Gir als EUA
La primera entrevista de Trump, en sis claus
Els nord-americans han tingut aquest diumenge l'oportunitat de veure per televisió la primera entrevista amb l'elegit per ser el seu 45è president, Donald Trump. I a les pantalles s'han trobat un home que, com fa des que dimecres a la matinada es va anunciar la seva victòria, ha moderat considerablement el seu to respecte al de la campanya. Trump fins i tot ha començat a moderar algunes de les seves propostes, tot i que també en manté altres que espanten bona part del seu país.
A més de la promesa de deportar immediatament entre dos i tres milions d'immigrants i la disposició de mantenir alguns aspectes de la reforma sanitària de Barack Obama, aquests són alguns dels altres moments clau que ha deixat l'entrevista.
UN PAÍS DIVIDIT
L'entrevista es va gravar a la Torre Trump a Nova York, que s'ha convertit des de dimecres en destí de manifestacions diàries que, com en diferents ciutats del país, protesten els elements de xenofòbia, racisme, misogínia, islamofòbia i homofòbia que molts troben en la retòrica i les propostes de Trump. El president electe ha dit que protesten “perquè no em coneixen” i els ha demanat que “no tinguin por”.
Trump també ha assegurat que almenys alguns dels manifestants són “professionals” i ha denunciat que “si Hillary (Clinton) hagués guanyat i la meva gent hagués sortit i s'hagués manifestat tothom hauria dit que “és terrible” i hi hauria hagut una actitud molt diferent. Hi ha una doble vara de mesurar”, ha criticat.
INCIDENTS I POR
Trump ha dit que li han arribat també només “una o dues” notícies sobre incidents d'insults o amenaces a minories per part d'alguns dels seus votants. “És horrible si està passant”, ha dit posant el condicional, encara que en un altre moment s'ha mostrat “entristit” i, mirant directament a la càmera, s'ha dirigit als agressors amb un “atureu-vos”.
En qualsevol cas, Trump ha col·locat part de la responsabilitat en la premsa “perquè agafen qualsevol petit incident, que pot ser que fos anterior (a la seva candidatura i elecció), i el converteixen en un esdeveniment”.
En una altra part de l'entrevista en què Trump ha aparegut amb la seva dona Melania i els seus quatre fills adults, el més gran, Donald Jr., ha assegurat que les pors “són totalment infundades” i també ha dit que “algunes són inventades”.
EL SUPREM
Trump tindrà oportunitat de nomenar almenys un jutge del Tribunal Suprem i en l'entrevista, en què s'ha declarat “pro vida”, ha reiterat la promesa de campanya de nomenar magistrats conservadors que també ho siguin. Això alimenta les pors que pugui arribar a revocar-se Roe v Wade, la sentència que va legalitzar l'avortament, cosa que Trump no ha descartat.
“Si es revoqués, tornaria als estats” (la regulació de l'avortament), ha dit, i això, com li ha recordat la periodista Lesley Stahl, podria obligar algunes dones a haver de viatjar fora dels seus estats per obtenir un avortament legal.
Paradoxalment, quan se li ha preguntat si recolza el matrimoni homosexual, Trump ha contestat amb un “és irrellevant perquè ja està decidit. És la llei. Va ser decidit pel Tribunal Suprem”.
CLINTON I OBAMA
En la campanya, Trump va prometre nomenar un fiscal especial per investigar Hillary Clinton i va amenaçar de ficar-la a la presó, i això es va convertir en un clam entre els seus seguidors en els seus mítings i fins i tot en la convenció. Aquest diumenge, Trump ha sigut molt més diplomàtic. “Ho pensaré. Vull concentrar-me en l'ocupació, la sanitat, la frontera i a fer una gran llei d'immigració”, ha dit, afegint després que “no els vull fer mal” (als Clinton), a qui ha definit com a “bona gent”.
També ha tingut lloances per a Obama, amb qui es va reunir dijous a la Casa Blanca."Em va semblar fabulós, molt intel·ligent i molt agradable", ha dit Trump del president. "Mai l'havia conegut en persona abans però vam tenir molt bona química. Potser no estic d'acord amb ell, però realment la conversa em va semblar increïblement interessant".
'LOBBISTES'
Notícies relacionadesTrump també va denunciar reiteradament en campanya el paper dels 'lobbistes' i Stahl li ha recordat que el seu equip de transició n'és ple, que treballen per a la indústria alimentària, de telecomunicacions, de petroli... L'argument que ha fet servir Trump per explicar-ho és que “tot Washington és un 'lobby'. Tothom que treballa per al govern quan el deixa es fa 'lobbista'. Són els que coneixen el sistema”, ha dit també, però ha promès que ho "eliminarà gradualment”.
LA SEVA RETÒRICA
Quan a Trump se li ha preguntat si com a president moderarà la retòrica que ha mostrat en campanya, ha contestat dient que “a vegades necessites certa retòrica per motivar la gent. No vull ser simplement un agradable personatge monòton i en alguns casos ho seré. Ho puc ser. És més fàcil”.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia