GIR ALS EUA
Trump amenaça de fer marxa enrere en l'acostament a Cuba
El president electe s'haurà d'enfrontar als interessos empresarials si vol frenar el desglaç
FILE PHOTO: Republican Donald Trump appears at a campaign roundtable event in Manchester, New Hampshire, U.S., October 28, 2016. REUTERS/Carlo Allegri/File Photo /
Cap vol regular des dels Estats Units havia aterrat a l’Havana des de 1961, una anomalia que es va interrompre ahir amb dos avions arribats a la capital cubana des de Miami i Nova York. El gest, dos dies després de la mort de Fidel Castro, és un pas més en la normalització de relacions que va començar el desembre del 2014 i que ara ha quedat, mai més ben dit, en l’aire. El president electe dels EUA, Donald Trump, ha assegurat que impedirà el desglaç amb l’illa a menys que es renegociïn les condicions amb què el seu antecessor, Barack Obama, va impulsar l’acostament. Està per veure quines seran les demandes del magnat, que durant les primàries republicanes va ser l’únic candidat que va recolzar el rumb nou de l’Administració Obama.
«Si Cuba no està disposada a fer un acord millor per al poble cubà i els cubano-nord-americans en el seu conjunt, posaré fi al pacte», va tuitejar ahir el magnat. El seu cap de comunicacions, Jason Miller, va ser més precís a l’afirmar que les seves prioritats seran l’alliberament dels presos polítics, la repatriació dels fugitius nord-americans i mesures que condueixin cap a la llibertat política i religiosa. «El president electe vol llibertat a Cuba per als cubans i un millor acord que no prengui els nord-americans per tontos», va dir Miller.
La petita illa caribenya serà una interessant prova de foc per a Trump i la seva política dependrà en gran mesura de quin dels seus perfils preval. Per una banda, el Trump polític està en deute amb els cubans dels EUA, que van ser el grup d’hispans que més es van decantar per la seva candidatura en les eleccions, un suport que va resultar fonamental perquè pogués guanyar a Florida.
Notícies relacionadesPerò aquests deutes entren en contradicció amb les lleialtats del Trump empresari. Per a diversos sectors econòmics nord-americans, el progressiu aixecament de l’embargament ha obert suculentes oportunitats de negoci i s’espera que aquests interessos pressionin la futura Administració per mantenir l’acostament econòmic.
POLS AL PARTIT REPUBLICÀ / El règim de Raúl Castro va dir al seu dia que no té cap intenció de sucumbir a les pressions dels Estats Units per accelerar la transició, de manera que el futur de la política amb Cuba podria dependre del pols intern al Partit Republicà entre els sectors proempresa i els neoconservadors, que aspiren a promoure la democràcia a l’exterior. Durant la campanya, Trump es va distanciar d’aquests últims, però ara tindrà com a element afegit la sorollosa vella guàrdia de l’exili i els seus molts aliats a Washington.