TRAGÈDIA HUMANITÀRIA A EUROPA

Mobilització ciutadana per a l'acollida de refugiats a Catalunya

Més de 300 organitzacions socials i culturals llancen la campanya 'Casa nostra, casa vostra' per pressionar polítics i institucions

Espot televisiu de llançament de la campanya ’Casa nostra, casa vostra’, amb participació de conegudes cares del món de la cultura i la comunicació.

Espot televisiu de llançament de la campanya ’Casa nostra, casa vostra’, amb participació de conegudes cares del món de la cultura i la comunicació.
campaa-teatre-lliure

/

2
Es llegeix en minuts
Martí Benach
Martí Benach

Periodista

ver +

Més de 200 organitzacions socials i de 100 entitats culturals catalanes han llançat aquest dimarts la campanya unitària 'Casa nostra, casa vostra' per exigir el compliment dels compromisos de la UE i del Govern espanyol sobre els refugiats i impulsar l'acollida d'aquestes persones a Catalunya. Amb el lema #Volem acollir, la campanya pretén sensibilitzar i mobilitzar la ciutadania i pressionar les institucions catalanes perquè adoptin polítiques d'acollida “reals i efectives” davant la “inacció” del Govern central.

Els responsables de la iniciativa, que han criticat l'abandonament que pateixen a les portes d'Europa milers de refugiats que fugen de la guerra a Síria i l'Iraq, han denunciat la “falta de voluntat política” del Govern espanyol -que només ha acollit 516 refugiats dels 10.772 que es va comprometre a rebre en dos anys-, però també han recordat que Catalunya té competències en polítiques d'acollida que hauria de “millorar i enfortir”.

Fins a mitjans de febrer, ‘Casa nostra, casa vostra’ ha previst portar a terme 150 activitats i accions a tot Catalunya, com per exemple una exposició divulgativa a les escoles, una sèrie documental a TV-3 per trencar l'anonimat de les persones refugiades i una extensa oferta de xerrades i tallers. La programació culminarà amb dos actes centrals: un concert al Palau Sant Jordi de Barcelona, l'11 de febrer, i una gran manifestació una setmana després, el dia 18, al costat del Mediterrani. “Esperem que sigui la més multitudinària d'Europa des que va esclatar la crisi dels refugiats”, ha afirmat la il·lustradora Lara Costafreda, una de les coordinadores de la campanya.

ADHESIÓ DE PERSONALITATS

Els promotors de la iniciativa, professionals independents i activistes que es van conèixer en camps de refugiats del nord de Grècia, han aconseguit en els últims mesos l'adhesió de múltiples oenagés, sindicats i organitzacions socials i culturals, a més de centenars de persones a títol individual. Fins ara han recolzat la iniciativa personalitats com l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, l'entrenador de futbol Pep Guardiola, la directora de cine Isabel Coixet, l'esportista Kilian Jornet, la cuinera Ada Parellada, la fotògrafa Colita i els directors teatrals Toni Casares, Lluís Pasqual, Joan Lluís Bozzo Xavier Albertí, entre altres.

Entre les entitats, destaquen els sindicats UGT i CCOO i organitzacions com Òmnium Cultural, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), Proactiva Open Arms i Stop Mare Mortum, entre altres.

Personalitats i entitats, més d'un miler, ja han firmat el manifest de la campanya, que recorda que Catalunya “ha sigut sempre terra d'inclusió” i que des de l'any 2000, “per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres”, més de 35.000 persones han perdut la vida intentant travessar el Mediterrani, que s'ha convertit “en un immens cementiri”.

RESPOSTA CLARA I CONTUNDENT

Notícies relacionades

Per tot això, fins i tot reconeixent que les competències en política d'asil són estatals, el manifest declara que “Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent davant el desplaçament forçat de persones més gran des de la segona guerra mundial”.

Els firmants del document, que al final de la campanya s'entregarà al Parlament, animen la ciutadania a mobilitzar-se i pressionar polítics i institucions, a les quals insten a “actuar definitivament” perquè Catalunya sigui terra d'acollida, “garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrants a Catalunya”, “defensar el dret a la lliure circulació de persones” i “treballar per eradicar les causes d'injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen”.