CRISI DIPLOMÀTICA ENTRE POTÈNCIES
Trump convoca els serveis d'intel·ligència dels EUA per avaluar els ciberatacs russos
Una vegada assumeixi la presidència, el 20 de gener, el magnat tindrà potestat per mantenir o aixecar les sancions anunciades per Obama
President-elect Donald Trump speaks to reporters at Mar-a-Lago, Wednesday, Dec. 28, 2016, in Palm Beach, Fla. (AP Photo/Evan Vucci) /
El president electe dels EUA, Donald Trump, ha anunciat aquesta matinada, poc després que es fessin públiques les sancions de Barack Obama a Rússia per suposats ciberatacs, que es reunirà la setmana que ve amb els caps de les agències d'intel·ligència nord-americanes amb l'objectiu de rebre nova informació sobre la suposada ingerència de Rússia en les eleccions nord-americanes.
"És hora que el nostre país avanci cap a coses més grans i millors. Però, en l'interès del nostre país i de la seva bona gent, em reuniré amb els líders de la comunitat d'intel·ligència la setmana que ve perquè em posin al dia sobre aquest assumpte", ha assenyalat Trump en un breu comunicat.
Trump, que assumirà el poder el 20 de gener, reacciona així a les sancions anunciades pel president dels EUA, Barack Obama, que culpa el Govern rus d'intervenir en les eleccions presidencials nord-americanes mitjançant atacs informàtics destinats a perjudicar la candidata demòcrata, Hillary Clinton. En concret, Obama ha ordenat l'expulsió de 35 diplomàtics russos i les seves famílies en un termini de 72 hores, així com el tancament de dos centres propietat del Govern rus a Nova York i Maryland.
A més, el Govern dels EUA ha anunciat sancions econòmiques que impliquen la congelació de béns de dues de les principals agències d'intel·ligència russes: el Departament Central d'Intel·ligència (militar, GRU en l'acrònim en rus) i el Servei Federal de Seguretat (seguretat nacional, FSB).
¿POSSIBLE PARANY?
En una entrevista al canal CNN, una de les conselleres de Trump, Kellyanne Conway, ha especulat sobre la possibilitat que el Govern d'Obama hagi anunciat sancions contra Rússia per condicionar les futures relacions entre el Govern del milionari novaiorquès i el president de Rússia, Vladímir Putin.
"Fins i tot aquells que estan d'acord en la majoria de temes amb el president Obama estan dient que, en part, ha emès aquestes sancions per 'posar un parany' al president electe Trump", ha assenyalat Conway, excap de campanya de Trump que ocuparà un important càrrec de confiança en el futur Govern del republicà. "Si la política és el factor que ha motivat això, seria un desencert", ha afegit Conway.
Notícies relacionadesQuan assumeixi la presidència dels EUA, Trump tindrà el poder de mantenir o aixecar les sancions anunciades ara per Obama, així com altres càstigs imposats contra el Kremlin per l'annexió russa de la península de Crimea el març del 2014 i pel suport de Moscou als separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna.
Trump ha insinuat la seva voluntat d'impulsar un canvi de rumb en les actuals tenses relacions que mantenen Washington i Moscou, malgrat que alguns dels seus coreligionaris republicans del Congrés situen Rússia com un dels principals perills per a la seguretat dels Estats Units.
Rússia Donald Trump Eleccions als EUA Pirateria informàtica Vladímir Putin Estats Units Barack Obama Espionatge Ciberatacs
- La reacció del primer ministre d’Israel Un tribunal "antisemita" i "discriminatori"
- El conflicte del Pròxim Orient Netanyahu s’uneix a Putin en la llista de líders buscats per crims de guerra
- Valvanera Ulargui: "Les cimeres climàtiques haurien de ser més eficients"
- CONTEXT Resistir a la indiferència
- ¿Qui ha de pagar la factura del caos climàtic?