GUERRA CIVIL A SÍRIA

Els rebels demanen un alto el foc "immediat" a Alep per evacuar civils i ferits

L'Exèrcit d'Assad ocupa el barri vell i ja controla el 75% de la segona ciutat siriana

siria / YOUSSEF KARWASHAN (AFP)

siria
alepo

/

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Els rebels sirians que resisteixen a l'assetjada ciutat d'Alep han demanat aquest dimecres un “alto el foc immediat de cinc dies” per poder evacuar civils i ferits sota control de l'ONU, però no han donat indicis que pensin retirar-se, com exigeixen el règim del president Baixar al-Assad i els seus aliats russos i iranians. La desesperada petició coincideix amb la forta empenta de les tropes d'Assad, que els últims 10 dies d'ofensiva han passat a controlar gairebé el 75% del territori que fins ara estava en mans de l'oposició, que aglutina des de moderats fins a gihadistes.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans (OSDH, dirigit per un opositor resident al Regne Unit i amb nombroses fonts sobre el terreny) ha certificat els avanços del règim en dos nous barris, així com a la ciutadella d'Alep, Patrimoni Mundial de la Unesco ara feta miques. Els rebels resisteixen ara en una zona del nord de la ciutat. No obstant, una font militar rebel citada per Reuters ha assegurat que no tota la ciutat vella està en mans de les tropes governamentals. Segons aquesta font, davant la pressió dels bombardejos del règim, entre dimarts i dimecres, els rebels només haurien optat per replegar-se.

L'agència estatal de notícies Sana, mentrestant, ha destacat el progrés de les forces de Damasc, que segons la seva versió “han restaurat la seguretat i l'estabilitat als barris d'Aghiur Bab al-Hadid”, han facilitat l'evacuació de civils i han capturat “nombrosos terroristes”. En canvi, segons l'OSDH, “dotzenes de cadàvers segueixen als carrers del barri de Xaar”, al sud de la ciutat. Les operacions militars impedeixen que els equips de rescat retirin els cossos.

URGÈNCIA HUMANITÀRIA

En un comunicat conjunt, les diferents forces insurgents han reclamat l'alto el foc i han proposat “negociacions sobre la ciutat una vegada atesa la urgència humanitària”, que xifren en uns 500 ferits crítics. No han esmentat, però, la possible sortida de milers de combatents, condició exigida per Damasc i Moscou per acceptar la treva. “La decisió d'alliberar tot Síria està presa i Alep en forma part”, ha declarat desafiador Assad en una entrevista citada per la televisió Al-Mayadeen, pròxima al president, que ha qualificat Alep com “l'última esperança” dels rebels i els seus aliats.

Els voluntaris de la Defensa Civil Siriana (coneguts com els ‘cascos blancs’) han assegurat a través de Twitter que, només aquest dimarts, almenys 32 persones han perdut la vida i més de 200 han resultat ferides en bombardejos del Govern. La mateixa font ha indicat que s'havien produït més de 150 bombardejos sobre l'Alep rebel amb centenars de projectils.

CONDEMNA OCCIDENTAL

Per la seva banda, sis països occidentals (el Regne Unit, Alemanya, França, Itàlia, el Canadà i els EUA) han emès un comunicat en què insten a l'immediat alto el foc a Alep, i alhora han assenyalat Rússia com a principal obstacle per frenar la massacre. “Condemnem les accions del règim sirià i els seus aliats estrangers, en particular Rússia, per la seva obstrucció a l'ajuda humanitària”, assenyala el text.

Notícies relacionades

Tant Rússia com la Xina van vetar dilluns passat una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU, copresentada per Espanya, reclamant un alto el foc d'una setmana. Moscou va argumentar que els rebels havien fet servir anteriorment pauses semblants per reforçar-se.

La victòria d'Assad sobre Alep --bressol de la revolució, la ciutat més poblada abans de la guerra i important centre industrial-- seria de gran importància estratègica i moral per a Damasc. Unes 100.000 persones continuen atrapades al minvant territori controlat pels rebels, del qual l'última setmana van fugir més de 30.000, desesperats davant l'escassetat d'aigua, aliments i medecines.