INFORME DESCLASSIFICAT
EUA acusa Putin d'ordenar directament la campanya per interferir en les seves eleccions
L'objectiu del Kremlin era "soscavar la confiança en el sistema democràtic" i ajudar a Trump, segons els serveis d'espionatge
Vladímir Putin va ordenar personalment la campanya per interferir en les passades eleccions dels Estats Units amb l’objectiu de soscavar la confiança en el seu sistema democràtic i per ajudar Donald Trump a sortir elegit. Això és el que diu l’esperat informe de les agències d’intel·ligència dels EUA, desclassificat poques hores després que el president electe es reunís amb els caps dels serveis secrets per escoltar de primera mà les seves conclusions. El document és extraordinàriament detallat i valoratiu, i descriu una ingerència russa sense precedents. Per incrementar les opcions de Trump, sosté l’informe, el Kremlin va maniobrar per «desacreditar» i «denigrar» Hillary Clinton.
El document de 14 pàgines, bastantes menys de les que té la versió classificada, recull les conclusions de les investigacions de la CIA, l’FBI i l’Agència de Seguretat Nacional. I diu que la campanya russa es va portar a terme mitjançant diferents mètodes, des d’operacions encobertes d’intel·ligència, fonamentalment els ciberatacs que van sostreure milers de correus d’institucions i personalitats demòcrates, a desinformació propagada a través dels seus mitjans estatals o l’activitat a les xarxes socials d’intermediaris i trolls a sou del Govern rus. Si bé no seria la primera vegada que Moscou intentés una cosa semblant, l’informe subratlla que el que ha passat en els últims mesos representa «una escalada significativa per la cruesa, el nivell d’activitat i l’amplitud de les pretensions» de la campanya.
"CLARA PREFERÈNCIA"
Les agències d’espionatge asseguren que tant el president rus com el seu Govern «van desenvolupar una clara preferència per Trump» i ho expliquen per diversos factors, com és el cas de les experiències positives de Putin al treballar amb líders polítics que tenien interessos econòmics a Rússia (Berlusconi o Schroeder, diuen) i la creença que seria més fàcil aliar-se amb uns Estats Units presidits per Trump per lluitar contra l’Estat Islàmic. «Molt probablement Putin va voler desacreditar Clinton perquè ell l’ha culpat des del 2011 d’incitar protestes contra el seu règim», diu el document en un to bastant especulatiu.
Notícies relacionadesTambé sostenen que els ciberatacs que es van apoderar de les comunicacions internes del Comitè Nacional Demòcrata o el cap de campanya de Clinton «van començar probablement» el març del 2016. Darrere seu situen la intel·ligència militar russa (GRU), mitjançant instruments pantalla com el suposat 'hacker' Gluccifer 2.0. o DCLeaks.com. Malgrat les suposades intencions de Moscou, el cap de la intel·ligència nacional dels EUA, James Clapper, va assegurar dijous davant el Congrés que no tenia «forma d’avaluar l’impacte» de la campanya en l’electorat.
En qualsevol cas, el document no deixa cap mena de dubtes ni sobre l’autoria ni sobre les intencions de la suposada campanya russa. «Els objectius de Rússia van ser soscavar la confiança dels ciutadans en el sistema democràtic nord-americà, denigrar l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton i fer mal a les seves possibilitats de ser elegida com la seva potencial presidència», afirma. L’informe afegeix a més que el Kremlin pretén utilitzar tàctiques similars per influir en altres eleccions en països occidentals.
Rússia Partit Republicà Partit Demòcrata Donald Trump Eleccions als EUA Hillary Clinton Vladímir Putin Estats Units Espionatge