Trump conquista la Casa Blanca

El republicà dóna la sorpresa i s'imposa a Hillary Clinton en una agònica nit electoral

trump ap

trump ap
Donald Trump guanya les eleccions als EUA
Discurs de Donald Trump subtitulat
jgblanco36219304 new york  ny   november 09  republican president elect donal161109091230
jgblanco36219119 new york  ny   november 09  republican president elect donal161109090103
jgblanco36219014 republican presidential elect donald trump  l  arrives to sp161109085252
jgblanco36219021 new york  ny   november 09  republican president elect donal161109085415
jgblanco36219123 republican presidential nominee donald trump arrives on stag161109090113
cwzhqhqxgaa br1
jgblanco36219312 us president elect donald trump greest son eric after speaki161109091240
Una pantalla mostra els resultats.

/

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Terratrèmol polític als Estats Units: Donald Trump serà president. En contra de totes les prediccions de les enquestes, el candidat republicà ha capgirat el mapa electoral i s'ha imposat a Hillary Clinton en una nit llarga i d'infart. Una victòria que s'ha cuinat ell sol, sense el suport del partit, sense una estructura de campanya digna d'aquest nom i amb tot l'‘establishment’ del país en contra seu, des dels mitjans de comunicació fins als peixos grossos de Wall Street. El seu discurs, trufat d'insultsdemagògia i por, ha convençut la meitat del país. Els nord-americans han apostat pel canvi. Un canvi radical que qüestiona principis bàsics del seu sistema i que portarà el populisme xenòfob fins a l'epicentre del poder mundial.

Abans fins i tot que el ‘Trumpxit’ es consumés, els mercats internacionals han reaccionat amb caigudes davant la perspectiva d'una presidència del magnat immobiliari, que qüestiona el lliure comerç i està disposat a embarcar-se en una guerra comercial amb potències com la Xina i Mèxic. La incertesa serà la norma dels pròxims dies. La revolta del presentador de 'reality shows', que es va fer famós acomiadant els concursants, ha sigut impulsada des de les zones rurals i els estats industrials de l'Oest Mitjà, una regió que no votava republicà des dels temps de Reagan.

Aquesta és l'Amèrica abandonada pel tren del progrés, una Amèrica que se sent maltractada per la globalització i els canvis tecnològics. El proletariat blanc ha guanyat la batalla a les minories. Després de dècades d'indiferència, s'ha llançat als braços de l'únic que els ha dit el que volien sentir i ha fet causa per ells. La bufetada a les elits il·lustrades i l'entramat institucional del país és sonada.  

Trump ha conquistat FloridaOhioCarolina del Nord i té avantatge en altres estats decisius com Pennsilvània i Michigan a falta del recompte definitiu. Els enquestadors haurien de buscar-se una altra feina. I els analistes també. Els marges han sigut molt ajustats, cosa que evidencia la fractura del país en dues meitats, però suficients per conquistar els 270 vots electorals, el número màgic que garanteix la Casa Blanca.

La victòria de Trump anirà acompanyada pel més que probable control republicà de les dues cambres del Congrés, i això garantiria quatre anys de corró absolut si el magnat és capaç de pacificar la guerra civil del seu partit. Però la cosa no acaba aquí perquè els conservadors podran decantar l'equilibri ideològic del Tribunal Suprem omplint la vacant d'Antonin Scalia. El cop per a l'Amèrica progressista podria ser brutal. Drets com l'avortament o el matrimoni homosexual podrien retrocedir dècades en el temps.   

A la seu de la campanya de Clinton tot eren cares llargues, com si una plaga de llagostes hagués arrasat el país i aquestes esperances de tornar-li la unitat trepitjada durant la tempestuosa campanya. Poc després que la tragèdia comencés a agafar forma, Clinton va publicar un tuit abraçant una nena que sonava a lament i comiat. “Aquest equip té molt de què sentir-se orgullós. Passi el que passi, gràcies per tot”. Els EUA han sigut capaços d'elegir un afroamericà, però li ha tornat a tancar la porta a una dona.

Amb Trump, el futur és completament imprevisible, però el món hauria d'esperar un canvi fonamental de prioritats. El milionari novaiorquès nega el canvi climàtic, simpatitza amb els règims autoritaris, cultiva la islamofòbia, vol reactivar Guantánamo i considera l'OTAN una institució “caduca”. Vladímir Putin és el vencedor col·lateral d'aquestes eleccions. Barack Obama el gran perdedor.

Notícies relacionades

En el pla intern, la seva presidència pot ser traumàtica per a amplis sectors de la població. Trump ha promès deportar els 11 milions d'immigrants indocumentats que hi ha al país. Qüestiona les lleis de la llibertat de premsa, ha promès enjudiciar Clinton i revocar la reforma sanitària d'Obama. Els economistes auguren una recessió si posa en pràctica les seves polítiques comercials. Costa pensar que portarà a terme les seves propostes més extremistes, però si els republicans mantenen el poder del Congrés, la responsabilitat de frenar-les recaurà en els seus coreligionaris, un partit que fa molt temps que es va allunyar de la moderació. És de presumir també que la resposta al carrer sigui majúscula, tenint en compte les protestes que han deparat els mítings durant la campanya.

En els pròxims dies, els Estats Units hauran de fer un seriós examen de consciència. Trump és producte de moltes coses, però l'ha elegit la seva població. Milions de nord-americans es despertaran demà amb esperança. Milions més amb por. El futur ja és aquí. Els bàrbars han rebentat les sales de la festa.