Les 21 nenes nigerianes alliberades per Boko Haram es retroben amb les seves famílies

Fa una setmana que estan en llibertat després de passar dos anys com a ostatges del grup terrorista, que segueix retenint desenes de noies segrestades a Chibok

Després de dos anys i mig segrestades per aquest grup terrorista a Nigèria. / FOTO: AP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Després de més de dos anys de captiveri en mans del grup radical islàmic Boko Haram, les 21 nenes alliberades la setmana passada a Nigèria es van reunir diumenge passat amb les seves famílies.

El retrobament es va produir durant una cerimònia cristiana a la capital nigeriana, Abuja. La cerimònia es va interrompre quan els familiars de les alliberades van arribar al lloc i les van poder abraçar per primera vegada.

Durant la cerimònia, una de les noies va explicar que va sobreviure uns 40 dies sense menjar i que va escapar a un bombardeig en una zona boscosa on estaven retingudes. «No vam tenir menjar durant un mes i 10 dies, però no vam morir. En donem gràcies a Déu», va dir.

EL SEGREST

Boko Haram va segrestar més de 200 nenes d’una escola de secundària cristiana de la regió de Chibok, al nord-est de Nigèria, l’abril del 2014. El segrest va donar lloc a una campanya de condemna a nivell mundial, amb el lema #BringBackOurGirls (Torneu-nos les nostres nenes). La campanya va comptar fins i tot amb un  vídeo de la primera dama dels EUA, Michelle Obama.

El maig d’aquest any es va trobar amb vida una de les menors segrestades. Havia aconseguit escapar amb el seu fill. Les menors han patit constants violacions sexuals per part dels milicians de Boko Haram i moltes s'han quedat embarassades i han donat a llum un o més fills  en el captiveri.

Boko Haram va publicar un vídeo l’agost passat en què mostrava algunes de les menors i assegurava que moltes havien resultat ferides en bombardejos de l’Exèrcit nigerià i que prop de 40 havien sigut casades a la força.

EL CONFLICTE

Boko Haram és una milícia radical islàmica que fa set anys que es va rebel·lar contra l’Estat nigerià per intentar crear un estat islàmic independent al nord-est del país.

El conflicte ha causat més de 20.000 morts i més de dos milions de desplaçats. A més, aquesta regió de Nigèria s’ha convertit en una zona de difícil accés i pateix una crisi alimentària sense precedents. Més de 50.000 nens podrien morir de fam fins a finals d’any, segons l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR).

LLEIALTAT A L'ESTAT ISLÀMIC

Els insurgents van jurar lleialtat a l’autoproclamat Estat Islàmic l’any passat, però ja han sorgit indicis de divergències després que el grup terrorista del Pròxim Orient proclamés un nou líder a la seva «província» a l’Àfrica Occidental.

El líder de Boko Haram, Abubakr Shekau, va expressar el seu malestar amb l’anunci, però una part important de la milícia pot haver acceptat la designació imposada per l'Estat Islàmic. Així, Boko Haram es troba amb una important divisió interna.

SEGUEIXEN LES NEGOCIACIONS

Notícies relacionades

El ministre d’Informació de Nigèria, Lai Mohamed, va afirmar que les negociacions amb Boko Haram seguiran fins que s’aconsegueixi alliberar totes les nenes i va assegurar que molt aviat es posarà en llibertat un grup més nombrós de nenes, però no en va donar més detalls. 

El president de Nigèria, Muhammadu Buhari, ha promès repetidament alliberar les nenes, i per primera vegada l'any passat es va mostrar disposat a negociar. No es coneixen, però, els termes en què s'ha produït l'alliberament.