LA CARRERA CAP A LA CASA BLANCA
Clinton domina Trump en un encès debat
La candidata demòcrata ha posat el republicà a la defensiva
Hillary Clinton va fer bé de preparar-se per als diferents Donald Trump que podien aparèixer en el primer debat presidencial, que s'ha celebrat aquest dilluns a la nit a la Universitat de Hofstra, a Hempstead (Nova York). Perquè primer va aparèixer un Trump sorprenentment mesurat, però no va passar gaire temps fins que va fer acte de presència també el candidat més llengut i irrespectuós (amb els seus contrincants i amb la veritat), al qual ja s'han acostumat als Estats Units i el món. I l'aspirant demòcrata a la Casa Blanca va ser la que es va acabar lluint més en el cara a cara, lluny de ser perfecta, però posant el seu rival polític a la defensiva i exposant molts dels seus punts febles. És més que dubtós, però, que els 90 minuts resultin un punt d'inflexió en aquesta inèdita i extraordinària carrera.
Tot va començar amb extrema cordialitat: una encaixada de mans i l'intercanvi d'amistoses salutacions (“¿Com estàs, Donald?”, “Bé, Hillary”). I diu molt de la situació d'aquesta campanya que fins i tot això sigui destacable, o que ho siguin els primers minuts del debat, quan a partir d'una pregunta sobre economia del moderador, Lester Holt, presentador de la NBC, tant Clinton com Trump van plantejar amb una serietat comparable les seves postures, que inclouen dues visions radicalment diferents del país.
No han trigat gaire, però, a arribar els atacs. I mentre Clinton ha assegurat que Trump “era un dels que estaven desitjant l'última crisi” per treure partit econòmic o ha denunciat que Trump va dir “creu que el canvi climàtic és una estafa perpetrada pels xinesos”, el magnat immobiliari ha contraatacat al seu estil, defensant-se amb xuleria de la primera acusació (“d'això se'n diu fer negocis”) o negant haver dit la segona cosa (encara que sí que la va dir).
ENCREUAMENT DE TEMPERAMENTS
No era una discussió merament política. Aquest debat ha sigut també un encreuament de temperaments, i Trump s'ha demostrat de nou menys contingut que Clinton. Ha arribat gairebé a cridar. L'ha interromput, a ella i al moderador. Ha gesticulat. I ha posat en safata a la demòcrata frases que ha portat al debat clarament preparades, però que no per això han perdut efectivitat, com quan ha etzibat a un candidat que està donant menjar a molts fact chekers: “Donald, sé que vius en la teva pròpia realitat, però aquests no són els fets”.
En l'arsenal de Trump contra Clinton hi han entrat arguments com que ha tingut molts anys d'experiència política per haver portat a terme molts dels canvis que ara proposa i repetidament ha intentat retratar-la també com “la típica política, tot paraules, no accions”. Però Clinton, que certament no ha guanyat desimboltura aparellada amb l'experiència, per una vegada s'ha mostrat més relaxada a l'hora d'improvisar.
Però la munició la portava ben preparada, per descomptat millor que el seu rival. I ha quedat de manifest en moments com quan el moderador ha posat sobre la taula la polèmica perquè Trump no hagi fet públiques les seves declaracions d'impostos. L'empresari s'ha volgut defensar minimitzant la rellevància del que diguin aquests documents, i ha passat al contraatac dient que els farà públics “quan Hillary faci públics els 33.000 correus electrònics”, intentant explotar la polèmica per l'ús d'un servidor privat quan era secretària d'Estat. Però Clinton l'ha desarmat reconeixent l'error i fent una disculpa i ha tornat el cop amb més efecte, quan ha acusat Trump d'“intentar amagar coses terribles”, ja siguin deutes o interessos que poden ser conflictius o fins i tot que no paga impostos federals.
Trump podia predir també que se li preguntaria per la teoria conspirativa que va escampar que el president Barack Obama no va néixer als Estats Units, però aquí també ha demostrat que no s'havia preparat gaire el debat. I la improvisació li ha passat factura, sobretot quan s'ha quedat sense resposta a la frontal acusació de Clinton: “Ha començat la seva activitat política basada en aquesta mentida racista”.
Notícies relacionadesEl debat ha passat també per altres qüestions rellevants, com la raça i la política exterior i el terrorisme o la ciberseguretat i Rússia. Però ha sigut, sobretot, un duel de caràcters, un enfrontament de temperaments. I encara que Trump ha assegurat que Clinton “té experiència, però és una mala experiència”, i s'ha venut a si mateix amb un “tinc molt més bon criteri que ella i molt més bon temperament”, la resposta de Clinton, amb un somriure d'orella a orella, un sospir i un “ok”, ha parlat més que qualsevol resposta (encara que també l'ha donat).
Al final, després de 90 minuts, tots dos han estat d'acord en una cosa. L'un i l'altra han dit que respectaran la decisió que surti de les urnes el 8 de novembre. I això, malgrat el debat, segueix sent una incògnita.
Debats electorals Partit Republicà Partit Demòcrata Donald Trump Eleccions als EUA Hillary Clinton Estats Units
- Després dels decrets rebutjats al Congrés El PSC acusa Junts d’haver clavat un «cop de mall» a 1,2 milions de pensionistes de la mà del PP i Vox
- Tramitació El Govern central assegura que els preus del transport públic pujaran aquest dijous després de decaure el decret al Congrés
- Estat de les negociacions Junts consuma la seva amenaça de ruptura amb el PSOE i l’emplaça a complir els acords pendents
- Detenen un home per la mort d'una dona a Sant Joan les Fonts
- RECONSTRUCCIÓ DEL 4-5 Barça: la història d’una «bogeria» a Lisboa