa que ha negat el Kremlin. L’FBI investiga els ciberatacs i, encara que no els ha atribuït directament a Rússia, fonts d’aquesta investigació han informat l’Administració de Barack Obama que ho consideren «altament probable». I el Departament de Justícia estudia si representen una «amenaça a la seguretat nacional», cosa que segons els experts indica que Washington assumeix que els ciberatacs estan esponsoritzats per un estat.