INVESTIGACIÓ DE L'ACCIDENT AERI

La fiscalia boliviana deté el director general de l'aerolínia Lamia

Les autoritats buscaven el pla de vol de l'avió de l'expedició del Chapecoense que es va estavellar a Colòmbia

detencion-director-general-lamia

detencion-director-general-lamia

2
Es llegeix en minuts

Els fiscals bolivians que han registrat la seu de l'aerolínia boliviana Lamia a Santa Cruz han detingut el seu director general, Gustavo Vargas Gamboa, i han confiscat documents i ordinadors dins de la seva investigació sobre la responsabilitat de la firma en l'accident que va causar la mort de 71 persones (la plantilla, tècnics i directiu del club brasiler Chapecoense, així com de periodistes i membres de la tripulació) a Colòmbia.

Els fiscals que han detingut Vargas el traslladen a la Fiscalia Departamental de Santa Cruz, segons ha constatat un col·laborador d'Efe en aquesta ciutat. A més de Vargas, també han sigut detinguts una secretària i un empleat tècnic de la companyia.

Vargas Gamboa és un exmilitar de la Força Aèria Boliviana que entre el 2001 i el 2007 era pilot de diversos presidents de Bolívia, incloent-hi l'actual mandatari, Evo Morales. També és el pare de Gustavo Vargas Villegas, fins a la setmana passada un alt funcionari de la Direcció General d'Aeronàutica Civil (DGAC) i que va ser suspès de les seves funcions arran de la investigació sobre el funcionament de la línia aèria.

Les detencions es produeixen la vigília d'una reunió a Santa Cruz de fiscals de Bolívia, el Brasil i Colòmbia que investiguen la tragèdia de l'accident de Lamia, en què va morir gairebé tota la plantilla, el cos tècnic i directius de l'equip de futbol brasiler Chapecoense, així com 21 periodistes i gairebé tota la tripulació a l'estavellar-se l'avió de l'aerolínia el 28 de novembre passat a prop de Medellín. Hi van morir 71 persones. Només se'n van salvar sis:  tres futbolistes, un periodista i dos membres de la tripulació boliviana. 

El fiscal general de Bolívia, Ramiro Guerrero, ha dit avui que la investigació al seu país sobre l'accident de l'avió de Lamia està oberta en principi per un delicte d'incompliment de deures, però que "segurament pot arribar fins a un delicte d'homicidi culpós" contra els responsables.

BUSCANT EL PLA DE VOL

La Fiscalia boliviana i la Direcció General d'Aeronàutica Civil (DGAC) buscaven "documentació sobre el pla de vol", a més d'altres dades necessàries per a la investigació, segons ha declarat José Quiroz, cap de l'aeroport de la terminal aèria Viru Viru, segons l'agència estatal ABI.

Primer van ser escorcollades les instal·lacions de l'Administració d'Aeroports i Serveis Auxiliars a la Navegació Aèria (AASANA) a Viru Viru i després les oficines de Lamia, situades al centre de Santa Cruz. A la seu d'AASANA, s'ha registrat l'oficina de la funcionària Celia Castedo, que va qüestionar el pla de vol de l'avió de Lamia abans de l'accident a Colòmbia. La Fiscalia va denunciar divendres Castedo per no informar a temps de les seves observacions al pla de vol de l'aerolínia.

La principal observació que va fer la funcionària d'AASANA és que el temps de vol previst entre Santa Cruz i la ciutat colombiana de Medellín era el mateix registrat per a l'autonomia de combustible que tenia l'avió.

FUGA I PETICIÓ D'ASIL

Notícies relacionades

Castedo va sortir dilluns de Bolívia cap a territori brasiler per la ciutat de Corumbá i va passar tot el dia en negociacions amb el seu advocat i membres de la Procuradoria General de la República del Brasil, que la van traslladar a la nit a la comissaria de la Policia Federal perquè presentés una petició de refugi.

El ministre d'InteriorCarlos Romero, ha assenyalat que Castedo va sortir del país il·legalment, de manera que la seva estada al Brasil també seria il·legal. Segons l'autoritat, la sortida de Castedo de Bolívia és "una clara acció dirigida a eludir l'acció de la justícia", així que, segons el seu parer, el que correspon és l'expulsió del Brasil.