CRISI POLÍTICA

El Senat del Brasil aprova continuar el procés per destituir Rousseff

Un nou ple de la Cambra alta a finals de mes debatrà ja si desposseeix la presidenta del seu mandat

BRA502. BRASILIA (BRASIL), 10/08/2016.- Fotografía de una sesión del Senado brasileño para decidir el destino de la presidenta suspendida, Dilma Rousseff, hoy, miércoles 10 de agosto de 2016, en Brasilia (Brasil). El pleno del Senado brasileño aprobó hoy por 59 votos a favor y 21 en contra un informe que pide continuar el juicio político contra la presidenta suspendida, Dilma Rousseff, quien de esa manera queda a solamente un paso de la destitución. EFE/Cadu Gomes / EFE / CADU GOMES

BRA502. BRASILIA (BRASIL), 10/08/2016.- Fotografía de una sesión del Senado brasileño para decidir el destino de la presidenta suspendida, Dilma Rousseff, hoy, miércoles 10 de agosto de 2016, en Brasilia (Brasil). El pleno del Senado brasileño aprobó hoy por 59 votos a favor y 21 en contra un informe que pide continuar el juicio político contra la presidenta suspendida, Dilma Rousseff, quien de esa manera queda a solamente un paso de la destitución. EFE/Cadu Gomes
Suspended Brazilian President Dilma Rousseff attends a news conference with foreign media in Brasilia, Brazil, June 14, 2016. REUTERS/Ueslei Marcelino/File Photo

/

2
Es llegeix en minuts

El ple del Senat del Brasil ha aprovat aquesta matinada per 59 vots a favor i 21 en contra l'informe que demana continuar el judici polític contra la presidenta suspesaDilma Rousseff, que d'aquesta manera queda a només un pas de la seva destitució.

L'aprovació de l'informe, que acusa la mandatària de greus irregularitats fiscals qualificades fins i tot d'"atemptat contra la Constitució", portarà a una nova i última sessió del ple del Senat, que s'haurà de celebrar a finals d'aquest mateix mes. En aquesta sessió, que serà convocada pel Tribunal Suprem, Dilma Rousseff serà desposseïda del seu mandat si així ho decideix una majoria qualificada de 54 vots entre 81 possibles, que suposa les dues terceres parts del ple del Senat.

Si s'arribés a l'extrem de la destitució, el mandat que s'acaba l'1 de gener del 2019 serà completat per Michel Témer, que com a vicepresident substitueix Rousseff des del 12 de maig, quan va ser suspesa de les seves funcions per respondre al procés.

Al llarg dels debats que s'han prolongat durant unes 16 hores, dirigits pel president del Tribunal Suprem, Ricardo Lewandowski, els defensors de Rousseff i els partidaris de la seva destitució han intercanviat dures paraules, tot i que van ser instats pel magistrat a deixar de banda totes les "passions partidàries".

DISCURS ENCÈS DEL PT

Un dels discursos més encesos l'ha pronunciat el senador Lindbergh Farias, del Partit dels Treballadors (PT), que ha qualificat el procés contra Rousseff de "cop, farsa i frau" a la Constitució i n'ha culpat l'"elit econòmica" del país. "Si volen lluita de classes, estem preparats per combatre al Parlament i als carrers d'aquest país", ha advertit el senador del PT. Farias fins i tot ha apel·lat davant Lewandowski perquè "suspengui" el tràmit, almenys fins que s'aclareixi una sospita de corrupció que la revista 'Veja' va llançar el cap de setmana passat contra Témer.

Notícies relacionades

Segons 'Veja', l'empresari Marcelo Odebrecht, condemnat a 19 anys de presó en primera instància per les corrupteles a Petrobras, ha pactat un acord de cooperació judicial per aconseguir una reducció de pena i ha acusat Témer d'haver rebut diners "en negre". La revista va sostenir que Odebrecht ha confessat que el 2014 es va reunir amb Témer i va pactar una "donació" per a campanyes electorals de deu milions de reales (2,8 milions d'euros). Aquests diners, segons la versió de 'Veja', tenien origen en la xarxa de corrupció que va operar a Petrobras i Témer hauria estat al corrent d'això, cosa que no li va impedir acceptar la "donació".

Lewandowski, no obstant, ha rebutjat la sol·licitud del senador del PT. Ha argumentat, des del punt de vista jurídic, que les sospites contra Témer "són alienes" al que el Senat discuteix i que no es poden "confondre" amb el judici a què respon la mandatària.