COMICIS PARLAMENTARIS
L'oficialisme multiplica les iniciatives per empènyer al vot en les eleccions de Rússia
La falta d'interès en la campanya i la sensació que ja està tot decidit per endavant predominen entre l'electorat
jsauri35534783 head of the liberal democratic party of russia ldpr vladim160915204121 /
A les porteries de cada una de les vivendes de Moscou hi ha un tauler d’anuncis oficials on es comunica als residents informació bàsica sobre l’immoble, com les pròximes reparacions o advertències de talls en el subministrament dels serveis. En aquests dies previs als comicis legislatius de diumenge, que renovaran els 450 escons de què es compon la Duma Estatal (Cambra baixa del Parlament rus), molts d’aquests espais han sigut ocupats per pasquins convidant els electors a anar als col·legis electorals i a votar pel partit governamental, Rússia Unida, una actuació considerada per mo
L’apatia dels ciutadans davant una cita amb les urnes on tot sembla que ja està decidit per endavant es respira aquests dies als carrers de Moscou, després d’una campanya electoral que amb prou feines ha despertat interès. Davant aquesta patent falta de mobilització ciutadana, l’Estat i el partit oficial multipliquen, en aquest esprint final de campanya, iniciatives com la de penjar publicitat electoral als portals de les cases per incentivar els votants.
ESCEPTICISME I SILENCIS
El sentiment general és que l’endemà de la votació, Rússia seguirà enfrontant-se als mateixos problemes que té ara: la corrupció, l’aïllament internacional i una crisi econòmica sistèmica que no mostra cap signe que s’hagi d’acabar, entre altres. «Sé que hi haurà falsificació» dels resultats, avança Anna Sudar. «Els russos som un poble molt tranquil; no som gaire inclinats a sortir al carrer a queixar-nos. La protesta al nostre país s’acaba a la cuina», continua. La seva estima pels polítics que s’han assegut durant els últims quatre anys i escaig al voluminós edifici que durant l’era soviètica ocupava el Gosplan (l’antic Ministeri de Planificació) no és gaire elevada: «Hi ha polítics que intenten canviar les coses, però en general treballen per a si mateixos, per enriquir-se».
Després d’una legislatura en què els ciutadans han vist com es constrenyia ostensiblement el marge per criticar les seves autoritats, molts han optat per desenterrar reaccions i maneres de fer de l’era soviètica, dient coses entre línies i guardant-se les seves opinions per a si mateixos: «No he tingut temps de seguir la campanya, i per això no aniré a votar», apunta Iulia. «¿Que què és el que penso del president Putin? Que és una bona persona... probablement», continua.
Els milions de 'biudzhetniki' –paraula amb la qual es designa en idioma rus els treballadors que depenen del pressupost estatal, com metges, infermeres, professors o funcionaris de les diferents administracions– amb què compta Rússia són els més exposats a rebre eventuals pressions durant les eleccions des de les direccions dels seus hospitals, escoles o oficines. El portal de notícies Kainska.net, de la ciutat siberiana de Kuibixev, va denunciar l’agost de l’any passat que rebia queixes de nombrosos treballadors estatals, comminats pels seus superiors no només a anar a votar, sinó també a fotografiar amb els seus telèfons mòbils la seva papereta de vot amb la casella de Rússia Unida marcada.
LES 'RECOMANACIONS'
En les eleccions parlamentàries del 2011 i les presidencials del 2012, segons denuncia una dona que prefereix no revelar la seva identitat, els directors de les escoles d’ensenyament primari i secundari «van recomanar» al professorat que anessin a votar al col·legi on treballaven en lloc de fer-ho al seu lloc de residència, mesura que els permetia controlar l’assistència a les urnes dels seus subalterns i fins i tot falsificar alguns sufragis. Hi va haver amenaces d’acomiadament per a alguna veu díscola que es va negar a participar en el procés.
El clima d’abúlia que presideix la cita electoral de diumenge ha causat una certa inquietud entre l’elit russa davant la possibilitat que els col·legis electorals es vagin quedant cada vegada més buits. Alguns diputats de la Duma sortint, com Nikolai Gontxar, secretari de la secció de Moscou de Rússia Unida, han airejat la possibilitat de tornar a fer el vot obligatori, tal com passava durant els anys de la Unió Soviètica. La proposta podria materialitzar-se en una «marca al passaport» que indicaria si un ciutadà «ha votat o no», tal com va avançar el mateix Gontxar en declaracions recollides per Interfax. No obstant, va insistir que tot s’hauria de fer «d’acord amb la Constitució».
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació