ELECCIONS PRESIDENCIALS A ÀUSTRIA

La Viena de la por

El malestar per l'economia i el discurs antiislàmic aviven els populistes als barris obrers de la capital austríaca

undefined36488394 cbr33 viena  austria  02 12 2016   el candidato ultraderechi161203190004

undefined36488394 cbr33 viena austria 02 12 2016 el candidato ultraderechi161203190004 / CHRISTIAN BRUNA

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Àustria es juga avui en les eleccions presidencials un canvi de rumb que pot certificar el gir del país cap a l’extrema dreta més nacionalista. Després de l’anul·lació de les eleccions del 22 de maig que van donar la victòria al candidat ecologista Alexander Van der Bellen per irregularitats en el recompte de vots, ara el populista Norbert Hofer espera prendre-li la victòria i portar el xenòfob i euroescèptic Partit per la Llibertat d’Àustria (FPÖ) a la primera gran victòria electoral de la ultradreta a Occident des del final de la segona guerra mundial.

Malgrat que aquests comicis tenen un pes principalment simbòlic, la victòria de Hofer confirmaria el viratge nacionalista del país, que ja es va evidenciar en les eleccions municipals de l’any passat a Viena i que ha ajudat l’FPÖ a esdevenir la força política més popular. La capital, governada per socialdemòcrates des de la caiguda nazi el 1945, va veure com, tot i que aquests van tornar a guanyar amb el 39% dels vots, els populistes de Heinz-Christian Strache van escurçar distàncies i van arribar al 31%, els millors resultats de la seva història. Al mapa electoral vienès, el blau de l’FPÖ es va fer particularment fort al sud i a l’est de la ciutat.

Barri obrer i immigrant

A diferència de Simmering, el barri perifèric i industrial on l’FPÖ va vèncer en les municipals de Viena, Favoriten desplega un aspecte nadalenc més comercial i turístic. Situat al costat de l’estació central de trens, aquest districte habitat majoritàriament per classe mitjana-baixa és el més poblat de Viena, amb 189.713 residents, i on viuen més estrangers, el 45,1% del total. Els dos factors es comproven a peu de carrer. Lluny de la Viena imperial, les llums de colors i les parades de vi calent es barregen amb els restaurants de falàfel i se sent parlar més àrab que alemany. Això no va evitar que els xenòfobs es quedessin a tan sols 2,5 punts de prendre el poder als socialdemòcrates.

Esgotats després de 350 dies de campanya electoral, la propaganda és mínima. A prop de la zona comercial, només un prestatge de l’FPÖ aprofita les últimes hores abans dels comicis. «Votaré Hofer perquè es preocupa pels ciutadans, estima la gent i estima el seu país», assegura Bruno, voluntari de 56 anys. Tot i així, els populistes han reiterat que primer aniran els austríacs. «És lògic, primer penso en la meva família, després ja podré ajudar els altres», assegura aquest home d’aspecte bonàs.

Notícies relacionades

Més enllà de l’organització del partit, és difícil trobar gent que confessi el seu vot per Hofer, i molts prefereixen no parlar. «No volen admetre el seu vot perquè saben que hi ha alguna cosa incorrecta en això. Jo votaré Van der Bellen perquè no vull uns nazis en el poder», assegura Radovan, veí de 42 anys que va al centre comercial a comprar regals de Nadal. Així com ha passat amb el brexit i la victòria de Donald Trump, el votant populista és més silenciós i difícil de calcular, ja sigui perquè es tracta d’un vot nou de protesta, trànsfuga d’altres partits o perquè no mostra la seva posició. «A Àustria es viu molt la condescendència de les classes altes amb els menys educats. L’FPÖ els ha ofert una eina democràtica per ser representats i demostrar que encara tenen força», apunta l’economista Robert Braun.

Por econòmica

Malgrat que el discurs xenòfob ha capitalitzat l’atenció mediàtica, l’FPÖ ha connectat amb els més febles explotant la por econòmica. Això ha fet que paradoxalment immigrants de segona generació com serbis i polonesos, de perfil nacionalista, cristià i conservador, optin per Hofer. «No crec que hi hagi cap problema econòmic, sinó que es difon el pànic com si el món estigués en flames, es criminalitza els refugiats i així Hofer es pot vendre com el mascle que protegirà Àustria», explica Peter, voluntari de la campanya verda de 31 anys. L’FPÖ és el favorit per a les eleccions legislatives del 2017, però en les presidencials d’avui el resultat serà més ajustat. Les urnes diran el que s’ha amagat al carrer.