Dia del 'burkini' a Marsella
Un parc aquàtic francès tancarà un dia les seves portes el públic i obrirà sols per a dones que s'hi banyin totalment cobertes
La iniciativa ha desatado una forta polèmica i ha generat una allau de crítiques de la dreta i l'extrema dreta
Una joven viste un traje de baño acorde con las normas del islam, en California. /
Dissabte que ve 10 de setembre, el parc aquàtic Speed Water Park, a Marsella, tancarà les portes al seu públic habitual. El centre d'atraccions ha sigut reservat, durant tota una jornada, per una associació marsellesa amb un fi especial: que les dones puguin banyar-se en “burkini i hijab”. Només dones, amb la vestimenta especificada, i nens menors de 10 anys podran accedir al parc. Una iniciativa que no ha trigat a aixecar la polèmica entre els diputats del Front Nacional i Els Republicans, que tractaran d'impedir l'esdeveniment.
“Comptem amb vosaltres per respectar l'Awra (la nuesa de la dona, el que no es pot ni veure ni ensenyar), no vingueu amb un banyador de dues peces (el cos ha d'estar cobert des del pit fins als genolls). El mínim és un banyador d'una peça amb pareo o un short-amb pantalons, però ATENCIÓ: la tela ha de ser aquàtica, sinói el seu accés al parc podrà ser rebutjat”. Aquestes estrictes normes apareixen al cartell de propaganda de l'esdeveniment, organitzat per l'associació Smile 13 que es descriu com una “associació sociocultural, esportiva i d'entreteniment per a dones i nens”.
"Avanç del fonamentalisme"
Davant de les crítiques, l'associació defensa que “cadascú ha de poder practicar el seu culte com ell mateix ho entengui”. No obstant, l'esdeveniment ha sigut qualificat de “fonamentalista” per algunes de les autoritats marselleses i profundament criticat a les xarxes socials. “De nou hem passat la frontera, però tot és terriblement lògic. Quan un viu a Marsella, s'adona de l'avanç del fonamentalisme islàmic”, es lamentava Stéphane Ravier, senador i alcalde del Front Nacional a Marsella, en declaracions al diari 'Le Figaro'.
El regidor del partit d'extrema dreta, ha instat el propietari de les instal·lacions a cancel·lar la reserva del 10 de setembre per “no col·laborar amb la ‘comunitarització’ del nostre país”. Per a Ravier no es tracta únicament d'un contracte financer, sinó “d'un contracte amb una alta càrrega simbòlica”.
No obstant, l'FN no ha sigut l'únic partit de reaccionar. Velérie Boyer, diputada d'Els Republicans a Les Boques del Roine, denuncia en un comunicat una “espècie de moda” que busca “enfortir el comunitarisme”. La diputada considera que el vel “és l'expressió més visible de la voluntat dels fonamentalista per marcar el seu territori i sotmetre les dones”. “Burka, xador, abaia, nicab, vel, poc importa el seu nom, es tracta del confinament en el sexe, la negació de la persona, una prohibició on no hi ha lloc a la igualtat, ni a la fraternitat”, conclou Boyer.
Una ordre municipal
Els diputats de la municipalitat de Pennes-Mirabeau, on es troba l'Speed Water Park, han preferit, de moment, mostrar-se prudents. No obstant, segons la informació publicada pel diari 'Le Parisien', l'alcalde de la localitat, Michel Amiel, tractarà d'impedir l'esdeveniment a través d'una ordre municipal al·legant que “és susceptible d'ocasionar problemes en l'ordre públic”.
Notícies relacionadesL'associació Smile 13, en el centre de la polèmica, organitza cursos d'àrab, “tallers de cuina per al Ramadà”, troabdes en “piscines” i “activitats de relaxació” per a dones. Per participar sols cal complir certs requisits: “les germanes que hi participin” han de tenir “un bon comportament”, una “vestimenta adequada” i hauran de “preservar-se tant de les dones com dels homes”. L'objectiu és “estimular les dones a participar en accions comunes i contribuir a la seva plenitud”, explica l'associació en el seu portal web.
Entrevistada per Europe 1, Melisa Thivet, tresorera de l'associació, mostrava la seva sorpresa davant la polèmica: “No sé que ens poden retreure a part de de practicar la nostra religió. Estem en un país laic i cadascú té la llibertat de practicar la seva religió com consideri”. Thivet remarcava que l'objectiu de l'esdeveniment és “acostar l'aigua a les dones que no poden anar normalment a banyar-se durant l'estació, per pudor. Es tracta d'oferir-los aquesta oportunitat, però la gent és estreta de mires”.