El president de Gàmbia fa marxa enrere i rebutja la seva derrota a les urnes
Yahya Jammeh assegura que els errors detectats per la comissió electoral demostren la falta de transparència de l'escrutini i demana nous comicis
El president de Gàmbia (de blanc) en una imatge de l’octubre del 2001. /
El president de Gàmbia, Yahya Jammeh, ha rebutjat els resultats electorals que van donar la victòria a Adama Barrow, una setmana després que reconegués la seva derrota i felicités el candidat opositor per la seva victòria en els comicis de l'1 de desembre.
"Rebutjo els resultats en la seva totalitat. No acceptaré els resultats", va declarar ahir a la nit en un discurs a la televisió pública Jammeh, que fa 22 anys que és al poder a Gàmbia.
El president, que va advocar per la convocatòria de noves eleccions, va explicar que "havia acceptat els resultats perquè havia pensat que la Comissió Electoral Independent era honesta".
MENYS DIFERÈNCIA DE VOTS
Jammeh es nega a abandonar la presidència després que la comissió electoral revisés dimarts el recompte dels resultats electorals, i reduís la diferència entre Barrow i el president de 50.000 a 20.000 vots.
Segons Jammeh, els errors detectats per la comissió demostren la falta de transparència de l'escrutini i justifiquen la convocatòria de nous comicis.
Les reaccions al canvi d'actitud de Jammeh no s'han fet esperar. El ministre d'Afers Estrangers del Senegal, Mankeur Ndiaye, ha qualificat d'"inacceptable" la negativa a acceptar els resultats per part de Jammeh, que va arribar a trucar a Barrow per felicitar-lo per una victòria que va atribuir a la "voluntat d'Al·là".
"El Senegal condemna aquesta declaració i demana a Jammeh que respecti el veredicte de les urnes, garanteixi la seguretat del nou president electe Barrow i creï les condicions per a una transmissió pacífica del poder, el mes que ve, d'acord amb la Constitució gambiana", ha assenyalat Nidaye.
El ministre va anunciar que el Senegal demanarà avui una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per examinar la situació a Gàmbia.
Per la seva banda, la Unió Africana (UA) ha demanat avui a Jammeh que no trenqui el seu compromís d'acceptar la seva derrota i ha instat a "una transferència de poder ràpida, ordenada i pacífica a les noves autoritats" a Gàmbia.
REPRESSIÓ POLÍTICA
Jammeh va arribar al poder el 1994, amb només 29 anys, al capdavant d'un grup de joves oficials de l'Exèrcit que va donar un cop d'Estat que va triomfar sense resistència ni vessament de sang.
Notícies relacionadesEl mandatari gambià ha sigut acusat amb freqüència d'exercir una violenta repressió política, de restringir la llibertat de la premsa i d'atemptar contra els drets humans, especialment en relació amb col·lectius com els homosexuals.
Durant les seves més de dues dècades dirigint el país, aquesta petita nació de l'Àfrica occidental s'ha enfonsat encara més en la pobresa i més de la meitat de la seva població viu amb menys de dos dòlars al dia.
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034