El presumpte pirateig rus als EUA, en sis dates clau
LA FILTRACIÓ
El 22 de juliol, Wikileaks va publicar 19.252 correus electrònics i 8.034 arxius adjunts que prèviament havien sigut sostrets mitjançant un pirateig del Comitè Nacional Demòcrata. La filtració incloïa diversos 'e-mails' en què quedava patent que la cúpula demòcrata havia maniobrat a favor de Hillary Clinton en la seva pugna amb el seu rival a les primàries, Bernie Sanders: les revelacions van forçar la dimissió de Debbie Wasserman, la presidenta del Comitè. El partit republicà també va patir un atac informàtic, encara que les dades robades no es van fer públiques. El que sí que es va difondre va ser una sèrie de correus piratejats a l'exsecretari d'Estat Colin Powell en què qualifica Donald Trump de “desgràcia nacional”.
LA PRIMERA DENÚNCIA
Wikileaks no va revelar la seva font encara que des del 25 de juliol l'equip de campanya de Clinton va acusar Rússia d'estar darrere del pirateig informàtic per perjudicar la candidata.
LA SEGONA DENÚNCIA
El 30 d'agost, l'Oficina Federal d'Investigació dels Estats Units (FBI) va assegurar que tenia proves que pirates informàtics estrangers han intentat atacar les pàgines web dedicades a l'organització de les eleccions presidencials del 8 de novembre als estats d'Illinois i Arizona.
LA INVESTIGACIÓ
El 5 de setembre, el ‘Washington Post’ va revelar que diverses agències del Govern dels EUA investigaven els atacs informàtics així com una campanya de propaganda per desprestigiar la democràcia nord-americana i soscavar la seva influència al món.
LA PRIMERA ACUSACIÓ FERMA
Notícies relacionadesEl 7 d'octubre, els EUA van acusar formalment el Govern rus de piratejar els sistemes informàtics de diverses de les seves institucions i un dels seus partits polítics per robar informació i influir en les eleccions presidencials del novembre. “La comunitat d'intel·ligència dels EUA té la certesa que el Govern rus va dirigir les intrusions recents en els correus electrònics de persones i institucions nord-americanes, incloent-hi organitzacions polítiques”, diu el comunicat firmat conjuntament per l'Oficina del Director de la Intel·ligència Nacional i el Departament de Seguretat Interna. “Aquests robatoris i revelacions pretenen interferir en el procés electoral dels EUA”.
LES SOSPITES DE MANIPULACIÓ
El 22 de novembre, un grup d'experts informàtics van reclamar un recompte de vots als estats de Wisconsin, Pennsilvània i Michigan. Els experts justifiquen la seva petició de recompte assenyalant que han trobat un patró que pot indicar un pirateig informàtic dels aparells de còmput de vots. Així, assenyalen que als districtes on es votava en aquestes màquines de vot tàctil, Clinton va obtenir un 7% menys de vots que en els que s'utilitzaven paperetes. No obstant, només disposen d'aquest patró i no de proves que acreditin el pirateig.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia