incertesa política
Renzi presenta la seva dimissió després de l'aprovació dels pressupostos
El president italià inicia aquest dijous una ronda de consultes amb els partits per buscar una solució a la crisi
monmartinez36548152 italy s prime minister matteo renzi arrives at the quirinale161207200810 /
El president de la República, Sergio Mattarella, emprendrà aquesta tarda les consultes amb tots els partits polítics italians per resoldre la crisi de govern arran de la dimissió formal del primer ministre, Matteo Renzi, que es va produir ahir, una vegada aprovats a tota velocitat els Pressupostos de l’Estat per al 2017.
L’anunci de Presidència va tenir lloc després d’una trobada de 35 minuts entre Renzi i Mattarella, durant la qual el primer va formalitzar la seva dimissió. Res deixa entreveure, per ara, que el pròxim Executiu tingui un caràcter institucional, tècnic o prengui la forma d’una gran coalició nacional, com pretén el primer ministre, mentre part del seu propi partit i el mateix Mattarella advoquen segons sembla per mirar d’esgotar la legislatura. La solució de la crisi oberta amb la dimissió de Renzi no serà immediata, donen a entendre totes les fonts oficials, principalment pel fet que el país ara com ara no té cap llei electoral. El 24 de gener, el Tribunal Constitucional ha d’indicar els canvis que caldrà introduir en la llei electoral vigent, que ja incloïa la supressió del Senat prevista en la reforma de la Constitució que va ser rebutjada diumenge passat en referèndum per part del 59% dels electors.
«ASSUMEIXIN LA RESPONSABILITAT»
Renzi ja ha expressat clarament la seva opinió que el nou Gabinet ha de ser format per una coalició de tots els partits, i que en cas que això no sigui possible només és possible fer eleccions anticipades, que en qualsevol cas no serien abans de febrer o març, amb la llei electoral ja adaptada als requeriments del Constitucional. Aquesta segona opció el mantindria fins llavors com a primer ministre en funcions. «Assumeixin la responsabilitat», va dir Renzi a tots els partits que van demanar el no en el referèndum.
Però Mattarella prendrà una decisió només després d’haver consultat tots els partits, que ofereixen solucions totalment diferents per resoldre la crisi. L’antieuropea Lliga del Nord i els indignats del Moviment 5 Estrelles (M5S) volen unes eleccions anticipades «immediatament». En canvi, al Partit Demòcrata (PD) de Renzi, que té majoria al Parlament, hi ha veus –principalment les del sector esquerrà que va votar no en el referèndum– que discrepen del seu cap de files i apunten que un polític o un tècnic afí als progressistes presideixi el Gabinet fins al final natural de la legislatura, el 2018.
LES QUINIELES
Si es perfilés aquesta solució, els candidats més cotitzats de moment són Pietro Grasso, president del Senat, que donaria un caràcter políticament neutre a l’Executiu, i Pier Carlo Padoan, actual ministre dimissionari d’Economia, que representaria una garantia per a Europa i el BCE de cara als greus problemes de la banca italiana, que en les pròximes setmanes hauran de trobar una solució. Res impedeix, però, que al final el mateix Renzi pugui ser la persona designada per formar el nou Govern.
Renzi havia anunciat la seva dimissió la mitjanit del diumenge, quan es va conèixer la derrota de la seva reforma constitucional, però el president de la República el va obligar a congelar-la fins que el Parlament hagués aprovat els Pressupostos del 2017. A una velocitat mai vista a Roma, el Senat els va aprovar ahir amb 173 vots favorables i 108 contraris, en bloc, sense debat i mitjançant vot secret, ja que el Govern havia plantejat sobre ells una qüestió de confiança.
TENSA REUNIÓ DEL PD
Notícies relacionadesA la tarda i abans de formalitzar la seva dimissió, Renzi havia mantingut una reunió oficial amb la direcció del partit progressista, del qual és secretari general. No en va transcendir gairebé res. Únicament dos membres van explicar que Renzi es va negar que s’obrís un debat sobre el rebuig de les seves reformes constitucionals per part d’una minoria de la formació i que, davant una actitud semblant, només es podia deduir que «la democràcia interna ha patit una mutació». Segons sembla, a la reunió hi va intervenir només Renzi, que va dir que estava «orgullós de la feina feta», malgrat que va anunciar que ara cal pensar a resoldre la crisi, però que després «la confrontació (interna) serà dura». En el partit existeix una minoria que des de fa tres anys planteja les seves objeccions a la hiperactivitat de Renzi i, sobretot, al fet que es presenti, per usar una expressió italiana, «com si al capdavant hi hagués un sol home».
En l’oposició, tant la Lliga Nord com el M5S protestaven ahir per la lentitud amb què està evolucionant la crisi i fins i tot van amenaçar de portar milions d’italians als carrers de Roma per reclamar eleccions immediates. «Inventaran algun truc per pintar-nos com el diable», va dir Beppe Grillo, fundador del M5S. Responent a les crítiques per aquesta lentitud, un portaveu del Tribunal Constitucional va recordar que la data del 24 de gener per dirimir la reforma de la llei electoral actual «va ser fixada al seu dia», independentment del referèndum.