Trump diu que les denúncies sobre el pirateig de Rússia són una "caça de bruixes"

El president electe es reuneix amb els caps de la intel·ligència per escoltar les seves conclusions sobre la ingerència russa

cmontanyes36234194 combo  donald trump vladimir putin161229224707

cmontanyes36234194 combo donald trump vladimir putin161229224707

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Després de diverses setmanes de tensió latent amb les agències d'espionatgeDonald Trump es reuneix aquest divendres amb els caps de la intel·ligència nord-americana per escoltar de primera mà les conclusions de l'informe classificat que acusa Rússia d'interferir en les passades eleccions per beneficiar el candidat republicà. Poc abans de l'inici de la reunió a la Trump Tower novaiorquesa, el president electe ha tornat a expressar dubtes sobre les al·legacions de l'espionatge, a l'afirmar en una entrevista que la tempesta que han generat no és més que “una caça de bruixes política” per deslegitimar aparentment la seva victòria en les eleccions del 8 de novembre.

En l'entrevista amb el 'New York Times', Trump constata que tant la Casa Blanca com el Congrés han patit ciberatacs en els últims anys, però aquestes intrusions a penes van generar debat als mitjans ni van mobilitzar l'entramat de seguretat com ha passat amb la presumpta ingerència russa. “Fa relativament poc temps, la Xina va piratejar els noms de 20 milions d'empleats governamentals”, va dir referint-se a l'incident de mitjans del 2015, quan pirates informàtics xinesos es van apoderar de milions d'arxius de funcionaris nord-americans. “¿Com és que ningú parla d'això? Això és una caça de bruixes política”.

LA MORAL DELS EMPLEATS

Notícies relacionades

Trump suggereix que els seus rivals no han sabut acceptar la derrota, cosa que els hauria empès a convertir el presumpte pirateig rus en una cosa semblant a un causus belli per sembrar dubtes sobre la claredat del seu triomf electoral. “Estan molt avergonyits del que va passar. Fins a cert punt, això és una caça de bruixes. Només s'estan fixant en aquest assumpte”. L'actitud del magnat immobiliari, que s'ha mofat de la credibilitat dels serveis secrets que dirigirà a partir del 20 de gener, ha creat un conflicte explosiu amb les 16 agències al capdavant de l'espionatge. I segons va declarar dijous davant el Congrés el director nacional d'intel·ligència, James Clapper, està afectant la moral dels empleats de les agències. “Hi ha una diferència entre l'escepticisme i el menyspreu”, va dir Clapper per definir l'actitud de Trump.

En un gest sense precedents, el republicà s'ha negat fins ara a assistir als 'briefings' diaris que la intel·ligència presta als presidents i els presidents electes. “Soc, diguem, una persona intel·ligent. No necessito que em diguin tots els dies el mateix amb les mateixes paraules durant els pròxims vuit anys”, va dir a mitjans de desembre.