JUDICI POLÍTIC
Rousseff enfronta el seu 'dia D'
El Senat votarà avui sobre el futur del mandat de la presidenta del Brasil
La seva sortida posaria fi a 13 anys de polítiques progressistes al país
La primera dona presidenta de la democràcia més gran de l'Amèrica Llatina, Dilma Rousseff, enfrontarà aquest dimecres el seu particular ‘dia D’ en el bel·licós Senat brasiler. Després de 112 dies des de la seva suspensió temporal del càrrec, acusada de decretar préstecs per part de la banca pública al Govern sense consentiment previ del Congrés, el controvertit procés d'‘impeachment’ arriba al seu desenllaç definitiu.
Els 81 senadors de la Cambra Alta exerciran avui el seu dret a vot i determinaran si la líder del Partit dels Treballadors (PT) haurà de ser absolta del delicte que se li imputa (i reprenedre immediatament les regnes del país) o si, al contrari, haurà de cedir definitivament el càrrec al president interí, Michel Témer.
La línia vermella se situarà en els 54 vots, és a dir, si dues terceres parts del Senat consideren que Rousseff és culpable de les anomenades ‘pedalades fiscals’ serà suficient per liquidar un mandat que va obtenir 54,6 milions de vots en les eleccions presidencials de l'octubre del 2014 i que, en teoria, s'hauria d'haver prolongat fins a l'1 de gener del 2018.
Per desgràcia per a la ‘dama de ferro’ brasilera, tots els pronòstics semblen indicar que aquesta xifra es podria veure superada per un ampli marge ja que, de moment, només 18 senadors s'han mostrat completament en contra de la destitució de la presidenta o, com ells insisteixen a qualificar-lo, un ‘cop parlamentari’.
CRISPACIÓ SOCIAL
El camí fins aquí va estar marcat per la crispació i les manifestacions multitudinàries tant dels detractors de la president, gent de classe mitjana i alta urbana encapçalats pel Moviment Brasil Lliure (MBL), com dels ferris defensors del model progressista traçat per l'expresident Luiz Inázio Lula da Silva, és a dir, els moviments socials, les minories i el camp, amb el Moviment Sense Terra (MST) com a avantguarda.
En el fons, el dramatisme dels carrers va ser un viu reflex de l'espectacle dantesc ofert per defensa i acusació en les sessions del judici polític. Potser el moment més surreal es va produir ahir quan la polèmica autora de la sol·licitud d'‘impeachment’, l'advocada Janaína Paschoal, va suplicar entre llàgrimes el perdó de Rousseff per intentar “salvar el país” i “complir una missió de Déu”.
Notícies relacionades“Demano disculpes perquè sé que la situació que està vivint no és fàcil i que, encara que no va ser el meu objectiu, li estic causant patiment. Demano que un dia entengui que ho vaig fer tot pensant també en el futur dels seus néts”, va dir Paschoal davant uns estupefactes senadors per concloure que “la presidenta va mentir en els seus balanços” i que “el delicte està més que comprovat”.
Per la seva part, l'incombustible advocat defensor de Rousseff, l'exministre de Justícia José Eduardo Cardozo, va llançar una última apel·lació als senadors perquè “no acceptin que el nostre país pateixi un cop parlamentari” i que “Rousseff pateixi una mort política”. Unes declaracions contundents de qui va ser l'únic ministre que la presidenta va mantenir al seu costat durant els sis anys que va ocupar el Palau de Planalto. “Demano a Déu que si Dilma és condemnada un nou ministre de Justícia tingui algun dia la dignitat de demanar-li disculpes, o si estigués morta, a la seva filla o els seus néts”, va concloure.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia