TERROR GLOBAL

Nadal en alerta màxima antiterrorista

L'atemptat de Berlín porta a un augment de les mesures de seguretat als carrers de tot Europa

Nadal en alerta màxima antiterrorista

ARNO BURGI (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Josep Saurí
Josep Saurí

Periodista

ver +

Un camió llançat contra la multitud en un mercat nadalenc de Berlín ha tornat a sumir Europa en el terror. Per més que la cancellera alemanya, Angela Merkel, fes una crida ahir a no viure «paralitzats per la por», el continent passarà aquest Nadal commocionat, en alerta i mirant per tots els mitjans de blindar-se. És el terror, signe dels temps: mentre un horror que no admet comparacions devora Alep, la inestabilitat global desencadenada a Síria (i a l’Iraq, i en altres escenaris) fa impossible que Europa no se senti concernida pel que passa al Pròxim Orient, si no és per responsabilitat moral, sí per l’impacte en la nostra vida d’atacs terroristes com el de dilluns. De l’horror al terror, del terror a l’horror. 

  

 Alemanya, França, el Regne Unit, la República Txeca… El degoteig d’anuncis de l’increment de les mesures de seguretat en espais públics oberts en general i en mercats nadalencs molt en particular ahir va ser constant. El president francès, François Hollande, va recordar l’«alt nivell d’amenaça» terrorista i el «pla de mobilització i vigilància particularment elevats» que l’ha de contrarestar. El seu ministre de l’Interior, Bruno Le Roux, va concretar que es reforçarà encara més la seguretat als mercats nadalencs, per als quals des de l’atemptat de Niça ja estava previst un dispositiu amb desplegament de forces militars i agents de civil. «Hi ha una voluntat inequívoca d’atacar festes religioses, però, sobretot, populars», va explicar Le Roux, que va instar els ciutadans que extremin la vigilància, «però que segueixin sortint».

    

A Berlín, els mercats de Nadal van tancar ahir per respecte a les víctimes de l’atac, que es va atribuir a l’Estat Islàmic (EI). A Dresden, aparatosos blocs de formigó protegien els accessos a l’Striezelmarkt, un dels mercats més antics d’Alemanya. El ministre txec de l’Interior, Milan Chovanec, va anunciar que policies armats ja patrullen per zones concorregudes a tot el país.

VISIBILITAT

La policia de Londres també revisa els seus plans per protegir els actes públics durant les festes. «Com una qüestió de rutina, per precaució, els revisem després d’atacs a l’estranger, i ho estem fent ara després dels horribles incidents a Berlín i Ankara», va informar. La «prioritat» és que «tothom estigui protegit», va subratllar l’alcalde, Sadiq Khan. A Manchester, la policia va reforçar així mateix la seva presència als 10 mercats nadalencs de la ciutat. «Hem disposat més patrulles visibles perquè la gent se senti segura en el seu dia a dia», va explicar la subcomissària Debbie Ford.

    

Aquesta sembla la clau, una visibilitat policial –evident ahir, sense anar més lluny, al mercat de Santa Llúcia– que resulti reconfortant per als ciutadans. Però ¿són efectives aquestes mesures? «La visibilització de patrulles en aquests espais només és part de tot un programa de seguretat general. Moltes vegades només es percep una mínima porció de tot el que es fa», aclareix el criminòleg David Garriga, especialitzat en gihadisme. «Les nostres forces de seguretat i els serveis d’intel·ligència estan fent una gran feina», afegeix, i cita com a exemples d’això el control de les xarxes de reclutament i adoctrinament.

  

 Amb tot, Europol ha avisat reiteradament del risc creixent d’atemptats a Europa. «És pràcticament impossible predir quan i com tindrà lloc el pròxim», admetia l’organisme policial europeu el gener passat. Aquests atacs tant poden ser de gran complexitat i gestats a consciència com pràcticament espontanis, i la gamma d’objectius possibles, «blancs fàcils» i de gran impacte, és interminable, afegia.

TENSIÓ CONSTANT

I aquesta tensió constant davant l’amenaça terrorista no deixa de ser un caldo de cultiu del discurs de la por i de l’antiislamisme que alimenta la cada vegada més vigorosa extrema dreta. «Que l’Estat Islàmic vinculi la seva ideologia a l’islam serveix per crear un odi contra els musulmans en general que el que fa és dividir la societat i afavorir els discursos radicals en un costat i a l’altre. Davant el terrorisme no ens hem de relaxar, però tampoc hem de permetre que la por que volen inculcar-nos ens condicioni la vida», diu Garriga.

Notícies relacionades

  

 «Encara que en aquests moments sembli molt difícil, trobarem la força per viure la vida que volem a Alemanya: lliure, oberta i en convivència», va afirmar Merkel. La que volem a tot Europa, a tot el món.