El col·legi electoral confirma Trump com a president amb protestes simbòliques
La negativa d'electors rebels a votar el magnat es queda en meres anècdotes
zentauroepp36668275 harrisburg pa december 19 donald trump protestors demons161219215851 /
Donald Trump està avui un pas més a prop de la presidència dels Estats Units. Representants dels diferents estats es van reunir ahir d’una punta a l’altra del país per fer efectiu el vot pel qual van ser escollits en les eleccions del 8 de novembre passat. Al tancament d’aquesta edició, tot apuntava que Trump aconseguiria els 270 vots necessaris per ocupar el Despatx Oval de la Casa Blanca a partir del 20 de gener.
El procés, conegut com a col·legi electoral, és un sistema d’elecció indirecta: en les eleccions nord-americanes, els votants no elegeixen el president, sinó representants de cada partit, que després es reuneixen en conclaves a diferents ciutats per escollir l’ocupant del Despatx Oval. En principi es tracta un formalisme. Però la llei (menys en alguns estats) no obliga aquests representants a votar d’acord amb el que han escollit els seus electors. Per tant, tot i ser altament improbable, la sorpresa era possible.
Els que creien que podien canviar la història ho van intentar fins a l’últim moment. En desenes de ciutats hi va haver protestes per demanar a aquests representants que no votessin Trump. Va ser l’últim intent a la desesperada d’aturar els peus al magnat. Durant les últimes setmanes, alguns d’ells han rebut milers de cartes i correus electrònics demanant-los que canviïn el seu vot.
SORPRESES SENSE TRANSCENDÈNCIA
Notícies relacionadesAl final hi va haver sorpreses, però tenint en compte el resultat global, aquestes van quedar en meres anècdotes. A l’estat de Maine, un dels electors del Partit Demòcrata no va votar Hillary Clinton ni Trump, sinó el senador Bernie Sanders. El motiu, segons explicava en un comunicat, era representar els joves del seu estat que van entrar en política aquest any per recolzar la campanya de Sanders. «No puc fer res per canviar el resultat de les eleccions aquest any», escrivia. «Però animant aquests votants idealistes perquè segueixin amb nosaltres potser podré canviar el resultat de futures eleccions».
Un altre elector rebel va ser Christophen Suprun, del Partit Republicà. Suprun, que va ser bomber voluntari durant els atemptats de l’11-S, va argumentar en un article publicat a 'The New York Times' que Trump no estava preparat per ser president i que no aconseguiria unir el país. «Un país –deia– que no recordo unit» des dels atemptats del 2001. «Els electors tenen el dret legal i el deure constitucional de votar segons la seva consciència», argumentava. La seva proposta, que estenia a la resta de representants, era votar el governador John Kasich, rival de Trump en les primàries republicanes. No va funcionar.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia