L'Estat Islàmic torna a entrar a Palmira

Els gihadistes ocupen part del nord-oest de la ciutat que van controlar durant 10 mesos i els va prendre l'Exèrcit sirià el març passat

Els EUA fan una crida a Rússia a ser "magnànima" per salvar vides i evitar la destrucció completa d'Alep, on el règim de Damasc segueix atacant

FILE PHOTO  A Syrian national flag flutters as the ruins of the historic city of Palmyra are seen in the background, in Homs Governorate, Syria April 1, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo

FILE PHOTO A Syrian national flag flutters as the ruins of the historic city of Palmyra are seen in the background, in Homs Governorate, Syria April 1, 2016. REUTERS/Omar Sanadiki/File Photo / © Omar Sanadiki / Reuters (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
ANA ALBA / JERUSALEM

L’Estat Islàmic (EI) va tornar a entrar ahir a la ciutat siriana de Palmira, al centre del país, nou mesos després que l’Exèrcit l’hi prengués, segons va anunciar l’Observatori Sirià de Drets Humans (OSDH). Els gihadistes van tenir en el seu poder la ciutat, incloses les seves ruïnes grecoromanes, declarades patrimoni de la humanitat, durant 10 mesos, des del 20 de maig del 2015 fins al març de l’any passat.

L’EI torna a ocupar la part nord-oest de Palmira «i també combat al centre de la ciutat», va explicar ahir el director de l’OSDH, Rami abdul-Rahman. El grup terrorista va destruir, en l’anterior ocupació de la ciutat, diversos monuments, alguns de més de 2.000 anys d’antiguitat. Les forces sirianes la van reconquistar amb el suport aeri de Rússia, gran aliat de Damasc que des de setembre del 2015 intervé a Síria amb bombardejos a favor del president Baixar al-Assad.

SORTIDA DE CIVILS D’ALEP

Les seves forces, recolzades per milicians iranians i del grup xiïta libanès Hezbol·là, van continuar bombardejant ahir les zones de l’est d’Alep que encara estan en mans de grups rebels, mentre els EUA i Rússia discutien a Ginebra un alto el foc per «salvar» la ciutat que permeti la sortida de milers de civils i l’entrada d’ajuda humanitària. Poc abans d’aquesta trobada bilateral, els EUA participaven a París en una reunió de diversos països opositors al règim de Damasc per estudiar la situació d’emergència humanitària a Alep. «Els atacs són d’una intensitat increïble», va declarar a France Presse Ibrahim Abu al-Leith, portaveu dels cascos blancs –voluntaris que rescaten víctimes– en un barri de l’est d’Alep. «Els carrers són plens de gent sota la runa. Moren perquè no els podem treure», va denunciar Leith.

El règim d’Assad ja controla el 85% dels barris que els rebels tenien abans que el 15 de novembre Damasc llancés una ofensiva que va causar la mort de més de 400 persones i va provocar la fugida de desenes de milers, segons France Presse. Els rebels van disparar ahir projectils sobre barris d’Alep controlats per Assad i van matar almenys nou persones.

Notícies relacionades

Rússia, mentrestant, va afirmar que uns 50.000 civils han abandonat la part est d’Alep els dos últims dies. Els països anti-Assad congregats a París van alertar que la vida de milers de civils perilla.

El secretari d’Estat dels EUA, John Kerry, que es va reunir a la capital francesa amb diplomàtics de la UE, Turquia, els països àrabs i membres de l’oposició siriana, va assegurar que fa tot el possible per garantir la seguretat dels civils i salvar Alep «de ser completament destruïda».