NOUS TEMPS A WASHINGTON
El Congrés dels EUA obre l''era Trump' amb rubor
El president electe aconsegueix amb dos tuits frenar l'intent d'alguns republicans de desmuntar una oficina anticorrupció
Les Cambres més conservadores en dècades s'estrenen amb una ambiciosa agenda i amb el focus a anul·lar la reforma sanitària
undefined36755200 correction speaker of the house paul ryan c r wisconsin170103212339 /
Quan falten 17 dies perquè Donald Trump prengui possessió del càrrec de president dels Estats Units, la seva era ja ha arrencat amb la inauguració, ahir, del 115è Congrés, dominat pels republicans i amb la més ambiciosa agenda conservadora en dècades. I encara que l’obertura de la nova etapa de domini republicà a Washington podia servir per escenificar el moment triomfal de la dreta nord-americana, ha debutat amb un vergonyós episodi de desacords intestins que s’ha solucionat després d’una reprensió en dos tuits del president electe. És, possiblement, la primera mostra d’una època políticament esquizofrènica, tant com es podia anticipar.
Una estructura de poder conservadora amb pocs precedents recents s’ha creat amb la futura Casa Blanca en mans de Trump i el Congrés sortit de les urnes al novembre, on els republicans disfruten de majoria tot i haver perdut dos senadors i sis representants a la Cambra baixa. I aquest combo que va semblar insostenible en molts moments de la campanya electoral, marcada per les desavinences públicament airejades entre Trump i congressistes i líders republicans, ara es comença a adaptar i a preparar per portar a terme un gir conservador a Washington i al país.
DE CARA A L’‘OBAMACARE’ / L’agenda la lidera la promesa compartida per Trump i el seu Congrés de desfer la reforma sanitària de Barack Obama. I encara que aquest assalt a un programa que ha donat cobertura mèdica a 19 milions de nord-americans que no tenien assegurança s’anticipa que serà llarg i complex, corona una obstinació amb la qual els republicans han tingut fixació fins i tot des d’abans que s’aprovés l’anomenat Obamacare.
L’envestida contra la reforma sanitària es realitzarà amb una eina legislativa denominada «reconciliació pressupostària», que permet als republicans actuar amb majories simples. I aquest no és l’únic dels èxits del president sortint demòcrata que els republicans tenen en la seva diana i per als quals també han trobat diferents procediments legislatius que els permeten imposar-se amb 51 vots al Senat (on ocupen 52 escons) o 218 a la Cambra de Representants (on en són 241). Entre els seus objectius hi ha, per exemple, debilitar la reforma financera, refer el codi fiscal i relaxar regulacions, anul·lant-ne moltes de les que Obama ha estat impulsant utilitzant el seu poder executiu. En especial, prop de 200 mesures adoptades per l’actual Administració des del mes de juny i que cobreixen des de mesures mediambientals i salarials fins a normatives sobre tabac i dinars escolars.
La que havia de ser una exhibició de la presa conservadora de Washington, no obstant, s’ha enfosquit per un malson, si més no d’imatge, per als republicans. Dilluns, 119 d’aquests van decidir en una sessió secreta a la Cambra baixa començar a fer passos per desmuntar l’Oficina d’Ètica del Congrés, un òrgan independent establert l’any 2008 per un Congrés llavors dominat pels demòcrates i que ha intentat aturar la corrupció dels legisladors. La mesura, a la qual es van oposar líders republicans com el mateix cap de la Cambra de Representants, Paul Ryan, confirmat ahir en el seu càrrec, va rebre immediatament crítiques dels dos partits i de grups tant progressistes com conservadors. Va donar ales a líders demòcrates com Nancy Pelosi per afirmar que «evidentment, l’ètica és la primera víctima del nou Congrés republicà». I també va enervar Trump.
Notícies relacionadesVODEVIL AMB BRONCA / Conscient de la desconfiança ciutadana envers el Congrés, i castigat personalment per les ombres dels seus conflictes d’interessos, el president electe havia fet campanya prometent «drenar el fangar» de Washington. I el pas que van fer dilluns els 119 republicans llançava un missatge de qualsevol cosa menys de neteja, per la qual cosa va decidir esmenar-los la plana. Ho va fer ahir fent servir, com sol fer, Twitter, en dos missatges en els quals, malgrat assumir que l’Oficina d’Ètica pugui ser «injusta», va amonestar els congressistes per haver errat en les seves prioritats. «¡Posin el focus en la reforma fiscal, la sanitat i tantes altres coses de molta més importància!», va escriure Trump, que va tancar el missatge amb «#DTS», acrònim en anglès de «drenar el fangar».
Un cop més, el mètode de Trump li va donar resultats. Poc després d’aquests tuits, els republicans es van tornar a reunir i van anunciar que abandonaven els esforços contra l’entitat anticorrupció. Aquests tuits van recordar als legisladors conservadors que Trump pretén ser alguna cosa més que qui estampi la firma en les seves iniciatives.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia