Obama i Trump enterren la destral de guerra per preparar la transició
El president es reuneix per primera vegada amb el seu successor a la Casa Blanca durant una trobada qualificada d'"excel·lent"
La relació entre Donald Trump i Barack Obama ha estat marcada durant anys per les crítiques i la desconfiança mútua, però l'extraordinari desenllaç de les eleccions de dimarts els ha obligat a treballar junts per gestionar la transició ordenada del poder executiu. Aquesta transició ja està en marxa i, pel que s'ha vist aquest matí, l'un i l'altre semblen disposats a aparcar temporalment les diferències. Aquest dijous tots dos s'han reunit durant 90 minuts a la Casa Blanca, una trobada que Obama ha qualificat d'“excel·lent”. En la seva compareixença davant la premsa, han aparegut somrients i amb una actitud distesa, com si la mala sang de la campanya fos cosa del passat.
Trump es va donar a conèixer políticament fa uns anys al liderar aquell moviment que qüestionava la legitimitat d'Obama negant que hagués nascut als Estats Units. I durant la campanya recent va arribar a definir-lo com “el pitjor president de la història” del país. Aquest matí, en canvi, tot ha sigut molt diferent. El republicà ha descrit Obama com “un gran home” i ha dit que és “un gran honor” estar al seu costat al Despatx Oval. Segons ha afirmat, era la primera vegada que s'asseien a parlar en privat. “Estic impacient per treballar amb ell en el futur i també penso demanar-li consell”, ha dit en una breu al·locució davant els periodistes.
Canvi d'actitud
Des que Trump va guanyar la presidència dimarts, la seva actitud ha sigut radicalment diferent de la mostrada durant la tempestuosa campanya. Tot ha sigut civisme i respecte al protocol que impera en aquestes situacions, cosa que també va mostrar durant la seva visita a Mèxic a l'agost, quan es va reunir amb el president Peña Nieto, l'únic mandatari estranger que el va rebre durant la campanya.
Obama també ha complert amb el paper, després de dir reiteradament els últims mesos que Trump no té el temperament ni la qualificació per ser president i advertir el país del risc que suposava deixar-lo al control dels codis nuclears. “Vull emfatitzar-li, senyor president electe, que volem fer el que calgui per ajudar-lo a tenir èxit, perquè si a vostè li va bé al país li anirà bé”, ha subratllat el mandatari nord-americà, que també ha dit que es vol assegurar que els Trump se senten “benvinguts” al que a partir d'ara serà casa seva.
Des de dimarts a la nit, les dues parts han fet reiterats crides a unir el país després de la divisió sembrada durant la campanya. Però la cordialitat que ha presidit la reunió a la Casa Blanca, acompanyada per les trobades paral·leles de la primera dama amb la seva successora en el càrrec i els assessors de les les dues parts, contrasta amb el clima de contestació que comença a agafar forma als carrers. En ciutats com Seattle, Nova York, Oakland, Filadèlfia o Chicago hi va haver protestes per segon dia contra la presidència de Trump. Milers de persones van marxar pels carrers del país amb cartells en què es llegien missatges com “No és el meu president” o “No al racisme i al sexisme de Trump”.
A Washington, l'activitat és frenètica. L'equip d'assessors de Trump, liderat pel governador de Nova Jersey, Chris Christie, l'home encarregat de preparar la transició, ultima els noms del futur gabinet i les persones que estaran al capdavant de la seguretat nacional. L'expectativa és que el multimilionari s'envolti de lleialistes. Durant la campanya molt pocs pesos pesants de la política a Washington es van voler veure associats al seu nom, però ara s'espera que l'actitud d'alguns canviï i es postulin per formar part de la nova Administració.
A la Casa Blanca, Trump i Obama han parlat de política exterior i política interna en una reunió que ha durat força més del que s'esperava. “M'ha explicat algunes dificultats, els temes candents que estan en suspens i algunes de les coses veritablement estupendes que s'han aconseguit”, ha dit el magnat més tard. Trump ha promès fer miques bona part del llegat del president, cancel·lant des del primer dia la seva reforma sanitària, si bé des que va guanyar la presidència té un to conciliador i s'ha mostrat disposat a cooperar amb els rivals polítics.
Notícies relacionadesDesprés de la seva estada al Despatx Oval, Trump s'ha dirigit al Capitoli per reunir-se amb la cúpula del poder republicà al Congrés, amb qui ha mantingut constants diferències, traduïdes en ocasions en insults. Però també aquí impera una nova actitud. La victòria, acompanyada pel control de les dues cambres del Parlament, li ha donat al Grand Old Party l'oportunitat de remodelar el país a la seva imatge i semblança.
“Estem parlant de com podem començar a treballar per capgirar aquest país i tornar a fer gran Amèrica”, ha dit Paul Ryan en una compareixença amb Trump. Durant la campanya, el líder republicà al Congrés va arribar a acusar el seu candidat de racisme i es va negar a fer mítings al seu costat després que aparegués el famós vídeo amb els seus comentaris masclistes. Després de la reunió, Trump va recordar que complirà la promesa d'abaixar impostos i va anunciar que actuarà ràpid en sanitat i educació.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia