EL FUTUR DE LA UNIÓ EUROPEA

Luxemburg proposa fer fora Hongria per vulnerar valors fonamentals

El cap de la diplomàcia del gran ducat, Jean Asselborn, carrega contra la política del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, a tres dies de la cimera de Bratislava

El ministre d'Exteriors alemany, Frank-Walter Steinmeier, s'oposa a la proposta del seu homòleg luxemburguès

 

  / AFP / THIERRY CHARLIER / JOHN THYS

3
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Viktor Orbán, el polèmic primer ministre hongarès, no té pèls a la llengua i menys encara a l'hora de criticar la política migratòria europea i la resposta a la crisi de refugiats. Una actitud que ha sigut reprovada en el passat amb fermesa des del Parlament Europeu i també des de la Comissió. Ara és un Govern qui ha decidit llançar-se contra el conservador hongarès. A tres dies d'una cimera de caps d'Estat i de Govern convocada per parlar sobre el futur de la UE, el ministre d'Exteriors luxemburguès, Jean Asselborn, proposa suspendre temporalment o fer fora Hongria de la UE per vulnerar els valors democràtics fonamentals.

“Gent com Orbán han fet que la UE ofereixi una imatge d'una unió que defensa a fora uns valors que no és capaç de mantenir a l'interior”, es lamenta Asselborn, representant d'un dels països fundadors del club, en una entrevista amb el diari alemany 'Die Welt'. Les seves crítiques arriben tres dies abans d'una cita organitzada per la presidència semestral eslovaca a Bratislava. Una trobada per parlar del 'brexit' però també de com superar les crisis més recents i respondre a una opinió pública europea cada vegada més desencantada amb la resposta que es dóna a nivell europeu a qüestions com la immigració, el terrorisme o la globalització.

“No podem acceptar que els valors bàsics de la Unió Europea estiguin sent seriosament vulnerats”, critica. “Aquells que com Hongria construeixen murs contra els refugiats de guerra, que vulneren la llibertat de premsa i la independència de la justícia han de ser exclosos temporalment de la UE i fins i tot definitivament”, suggereix uns dies abans d'una cita política clau en l'agenda europea. Només així, afegeix, podran preservar-se la cohesió i els valors de la Unió Europea.

La proposta d'Asselborn ha sigut contestada pel seu homòleg alemany, Frank-Walter Steinmeier, que ha assegurat que no és compartida dins de l'EU. "Aquesta no és una posició acordada a Europa", ha declarat Steinmeier en una conferència de premsa a Riga (Letònia). "Entenc que, mirant a Hongria, alguns a Europa s'estiguin impacientant... però, no és el meu enfocament personal mostrar la porta a un estat membre de la UE", ha afegit.

UN PROBLEMA QUE ES DIU ORBÁN

Notícies relacionades

El debat sobre l'exclusió temporal d'Hongria de les decisions europees no és nou, encara que és molt difícil d'aplicar ja que que requereix la unanimitat del Consell. “És el problema i Orbán ho sap”, admet el socialista luxemburguès en l'entrevista. Aquesta exclusió ja va estar sobre la taula l'any passat quan el primer ministre hongarès va suggerir la possibilitat d'instaurar la pena de mort al país. Les crítiques van créixer llavors, el Parlament Europeu va exigir la seva compareixença i ell ho va acceptar gustós.

Va ser atacat amb duresa i es va defensar amb la mateixa fermesa sense que les acusacions fessin que fes un pas enrere en la seva visió sobre com ha de ser la política migratòria de la UE. A més, el febrer d'aquest any anunciava la celebració d'un referèndum per consultar als hongaresos sobre el pla de reubicació pactat per la UE. “Fins ara ningú li ha preguntat al poble europeu si recolza, accepta o rebutja les quotes obligatòries d'immigrants”, justificava aleshores. Aquest referèndum té data. Serà el 2 d'octubre i el resultat pot suposar un punt i a part en les relacions amb les institucions europees i amb un club que viu les seves hores més baixes. “La tanca que està construint Hongria per mantenir fora els refugiats és cada vegada més llarga, alta i més perillosa. Hongria no està lluny de donar ordres de disparar als refugiats”, alerta Asselborn.

La UE només ha reubicat el 3% de refugiats que va prometre

Davant aquesta situació, l'ACNUR ha fet una crida perquè els compromisos de reubicació augmentin, especialment de nens no acompanyats, perquè s'accelerin els processos de registre i transferències de candidats i perquè s'ampliï l'esquema a més nacionalitats, a més de les tres incloses inicialment.