Cameron ennobleix els seus amics

El primer ministre britànic va oferir títols i recompenses a una llarga llista de col·laboradors abans d'abandonar Downing Street

L'estilista de la seva dona va ser proposada per a lorde de l'imperi britànic

mbenach34685543 in this grab taken from video british prime minister david c160713174046

mbenach34685543 in this grab taken from video british prime minister david c160713174046 / Uncredited

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Abans de sortir disparat de Downing Street després del fiasco del 'brexit', David Cameron va voler donar les gràcies a aliats i amics. I ho va fer amb una generositat interessada. Una de les seves últimes tasques com a primer ministre va ser elaborar una llista proposant guardons i recompenses. La resignation honours list és una tradició molt britànica. Cameron hi va posar 46 noms de personatges poderosos i de fidels col·laboradors, incloent-hi quatre membres del seu Govern que de cop havien perdut el càrrec. El més damnificat, l’exministre de Finances, George Osborne, rebrà el títol de Company d’Honor, una distinció exquisida, que s’atorga per serveis de vital importància al país i que només ostenten 65 persones.  

El contingut de la llista es va filtrar a la premsa fa uns dies i des d’aleshores augmenten les crítiques i acusacions d’amiguisme. Els mèrits de molts dels nominats resideixen a ser milionaris –a vegades vinculats a negocis controvertits– i benefactors del Partit Conservador. Uns altres són consellers i assessors del cercle íntim de Cameron. Fins i tot Isabel Spearman, l’estilista que assessorava Samantha Cameron a escollir la roba i el pentinat, la persona que recollia els seus encàrrecs i es quedava amb els nens si feia falta, ha sigut proposada per a l’Orde de l’Imperi Britànic.

Tretze nous lords

Abans que arribés el camió de la mudança, Cameron va crear ni més ni menys que 13 nous escons a la Cambra dels Lords, que per primera vegada sobrepassarà els 800 membres. Entre els ennoblits hi ha Andrew Fraser, el tresorer dels conservadors, que va ajudar a recaptar milions de lliures per costejar les passades eleccions i la campanya del referèndum a Escòcia. Un altre lloc a la Cambra alta serà per a Jitesh Gadhia, un inversor en banca que va donar un quart de milió de lliures als tories.

Un dels nomenaments més polèmics ha sigut el de Ian Taylor, del grup petroler Vitol, amb una fortuna valorada en 175 milions de lliures. En els últims 18 mesos, Taylor va donar al Partit Conservador un milió de lliures i també va aportar mig milió a la campanya del referèndum escocès i 350.000 a la de la permanència a la Unió Europea. Quan la premsa va descobrir que Cameron l’havia recomanat com a Cavaller de la Reina, es va fer pública  la multa milionària a Vitol per la compra de petroli a l’Iraq en l’època de Saddam Hussein, l’adquisició de cru a l’Iran des de la base de Suïssa i un negoci més recent amb la Rússia de Vladímir Putin. Taylor va respondre renunciant a la distinció.

«La llista de condecoracions està tan plena d’amigots que avergonyiria una cort medieval», afirma el líder liberaldemòcrata, Tim Watson. «El que Cameron proposa és compensar la seva xarxa d’amics a una escala enorme», va declarar el número dos del Partit Laborista, Tom Watson. «És simplement amiguisme, i prou. Prova que els tories sempre posaran els seus interessos per sobre dels del país», afegeix Watson, que critica fins i tot el nomenament de Chami Chakrabarti, l’exdirectora de l’organització de drets civils Liberty, a la Cambra dels Lords.

Cameron, de vacances amb la seva família a Còrsega, no ha respost a les crítiques, però fa ja molt de temps que s’està demanant la revisió de tot el sistema de condecoracions per evitar que hi hagi qualsevol abús i corruptela. «Aquesta llista es pot llegir com una presa de pèl al públic. Conté tot el que està malament en la política de Westminster», diu el laborista Andy Burnham.

Notícies relacionades

En la llarga història de les condecoracions, sistema que enllaça amb la tradició medieval, hi ha hagut sempre ovelles negres i el llarg regnat d’Isabel II no n’és una excepció. El seu conseller en temes d’art, Anthony Blunt, va ser desposseït del títol de Cavaller el 1979, al descobrir que era un espia al servei de la Unió Soviètica.

El genet Lester Piggott va perdre l’Orde de l’Imperi Britànic al ser empresonat el 1987 per frau fiscal. Més recentment, el 2012, a qui va ser cap del Royal Bank of Scotland, Fred Goodwin, li va ser retirat el títol de cavaller a causa de la seva implicació en el col·lapse de l’entitat. I l’any passat el desposseït i caigut en desgràcia va ser el showman Rolf Harris, que actualment es troba a la presó per abusos sexuals.