GIHAD GLOBAL
Els 33 voluntaris catalans de l'Estat Islàmic
El 18% dels 186 combatents que han sortit d'Espanya per unir-se a l'EI procedien de Catalunya
Sis d'ells han mort i nou són a la presó després de tornar de Síria o l'Iraq
jrico32099830 gra070 p jara fuerteventura 08 12 2015 fotograf a facil161110140554
La proclamació, el juny del 2014, del califat de l'Estat Islàmic (EI) va desencadenar un moviment internacional de reclutament de voluntaris mai vist.
Encara que la invasió soviètica de l'Afganistan i la nord-americana de l'Iraq van generar en el seu moment importants arribades de voluntaris, el flux d'homes, dones i fins i tot famílies senceres va arribar a cotes inaudites. I Espanya, encara que menys que altres països d'Europa, no es va escapar de la tendència.
LES XIFRES
Segons les últimes xifres de què disposa el Ministeri espanyol de l'Interior, 33 residents a Catalunya s'han desplaçat fins a l'autoproclamat califat. D'ells, almenys sis han mort en combat.
Aquests 33 gihadistes sortits de Catalunya suposen gairebé un 18% dels 186 que des d'Espanya s'han desplaçat al territori controlat per l'EI a Síria i l'Iraq. Nou d'ells han intentat tornar i, després de ser detinguts a l'arribar, han ingressat a la presó.
Aquests 186 gihadistes poden no ser els únics. Són els que s'ha comprovat que han estat presents en aquests països, ja sigui per denúncies dels seus propis familiars o per investigacions policials. No obstant, no es descarta que siguin més.
ELS ALTRES PAÏSOS
Des de la proclamació del califat fins a l'actualitat, almenys 36.500 voluntaris originaris d'un centenar de països s'han unit a l'EI. D'ells, 6.900 procedien de països occidentals. França, amb gairebé 2.000 voluntaris a Síria, és el país més afectat. Des d'Alemanya n'han sortit més de 800. Les autoritats britàniques han informat que uns 500 dels seus ciutadans s'han unit a l'EI.
No obstant, el país percentualment més afectat és Bèlgica, que malgrat tenir molta menys població que França o Alemanya, és l'origen de prop de 400 voluntaris. D'ells, una tercera part procedeixen del barri brussel·lès de Molenbeek, d'on surten els principals autors dels atemptats de París i Brussel·les.
LA FILTRACIÓ
El gener d'aquest any, un desertor va filtrar les fitxes que l'EI havia pres de prop de 3.600 gihadistes arribats de l'estranger entre el 2013 i el 2014. L'analista nord-americà Nate Rosenblatt, que va obtenir aquesta llista, va fer un estudi de tots aquests perfils, ja que les fitxes elaborades pels responsables de reclutament de l'EI incloïen informació molt detallada de cadascun.
El perfil mitjà que resulta és el d'un jove d'uns 27 anys. El 55% són solters, i el 23%, casats amb fills. Només un 5% deia ser analfabet, mentre que el 15% tenia educació bàsica, i el 32%, mitjana; un 10% havia començat estudis universitaris i un 13% els havia acabat. El 55% reconeixia tenir coneixements religiosos bàsics i el 82% assegurava no tenir cap experiència gihadista prèvia.
Notícies relacionadesEn aquests fitxers hi havia ressenyes d'11 persones procedents d'Espanya, de les quals tres venien de Catalunya. Cinc dels 11 disposaven de la nacionalitat espanyola. La resta eren originaris del Marroc.
Els responsables del reclutament de l'EI preguntaven als voluntaris quines eren les seves intencions, si volien fer accions suïcides o combatre. Dels 11 espanyols, almenys quatre van participar en accions de martiri.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia