La UE i el Canadà ja tenen el seu acord de lliure comerç

"Les coses difícils són difícils, però al final ho hem aconseguit", diu el primer ministre canadenc, Justin Trudeau

La UE i Canadà firmen l’acord de lliure comerç bilateral (CETA, per les seves sigles en anglès) a Brussel·les. / AFP / VÍDEO: EUROPA PRESS

La UE i Canadà firmen l’acord de lliure comerç bilateral (CETA, per les seves sigles en anglès) a Brussel·les.
tfuentes36097183 police arrest a protestor wearing a protective suit covered 161030114904

/

2
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTINEZ / BRUSSEL·LES

El veto de la regió belga de Valònia va obligar a suspendre 'in extremis' la cimera bilateral entre la UE el Canadà que havia de firmar dijous passat el tractat de lliure comerç entre els dos blocs conegut com a CETA (en les seves sigles en anglès). Una cita que se celebrarà finalment aquest diumenge a Brussel·les.

El primer ministre canadenc, Justin Trudeau, agafarà l’avió per ser a primera hora a la seu del Consell Europeu on estamparà la seva firma durant una cerimònia a la qual assistiran el president de la UE, Donald Tusk, i el de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Tot just superar l’últim obstacle que impedia a Bèlgica donar el seu vistiplau –les regions tenen competències en matèria de comerç internacional–, Tusk i Trudeau es van posar en contacte i d’aquella conversa telefònica en va sortir una data: el diumenge 30 d’octubre. Ni la UE ni el Canadà volen perdre ni un minut i els dos dirigents es veuran les cares aquest mateix diumenge a la capital comunitària per firmar un tractat que ha viscut durant aquestes dues últimes setmanes un autèntic melodrama.

MODERN

«Missió complerta. Acabo d’acordar amb Justin Trudeau celebrar la cimera UE-Canadà aquest diumenge», anunciava el dirigent polonès. «Grans notícies, estic desitjant ser allà», responia tot seguit el canadenc, que va agrair molt especialment a la seva ministra de comerç que hagués tancat un acord que reforçarà l’economia del Canadà. «És un acord modern que obre la porta a noves oportunitats», deia el president de torn de la UE i primer ministre eslovac, Robert Fico.

La cita d’aquest diumenge, tot i les tensions i la incertesa viscuda en el transcurs dels últims dies, serà breu. La trobada començarà a les 10.30 hores del matí i després de la celebració d’una breu sessió de treball s’acabarà amb la firma del tractat al voltant del migdia. Perquè això sigui possible, els 28 estats membres hi havien de donar abans el seu vistiplau i l’últim a fer-ho va ser aquest dissabte passat Bèlgica, que va rebre plens poders per fer la ratificació. El seu ministre d’Exteriors, Didier Reynders, va firmar el tractat en presència de la comissària de comerç, Cecilia Malmström, i de l’ambaixador del Canadà a Bèlgica, Olivier Nicoloff.

RATIFICACIÓ

Un cop Tusk, Juncker i Trudeau hi deixin estampada la seva firma, el següent pas serà la ratificació per part del Parlament Europeu. En aquell moment, el nou tractat comercial –que es va començar a negociar l’any 2009– podrà entrar en vigor de manera provisional i parcial mentre els 28 estats membres inicien el procés per a la ratificació interna.

Notícies relacionades

Un procés que s’allargarà entre dos i quatre anys i que podria deparar noves sorpreses ja que tornarà a requerir l’aprovació als parlaments belgues.

A més a més, encara que recentment els tribunals alemanys desestimaven impedir a Alemanya firmar el CETA, el Tribunal Constitucional germànic encara s’ha de pronunciar sobre l’aplicació d’alguns dels elements més polèmics del tractat com per exemple el nou sistema d’arbitratge que dirimirà els conflictes entre empreses i estats.