França jutja per corrupció 'Teodorín', vicepresident de Guinea Equatorial

És la primera vegada que un dirigent africà, fill del president equatoguineà, és jutjat per haver acumulat un patrimoni multimilionari a França amb fons públics del seu país

zentauroepp36726504 files  this file photo taken on june 24  2013 shows  teodoro170102182536

zentauroepp36726504 files this file photo taken on june 24 2013 shows teodoro170102182536 / JEROME LEROY

3
Es llegeix en minuts

A Teodoro Nguema Obiang Mangue sempre li ha agradat mostrar el que és capaç de fer amb els diners que ha anat acumulant al llarg dels últims anys com a fill del president de Guinea Equatorial,Teodoro Obiang Nguema, en el poder des del 1979. L’excolònia espanyola és un país ric en petroli, encara que la majoria de la seva població, uns 800.000 habitants, viuen amb menys de dos dòlars al dia (1,90 euros).

    Però no ha sigut fins ara que a Teodorín –com es coneix el que des del juny passat és el vicepresident de Guinea Equatorial– li passa factura el seu gust per exhibir la immensa riquesa que ha acumulat. Aquesta és la primera vegada que un dirigent africà és processat a Europa acusat d’haver atresorat un multimilionari patrimoni a França gràcies al desviament de fons públics al seu país.

    Entre altres béns, el fill del president equatoguineà posseeix a prop dels Camps Elisis de París una mansió valorada en 190 milions d’euros que té 4.500 metres quadrats, 101 habitacions i aixetes xapades en or. Teodorín, de 47 anys, va comprar aquest palauet –on hi ha penjats a les parets quadros de Degas i Renoir– a través de societats pantalla suïsses. Per eludir la justícia, el fill d’Obiang, també conegut al seu país com el Patrón, ha intentat camuflar la mansió com a seu diplomàtica. L’advocat querellant, William Bourdon, ha qualificat el palauet com «un lloc de depravació».

    I és que, com va explicar el majordom de Teodorín, la vida del Patrón a París es reduïa a «putes, drogues i alcohol». La justícia francesa estima que el compte personal del fill d’Obiang va rebre girs per imports a prop de 110 milions d’euros provinents de l’erari guineà entre el 2004 i el 2011, mentre ocupava el càrrec de ministre d’Agricultura i Boscos i gestionava el negoci de la fusta, una de les principals fonts d’ingressos del país, a més del petroli. Un pessic dels diners que acumula. Fa 15 anys, un canal de televisió francès va emetre un reportatge, en què participava com a protagonista el mateix Teodorín, que mostra de manera molt clara el tipus de vida de luxe que portava el fill del president equatoguineà.

El guant de Jackson

No és la primera vegada que Teodorín té problemes amb la justícia de tercers països. Als Estats Units li han confiscat diversos béns, entre ells, una mansió a Malibu. Així mateix, posseeix una col·lecció de 17 vehicles de luxe, un jet privat i un iot de 47 metres. També és propietari de diverses peces de roba del desaparegut cantant Michael Jackson, entre elles, el guant que va lluir quan va rebre els premis Grammy el 1983.

Notícies relacionades

    El procés contra l’actual vicepresident de Guinea Equatorial té el seu origen en una denúncia presentada per l’oenagé Transparency International, que l’acusa d’haver abusat de la seva posició per enriquir-se personalment.

    L’advocat de Teodorín, Emmanuel Marsigny, assegura que Teodorín va acumular aquesta fortuna de forma legal al seu país, que la justícia francesa no està autoritzada per conduir aquesta causa i denuncia el que considera una «ingerència». En el judici que es va iniciar ahir, el lletrat va demanar un ajornament per preparar la seva defensa i va justificar l’absència de Teodorín en el fet que la citació va ser enviada de forma irregular al seu propi bufet i no a Malabo, que és on resideix l’encausat. Al finalitzar la sessió, Marsigny no va aclarir si el seu defensat es presentarà alguna vegada a la sala. «Ja ho veurem», va dir de forma lacònica.