CIMERA EUROPEA
El fiasco de l'acord comercial amb Canadà és un nou cop per a la UE
Valònia manté el veto al CETA malgrat la pressió dels Vint-i-vuit i el Govern de Trudeau dóna per fracassades les negociacions
kamor35979316 demonstrators protest against ceta outside the eu summit in 161020213426 /
Els líders europeus tenien l’esperança de desbloquejar aquest cap de setmana el tractat de lliure comerç amb Canadà (CETA en anglès), però l’Executiu canadenc ha dit prou i ha anunciat que de moment tira la tovallola. La seva ministra de Comerç, Chrystia Freeland, no seguirà negociant amb el Govern de Valònia, la regió de Bèlgica que segueix vetant el pacte. «Sembla evident que la Unió Europea no està en disposició de tenir un acord internacional amb un país que té valors tan europeus com Canadà. Canadà està decebuda», anunciava ahir entre llàgrimes.
Des que el Parlament való –les regions belgues tenen competències en política comercial– va rebutjar divendres de la setmana passada donar plens poders al Govern federal belga per aprovar el tractat, els telèfons no han deixat de sonar i les reunions s’havien multiplicat. Entre el govern de Valònia i el Govern federal, que lidera el liberal francòfon Charles Michel i que està d’acord amb el contingut del pacte. Entre Valònia i Canadà. I entre Valònia i la Comissió Europea, la institució encarregada de negociar els acords comercials internacionals en nom dels Vint-i-vuit.
Política comercial europea
La nova crisi amenaça de complicar el desbloqueig del debat que fa anys que està a la taula del Consell: com modernitzar les regles comercials europees i reforçar els instruments de defensa davant la competència deslleial d’alguns països. La UE, segons la Comissió, rep el 15% de les importacions mundials –només va al darrere dels EUA– però les seves mesures de defensa comercial representen el 7,8% de les que s’apliquen al món i afecten només el 0,21% de les importacions. Segons Brussel·les, la normativa actual no permet actuar de forma contundent contra el dumping ni les distorsions generades per alguns països, i això fa urgent la reforma..
Però cap dels aclariments inclosos en la declaració interpretativa annexa al pacte ha aconseguit diluir les reticències valones. Ni les garanties en matèria d’agricultura ni sobre licitacions públiques han sigut suficients perquè el ministre president való, Paul Magnette, acceptés donar via lliure provisional a un acord la firma del qual s’ha obstinat a posposar. Segons argumentava ahir, els avanços segueixen sent insuficients, especialment en relació amb els tribunals d’arbitratge independents destinats a resoldre potencials conflictes entre els estats i les multinacionals, un mecanisme que de totes maneres no entraria en vigor ara.
CONFLICTES
«Demà, quan hi hagi conflictes entre els estats i les multinacionals, ¿qui decidirà?. ¿Les jurisdiccions nacionals o els mecanismes que, tal com estan descrits, no estan clars?», advertia durant una intervenció al Parlament való. «La qüestió és si acceptar-ho a cegues encara que hi hagi alguna cosa que potencialment pot ser un problema», afegia. «Si no podem arribar a un acord comercial amb Canadà no veig amb qui seria possible tancar acords», responia un «bocabadat» Jean-Claude Juncker, «sorprès pel fet que celebrem un acord comercial amb Vietnam, que és mundialment conegut per aplicar tots els principis democràtics» i es bloquegi «un acord amb Canadà, una dictadura com tots sabem», ironitzava.
Encara que el luxemburguès assegura no haver perdut l’esperança de tancar un acord «els pròxims dies», el primer ministre belga, Louis Michel, és molt més pessimista. «No vull tirar llenya al foc», però «no estic tranquil perquè tinc la sensació que hi ha hagut una radicalització de les postures del Govern való», admetia ahir. La seva sensació es confirmava hores després.
«Durant l’últim mes hem treballat durament amb la Comissió Europea i molts estats membres, inclosos Alemanya, França, Àustria, Bulgària, Romania [aquests dos últims tenien reserves que han aixecat]. Canadà ha treballat molt i jo personalment he treballat molt», deia entre llàgrimes Freeland. «Hem decidit tornar a casa i estic molt trista. L’única cosa bona que puc dir és que demà seré a casa amb els meus tres fills», afegia sense aclarir si és realment el final de les negociacions. El primer ministre Justin Trudeau tenia previst anar dijous que ve a Brussel·les a firmar el pacte, però la visita ha quedat en l’aire.
Notícies relacionades
Ahir durant tot el dia, els 28 caps d’Estat i de Govern de la Unió Europea van assistir des de la barrera a aquesta negociació in extremis, però amb la confiança que acabarien trobant un text de compromís que respongués a les preocupacions expressades pels valons.
May promet "esperit constructiu" fins que el Regne Unit surti de la UE
Tot i així, May no s’acovardeix. És conscient que les negociacions trigaran temps, que «hi haurà moments difícils» i que serà «un estira i arronsa», però insisteix, en clau britànica, que el seu objectiu és aconseguir el millor acord possible per al seu país, el qual aspira a convertir en un estret aliat europeu. «No estem pensant a adoptar el model de relació comercial de ningú. Volem una nova relació» i «el millor acord comercial possible en béns i serveis», va dir. Fins que arribi aquest moment, aspira a seguir prenent part en totes les decisions. «Que quedi clar, seguirem jugant el nostre paper fins que sortim», va indicar, prometent actuar amb «esperit constructiu».
- Successió Els fills d’Andic avancen en la gestiódel futur de l’empresa
- La llei reorganitza la justícia i l’expandeix per tot el territori
- L’espanyol més buscat va matar el seu fill d’un tret
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Educació farà una "avaluació emocional" dels professors